FA'CIA'YA DİKKAT!

Wikileaks, CIA'ya yönelik en büyük ifşasına başladığını duyurarak kurumla ilgili 8 bin 761 belge yayınladı.

FA'CIA'YA DİKKAT!

Advert

Bu belgelere göre CIA, akıllı telefonlar ve televizyonlar üzerinden ortam dinlemesi yapıyor. Bilişim Uzmanı Mesut Sincar, “Casuslar kullandıkları bir araç ile bağlandıkları akıllı TV'yi, kapalı değilken kapalıymış gibi gösterip TV'yi bir dinleme aracına dönüştürebilir” diyerek facıaya dikkat çekti.

Gündelik hayatımızın vazgeçilmezleri arasına giren akıllı telefon, TV, notebook gibi elektronik cihazlar, siz farkında olmadan sizi dinliyor ve gözetliyor olabilirler. İnternet sitesi Wikileaks, geçtiğimiz günlerde yayınladığı belgelerde ABD Merkezi Haber Alma Teşkilatı'nın (CIA) siber operasyonlarda kullandığı araç ve yöntemleri ifşa etti. Bu belgelere göre CIA, akıllı telefonlar ve televizyonlar üzerinden ortam dinlemesi yapıyor. Gazetemize değerlendirmelerde bulunan Bilişim Uzmanı Mesut Sincar, teknolojinin çok hızlı bir şekilde gelişmesiyle, insanların bunu kötü emelleri için kullandığının altını çizerek, “Bu fırsatı değerlendiren yapıların başında da istihbarat örgütleri yer almaktadır. Wikileaks'in son ifşası bunu gözler önünde sermiştir. Yöntemlerden biri, casuslar kullandıkları bir araç ile bağlandıkları akıllı TV'yi kapalı değilken kapalıymış gibi gösterip TV'yi bir dinleme aracına dönüştürmesidir. Daha sonra TV'nin kaydettiği sesler ve veriler casuslara otomatik olarak internet üzerinden ulaşıyor.” şeklinde konuştu. Wikileaks, "Vault 7" adını verdiği arşivle ilgili olarak yaptığı yazılı açıklamada, belgelerin bugüne kadar CIA'den sızdırılan en hacimli arşiv olduğu savunuldu. Arşivin yayınlanan ilk bölümü olan "Yıl Sıfır"da 8 bin 761 belgenin yanı sıra CIA'nın Virginia'daki merkezinde bulunan yüksek güvenlikli bir siber istihbarat biriminden alındığı iddia edilen dosyalar var.

“TV VE TELEFONLARLA DİNLEME"

ABD ve Avrupa menşeli birçok elektronik ürün üzerinde etkili araçlar içeren arşiv sayesinde CIA'nın Apple, Google ve Microsoft ürünlerini hacklediği savunulan açıklamada, bu araçlardan biri yoluyla Samsung televizyonların da gizli birer mikrofona dönüştürülebildiği iddia edildi. CIA'nın küresel hack operasyonlarında 5 binden fazla hacker'dan yararlandığı belirtilirken, bunlar aracılığıyla oluşturduğu yazılımın da Facebook gibi uygulamaları geride bırakan bir hacimde olduğu ifade edildi. Yayınlanan belgelere göre CIA'nın İngiliz istihbarat servisi MI5'le birlikte geliştirdiği bir araç Samsung marka akıllı TV'leri kapalı olmadığı halde kapalı gösteriyor ancak TV bir dinleme aracına dönüşmüş oluyor. TV'nin kaydettiği ortam sesleri daha sonra otomatik olarak internet üzerinden CIA'ya gönderiliyor. Mobil telefonlar ve bilgisayar işletim sistemlerine de sızan CIA, kullanıcıların yerlerinden konuşmalarına kadar pek çok veriye gizlice ulaşabiliyor.

CIA'DAN YORUM YOK

CIA sözcüsü Jonathan Liu, WikiLeaks'in yayınladığı belgelerin doğruluğu ve içeriği hakkında yorum yapmayacaklarını söyledi. Çeşitli kuruluşlara güvenlik hizmeti sunan Rendition Infosec'in kurucusu Jake Williams ise belgeleri incelediğini ve doğru olabileceklerini ifade etmişti.

“BİLİNÇLİ KULLANICI OLMALIYIZ”

Bilişim Uzmanı Mesut Sincar,  CIA'nın akıllı cihazlar ve elektronik aletler üzerindeki saldırı ve izinsiz casusluk faaliyetleri hakkında değerlendirmelerde bulundu. Teknolojinin çok hızlı bir şekilde gelişmesiyle, kötü amaçlı insanlar için bunun bir fırsata dönüştüğünü belirten Sincar, “Bu fırsatı değerlendiren yapıların başında da istihbarat örgütleri yer almaktadır. Wikileaks'in son ifşası bunu gözler önünde sermiştir. CIA gibi kötü niyetli yapılar birçok yöntemi kullanarak sosyal medyayı ve teknolojiyi kullanan kullanıcılara saldırıda bulunmaktadır. Bu kesinlikle kabul edilecek bir durum değil. Çünkü en özel ve mahrem anlarımız, bilgilerimiz istemediğimiz insanların ve yapıların eline geçmektedir. Eğer biz de bu tarz olaylara kurban olmak istemiyorsak kesinlikle bilinçli kullanıcı olmalıyız. Onun için de öncelikle saldırganların hangi yöntemlerle saldırı yaptığını, hangi cihazlara nasıl sızdığını ve hangi yazılımlarla akıllı telefon bilgisayar ve internete bağlanan cihazlara sızıp ortam dinlemesi yaptığını anlayıp, bunlara karşı bizimde bireysel olarak ne gibi önlemler alabileceğimizi bilmemiz gerekir.” dedi.

‘TV'LER SİZİ İZLEYEBİLİR, KAYDEDEBİLİR!'

Ortaya çıkan belgelerde de yer aldığı gibi saldırganların TV, telefon dâhil birçok yöntemle ortam dinlemesi yapabildiğini ifade eden Sincar, “Yöntemlerden biri; casuslar kullandıkları bir araç ile bağlandıkları akıllı TV'yi kapalı değilken kapalıymış gibi gösterip TV'yi bir dinleme aracına dönüştürmesidir. Daha sonra TV'nin kaydettiği sesler ve veriler casuslara otomatik olarak internet üzerinden ulaşıyor. Bir başka yöntem ise mobil telefonlar veya bilgisayarların işletim sistemine ulaşıp oradan kullanıcıların yerinden konuşmalarına, birçok bilgilerine ulaşabilmesi. Özellikle son yıllarda ise bilgisayar sistemli araçlara uzaktan erişip onları etkisiz hale getirmesi ve suikastlar yapması CIA'nın çalışmaları arasındadır.” şeklinde konuştu.

‘İNTERNET OLMADAN DA DİNLEME YAPILABİLİR'

 

İnternet bağlantısı yokken bile bazı cihazların dinlenebildiğini belirten Sincar, son olarak bilinçli kullanıcı olmaya dikkati çekti: “Whatsaap gibi internet üzerinden çalışan mesajlaşma programlarının da dinlenildiği daha önce de defalarca dile getirilmiştir. Aslında bizim bunu kesinlikle bilmemiz gerekir ki internet bağlantısı olan cihazlarımız kesinlikle istenildiği vakit dinlenebiliyor. Hatta bu cihazların internet bağlantısı yokken bile dinlenebildiği görülmüştür. Bundan dolayı özellikle bu cihazlarımızı yatak odalarımızdan ve bizim için önemli, özel olduğunu düşündüğümüz ortamlardan uzak tutmalıyız. Konuştuğumuz ve paylaştığımız şeylere dikkat etmeliyiz. İnternet bağlantılı cihazlarımızı kullanmadığımızda internet bağlantısını kapatmalıyız, kullanmadığımız cihazların da en azından kapalı konumda olduğuna dikkat etmeliyiz.”

Advert

Paylaş: