Okula giden çocuklar nasıl beslenmeli?

Çocuklar için okul çağının beslenme alışkanlığının kazanıldığı en önemli dönemlerden bir tanesi olduğunu ifade eden Diyet ve Beslenme Uzmanı Nuray Altunkum, çocukların bu dönemde dengeli ve düzenli beslenmemesi durumunda büyüme ve gelişme geriliğine yol açabileceğine dikkat çekti.

Okula giden çocuklar nasıl beslenmeli?

Advert

Okul sürecinde çocukların zihinlerinin açık olması, dikkatlerinin dağınık olmaması ve hastalıklara karşı güçlü bir bağışıklığa sahip olabilmeleri için sağlıklı beslenmelerinin çok önemli olduğunu ifade eden Diyetisyen Altunkum, sebze ve meyve, balık, yumurta, süt gibi kalsiyum içeren birçok besin, D vitamini içeren pekmez gibi ürünlerin dengeli beslemedeki önemine dikkat çekti.
<iframe width="670" height="350" src="https://www.youtube.com/embed/HZl6UVxEVa0" title="Okula giden çocuklar nasıl beslenmeli?" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; clipboard-write; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture; web-share" allowfullscreen></iframe>

Çocuklara yeterli ve dengeli beslenmeyi öğretmenin yanı sıra, yanlarında götürebilecekleri sağlıklı bir beslenme çantasının düzenli beslenmelerini kolaylaştıracağına dikkat çeken Altunkum, bu şeklide okul kantininde satılan abur cubura meyletmenin önüne geçilebileceğine dikkat çekti.

,"Dengeli beslenmeyen çocuklar hormon bozukluğu, zihinsel performans azalması yaşayabilir"
Nuray Altunkum

Kahvaltıda çocukların büyüme, gelişimine katkı sağlayacak özellikle kalsiyum içeren besinlerin ihmal edilmemesi gerektiğini ifade eden Altunkum, "Süt, peynir gibi D vitamini açısından yüksek içeriğe sahip yumurta, bol sebze ve tam buğday gibi ürünlerin tüketilmesi uygun olacaktır. Çocuklar, okula giderken yanlarında mutlaka beslenme çantaları olmalı. Okul kantininde satılan abur cubur dediğimiz enerji kaynağı olan fakat boş enerji dediğimiz vitamin, mineral, protein içermeyen sadece yağ, şeker içeren besinlerden uzak durmaları için yanlarında meyve, kuru yemiş, süt, evde yapılmış kekler, evde taze sıkılmış meyve suyu, taze komposto götürmeleri önemlidir. Abur cubur tüketmek yerine bunları tüketmeleri çocukların sağlığı açısından çok daha uygundur." diye belirtti.

"Çocuklarınızın telefon ve tablet başında yemek yemesine izin vermeyin"


Öğle yemeği verilmeyen okullarda ebeveynlerin çocuklarına tam buğday ekmeğinin arasına tombalığı gibi sandviçler hazırlayabilecekleri önerisinde bulunan Altunkum, "Ev yapımı hamburger, sağlıklı evde pişmiş köfte gibi yiyecekleri yanlarında götürmeleri çocukların abur cubura meyletmemesi açısından daha sağlıklı olacaktır. Çocuklarınızın telefon, tablet başında yemek yemesine izin vermeyin, çünkü bu süre zarfında çocuklar ne kadar yemek yediklerinin farkına varamazlar ve bu onların iştah kavramının kaybolmasına sebebiyet verebilir. Bu duruma da çok dikkat edelim." diye konuştu.

"Çağımızın en büyük rahatsızlığı hareketsizlik, çocuklarda çok sık rastlıyoruz"

Çağımızın en büyük rahatsızlığı diyebileceğimiz hareketsizliğin şu anki çocuklarda çok sık rastlandığına dikkat çeken Altunkum, "Çocukların hareket etmesini sağlayacak aktiviteler, sevdiği spor dallarına yönelmelerine yardımcı olalım. Hareketsizlikle beraber kiloya yatkınlık, kalp, damar rahatsızlıkları gibi birçok hastalığa sebebiyet verebiliyor. Çocuklarda en önemlisi kalsiyum ve d vitaminidir. Çünkü bunlar kasları ve kemik gelişimi için çok önemlidir. Günlük olarak süt, yoğurt, peynir, yumurta tüketilmesi gerektiği dikkat edilmelidir. Aynı zamanda pekmez yeteri miktarda demir içerir. Pekmez, kuru üzüm, kuru meyveler çok önemlidir, bunları tüketmelerini sağlayın. Aynı zamanda d vitamini için yeteri kadar güneşlenmelerini sağlayın." şeklinde belirtti. (İLKHA)




Advert

Paylaş:
Advert