Furkan ayı Ramazan

Abdulhakim Sonkaya

Furkan ayı Ramazan

Advert

Furkan, Kur'an-ı Kerim'in isimlerindendir. Hak ile batılı, doğru ile yanlışı birbirinden ayırdettiği için bu ismi almıştır. Fakat söz konusu ismin bunun ötesinde manaları da olmalıdır. Çünkü hayatta farklılık hem olumlu hem de olumsuz yönler ihtiva etmektedir. Bazen farkı görmek, adaletin gereğidir. Bazen de fark oluşturmak ayrımcılıktır. Farkı ortadan kaldırmak bazen adalet, bazen zulümdür. Bu nedenle Kur'an hem fark oluşturur hem de gerektiğinde farkı ortadan kaldırır. Nitekim Kur'an bu manadadır.

Ramazan, Furkan ayıdır. Kim itaatkâr, kim asi bu ayda fark edilir. Öte yandan zengin-fakir, elit-avam herkes bu ayda aynı imtihana tabidir. Bu da farkın ortadan kalkmasıdır. Bu nedenle “..İnsanlar için hidayet olan, hidayeti ve Furkan'ı açıklayan Kur'an, Ramazan ayında indirildi…” (Bakara-185)

Ramazan, hem fark etme hem de farkı kaldırma ayıdır.  Zengin fakiri fark edecek ama onunla arasında bir fark olmadığını da fark edecektir. Yoksul kimsenin sırtı bükülmüş olarak toprağa yapışıp kaldığından ve bu nedenle yerin üstünde varlığı pek fark edilmediğinden ona fakir denilmiştir. Peygamberin(sav): “Fakirlik nerdeyse küfür olacaktı” Hadisine dikkat çekmek gerekir. Demek ki fakir öyle silik görülecek ki nerdeyse varlığı inkâr edilecek. Çünkü küfür, bir şeyi örtmek, varlığını gizlemektir. Bu manada Ramazan, varlığı neredeyse inkâr edilecek seviyeye gelen fakirleri fark ettirir. Fıtr Sadakası herkesi fıtratına, asıl tabiatına döndürür. İnsanın üzerindeki örtüyü, gaflet, cehalet ve fakirlik örtüsünü kaldırır. Ramazan, insanın fıtratını yani varlığını ortaya çıkarır. Zengin olan, vermek suretiyle varlığını ortaya koyar. Fakir olan da fark edilmek suretiyle varlığı ortaya çıkar.

Advert

Paylaş: