Palu’da Mantar Zamanı

Palu’da Mantarlar çıkmaya başladı

Palu’da Mantar Zamanı

Advert

Yağışlarla birlikte Palu’da mantarlar gün yüzüne çıkmaya başladı. İlçemizde son yağışlarla birlikte Akdağ gibi rakımı yüksek yerlerde doğal mantarlar çıkmaya başladı. Yöre halkı tarafından sevilerek tüketilen mantarların yenilebileni ile zehirli olanı ayırt etmenin çok kolay olmadığını belirten sağlıkçılar her yıl bu dönemlerde yaşanan mantar zehirlenmelerinin arttığına dikkat çekerek vatandaşların dikkatli olmalarını istediler.

Özellikle Beyhan Beldemizin güneydoğusunda bulunan Akdağlarda ilkbaharda karların erimesinden sonra kılkor adı verilen bir otun kökleri içinde çıkan lezzetli ve ekonomik değeri yüksek olan bu mantar halk tarafından sevilen bir yiyecektir.

Elazığ ve Bingöl bölgesinin ağaçsız yüksek dağlarında bulunun bu mantara yöre halkı "Sünk " demektedir. Bingöl'de aynı mantar, Çaşır ismiyle bilinir. Mantarla ilgili yapılan araştırmaya göre; Mantar protein bakımından baklagiller hariç diğer sebzelerden daha zengindir. Askorbik asit bakımından da zengin olup pH değeri düşüktür. Mineral maddelerce özellikle fosfor, potasyum ve kalsiyum bakımından zengindir. Mantarın insan beslenmesinde iyi bir sebze olduğu ortaya çıkmıştır. 

Advert

Paylaş: