Palu’da Urmu(Urum)Dutu Zamanı

Karadut (Urmu Dutu) Nelere İyi Gelir?

Palu’da Urmu(Urum)Dutu Zamanı

Advert

Urmu dutu, halk arasında bilinen adıyla karadut ülkemizin yüksek, karasal iklimin hakim olduğu, yaz sıcaklığının yüksek olduğu kesimlerde yetişen bir ağaçtır. Urmu dutunun yararlarını bu makalemizde sizinle paylaşacağız.

Urmu dutu, organik bitkilerin arasında böceklenmeyen tek bitkidir. Urmu dutunda bol oranda A vitamini (Betakaroten) bulunmaktadır. Karadutun bir kötü özelliği vardır. bu meyvenin zamanı çok çabuk geçmektedir. Bu yüzden bu meyveyi hemen mevsiminde tüketmenizde fayda var.

Karadutun pekmezi sağlık için faydalı bir besin kaynağıdır. Urmu dutu pekmezi, içeriğinde bol oranda demir minerali içermektedir. Demir de, hemoglobinlerin kana oksijen taşımasına yardımcı bir mineral olduğu için eksikliğinde kansızlık problemi görülmektedir. Bu yüzden urmu dutu pekmezi nin kan yapan besinlerden biri olduğunu söylememiz yanlış olmayacaktır.

URMU DUTUN YARARLARI

Demir eksikliğine iyi gelip, kan yapımına yardımcı olur,

Güçlü bir doğal antioksidan kaynağıdır. Urmu dutunun içerdiği antioksidanlar sayesinde bağışıklık sisteminiz güçlenecektir. Hatırlayın, yaşlı dedelerimiz, ninelerimiz hasta oldukları zaman hemen tereyağı-pekmez ikilisinden faydalanırlardı.

Karadut yani urmu dutu, flavonoidler bakımından zengin bir meyvedir. Bu özelliğiyle de urmu dutunun kalbi koruyucu etkisinden bahsedebiliriz.

Yaz aylarının sıcağında urmu dutunun serinletici etkisinden bahsedebiliriz.

Karadut pekmezi ve karadut reçelinin gribal enfeksiyonlara karşı koruyucu etkisinin olduğunu söylemeden edemeyeceğiz.

Urmu dutu ağız yaralarına iyi gelmektedir.

Urmu dutunun öksürük, bronşit gibi hastalıklara iyi geldiğini de söyleyelim.

Boğazınız şiştiğinde ya da iltihaplandığında 1 yemek kaşığı urmu dutunu, kızarmakta olan 1 tatlı kaşığı tereyağının içine karıştırın ve sıcak sıcak bu karışımı için. Bu şekilde boğaz şikâyetlerinizin azaldığını göreceksiniz.

Karadut pekmezi anne sütünün artmasına yardımcı olacaktır.

Karadut kansızlığa iyi gelecektir. Kansızlık problemi çekiyorsanız, karadut pekmezinden faydalanabilirsiniz.

Sporcular da karadut pekmezini yemelidir. Karadut pekmezi sporcuların kendilerini daha enerjik hissetmesini sağlayacaktır. (http://www.neiyigelir.biz)

Advert

Paylaş: