İran'daki saldırıları Suud mu planladı?

İran'ın başkenti Tahran'da dün yaşanan terör saldırılarından hemen önce Suudi Arabistan dışişleri bakanı Adil el-Cübeyr'in yaptığı açıklamalar dikkat çekti.

İran'daki saldırıları Suud mu planladı?

Advert

Suudi bakan Cübeyr, dün gece yaptığı açıklamada İran'ın artık cezalandırılma vaktinin geldiğini söylemişti.

Suudi Arabistan'ın el-Arabiya kanalında yer alan habere göre Suud dışileri bakanı Adil el-Cübeyr, dün sahur vaktinde yaptığı açıklamalarda İran'ın bölgedeki faaliyetleri nedeniyle cezalandırılması gerektiğini ifade etti.

Salı gününden beri Paris'te bulunan Cübeyr, İran'ın bölgedeki Direniş hareketlerine liderlerine ev sahipliği yaptığını ileri sürdü ve Tahran yönetiminin dünyanın bir numaralı "terör" destekçisi olduğunu iddia etti.

İran'ın normal bir devlet olabilmesi için siyasi ideallerini bir kenara bırakması gerektiğini ifade eden Cübeyr, İran'ın küresel siyasetten bağımsız bir şekilde siyaset üretmeye devam etmesi halinde cezalandırılmaya başlanacağı tehdidinde bulundu.

Suudi Arabistan dışişleri bakanı Cübeyr'in bu açıklamalarından çok kısa bir süre sonra İran Meclisi'ne ve devrim lideri Ayetullah Humeyni'nin türbesine yapılan silahlı ve bombalı saldırılarda 12 kişi yaşamını yitirdi, 43 kişi yaralandı.

"Suudi Arabistan bunu hep yapıyor"

 

Öte yandan İran'da yaşanan saldırıları Habertürk TV’ye değerlendiren Prof. Dr. Ahmet Uysal, “Suudi Arabistan açık açık söylüyor. Çok üst düzey bir yetkili, savaşı İran’ı taşıyacağız demişti. Suudi Arabistan bu konuda tecrübelidir. Suudi Arabistan bunu hep yapıyor. Her ne kadar İran yönetimi kapalı bir rejim de olsa, internet çağında haber alınabiliyor ama biraz daha sağlıklı bilgiler almamız lazım. İran’ın şahin bir yönetim anlayışı var. Bu hem mezhep hem de milliyetçilikle beslenen bir anlayış. Bu terör saldırısından sonra nasıl bir tavır sergileyecekleri önemli. Ben çatışmanın devam edeceğini düşünüyorum. İki seçenek var. Biri Suudi Arabistan’a mesaj vermek diğeri Amerika’ya mesaj vermek.” ifadelerini kullandı. (Ajanslar)

Advert

Paylaş: