Bekârların ALLAH Yardımcısı Olsun

Evlilik masrafları ürkütüyor

Bekârların ALLAH Yardımcısı Olsun

Advert

Bahar mevsimine girmekle beraber evlenecek adayların düğün heyecanları da başladı. Damat adayı gençleri bekleyen gelin-nişan-düğün giderleri, onları kara kara düşündürüyor. Kolaylaştırılması gereken evliliğin bugünkü ekonomik maliyetinin 50 bin lirayı bulabileceği hesaplanıyor. Bunun da evliliği zorlaştırdığı belirtiliyor. İTTİHAD Genel Başkanı Molla Enver Kılıçaslan evliliklerin kolaylaştırılması ve bu aşamada israftan kaçınılması uyarısında bulundu.

Bahar aylarının gelmesi ve düğün sezonunun yaklaşmasıyla hazırlık ve koşuşturma süreci başlarken hayatlarını birleştirmek isteyen çiftler, gelinlikten damatlığa, davetiyeden nikâh şekerine, düğün salonundan ikram edilecek kurabiyeye kadar birçok karar sürecinden geçiyor. Çiftlerin hayatlarını birleştirmek için yaptıkları düğün töreni, bu törende giydikleri damatlık ve gelinlik, davetiye, nikâh şekeri ve yüzükler en az 4 bin 700 TL tutuyor. Söz konusu rakam düğünün yapıldığı mekâna, burada verilen ikramlara, gelinlik, damatlık ve takı fiyatlarına göre 50 bin lirayı bulabiliyor. Bunun da birçok adayı evlilik yapmaktan alıkoyduğu ve böylece evliliğin başka bahara ertelenmesine sebebiyet verdiği belirtiliyor.

 

Peygamber Efendimizin evlilik için acele edilmesi tavsiyesi olduğunu hatırlatan İTTİHAD Genel Başkanı Molla Enver Kılıçaslan, “Evlilikler yapılırken israfa kaçmamak gerekiyor. Peygamber Efendimiz israftan men ediyor. Kur'an-ı Kerim'de ‘israfçılar şeytanın kardeşleridirler' deniliyor. Allah-u Teâlâ hiçbir günah için bu tabiri kullanmamıştır. Düğünlerde masrafından, yemeğine birçok noktada israflar yapılıyor. Aileler olarak evlilik masraflarını azaltmalı ve kolaylaştırmalıyız.” dedi.

 

‘EVLİLİKLERDE RAMAZAN AYI ARASI VERİLİYOR'

Türkiye İstatistik Kurumunun (TÜİK) verilerine göre, geçen yıl 594 bin 493 kişi dünyevine girdi. Her yıl olduğu gibi bu yıl da bahar aylarında "evet" diyen çiftlerin sayısının Ramazan ayına kadar giderek artması, Ramazan ayında verilen aranın ardından Ramazan Bayramının ardından da evliliğe mola veren çiftlerin sayısının tekrar artış göstermesi bekleniyor.

 

‘GEREKSİZ MASRAFLAR ADAYLARI DÜŞÜNDÜRÜYOR'

Düğün sezonunda hazırlıklar için çiftlerin koşuşturması devam ediyor Adaylar makul bir masrafla hayatlarını birleştirebilecekken konulan kimi şartlar damat adaylarını düşündürüyor.. Gelinlikten damatlığa, davetiyeden nikâh şekerine, düğün salonundan pasta ve fotoğrafçıya kadar pek çok şey çiftlerin ihtiyaçları arasına konulmuş.

 

‘GELİNLİK VE DAMATLIKLARDAKİ ÇEŞİTLİLİK BAŞ DÖNDÜRÜYOR'

Evlenecek gelin adayları için olmazsa olmaz haline getirilen gelinliklerin model, güpür, taş, kumaş özelliklerindeki çeşitlilik baş döndürüyor. Bununla da kalınmıyor tam hayalindeki gelinliği bulamayan gelin adayları, gelinlikleri diktirme yoluna bile gidebiliyor. Hazır gelinliklerin fiyatı bin liradan başlayıp 5 bin liraya kadar çıkarken, geline özel dikilen gelinliklerin fiyatı 3 bin ila 12 bin lira arasında değişiyor. Gelin adayları hazır olan ya da kendine özel diktirerek gelinlik kiralayabiliyor. Bunu da gelinlik fiyatından 500-600 lira az ödeyerek yapabiliyor. Gelin adaylarının kına gecesinde giydiği klasik bindallılar 200 lira ila 1000 lira arasında satışa sunulurken, Osmanlı motifleriyle işlenmiş kaftanlı bindallıların fiyatları 2 bin 500 lirayı bulabiliyor.

Damatlıklar, modeli, markası, kumaşın kalitesi, takım elbise ya da smokin olmasına göre fiyatlarda değişiklik gösteriyor. 300 liradan başlayan takım elbise fiyatları 5 bin lirayı bulabiliyor. Davetiye masrafları vs. ayrıca hesaplanıyor.

 

‘ALYANSIN ÇİFTİ 400 LİRA, KÜPENİN ÇİFTİ 200 LİRADAN BAŞLIYOR'

Düğün hazırlık sürecinde aşağı yukarı herkesin yolunun düştüğü Kapalıçarşı’da da hareketlilik başladı. Mart ayında önceki aylara göre altın ve takı satışlarında yüzde 20-25 civarı artışın yaşandığı İstanbul Kapalıçarşı'da alyansların çifti ortalama 400 liradan başlarken, bu rakam 3 bin-3 bin 500 liraya kadar çıkabiliyor. En çok 800 ila bin 500 lira arasındaki alyansları tercih edenler de var. Küpelerin çiftinin 200-250 liradan başlayıp 800 liraya kadar çıktığı Kapalıçarşı'da en çok tercih edilen küpelerin fiyatları ise 400-500 TL civarında değişmekte. Gelin adayları için alınan bilekliklerde ise en düşük rakam 200-250 lira. Söz konusu rakam bilekliklerde 4 bin liraya kadar çıkarken en çok bin ila 2 bin lira arası fiyat tercih ediliyor. Minimum 500 liradan başlayan kolye fiyatları da 5-6 bin liraya kadar çıkıyor.

 

‘EN DÜŞÜK DÜĞÜN SALONU PAKETİ 2 BİN 500 TL'

İstanbul Toplantı ve Düğün Salonu İşletmeleri Odası (İSTDO) Başkanı Ümit Yaşar Demir, Türkiye genelinde her yıl 600 bine yakın çiftin dünyaevine girdiğini belirterek, her 6 düğünden birinin İstanbul'da gerçekleştiğini söyledi. İstanbul'un evlilik sayısının fazlalığıyla dikkati çektiğini dile getiren Demir, Türkiye genelinde son 5 yılda 2 milyon 999 bin 350 çiftin hayatını birleştirdiğini, bu çiftlerden 553 bin 911'inin ise İstanbul'da dünya evine girdiğini aktardı. Demir, İstanbul'da düğün yapılabilecek düğün salonu ve otellerin toplam sayısının 3 bin 500'ü bulduğunu, bunlardan bin 500'ünün odaya üye olduğunu bildirdi. İstanbul'da düğün salonu fiyatlarının düğünün yapıldığı tarihe, düğüne katılan kişi sayısına, orada yapılan ikrama göre değiştiğini dile getiren Demir, hafta içi ile hafta sonunun, yaz ile kış mevsiminin, kuru pasta ile yemek ikramlarının fiyatlarının ayrı olduğunu anlattı. İstanbul'da düğün salonu fiyatlarının 2 bin 500 TL'den başladığını dile getiren Demir, "Bu rakam en düşük paket için belirlenen rakam. Kuru pasta-meyve suyunun ikram edildiği, düğün pastasının, müziğin içinde olduğu, fotoğraf ve video çekiminin yapıldığı bir evlilik için en düşük 2 bin 500 lira alınıyor düğün salonunda." dedi. Bu rakamın ortalama 200 misafirin katıldığı düğünler için belirlendiğini ifade eden Demir, fiyatın kişi sayısına göre 9 bine kadar çıkabildiğini söyledi.

 

‘YEMEKLİ DÜĞÜNLER KİŞİ BAŞI 35 TL'DEN BAŞLIYOR'

Demir, yemekli düğünlerin ise çok daha yüksek rakamlara karşılık geldiğini belirterek, yemekli düğünlerde kişi başı ücretin 35 liradan başladığını anlattı. Bu fiyatın 65 TL'ye kadar çıktığını dile getiren Demir, "700 kişilik bir düğün ortalama 50 TL'lik fiyattan 35 bin lira yapar. Fiyatlar mekâna göre çok daha yükseklere çıkabilir. Lüks otellerde lüks konseptle evlilikler çok daha ciddi rakamlar harcanarak yapılır." diye konuştu. Demir, düğün salonlarında KDV'nin yüzde 18 olduğunu kaydederek, mobilyada KDV'nin yüzde 8'e düşürüldüğünü, küçük ev aletlerinde ÖTV'nin sıfırlandığını anımsattı.

 

İSTDO Başkanı Demir, "Bu KDV indirimleri ve ÖTV'nin sıfırlanmasıyla düğün salonları için ciddi talep gelmeye başladı. Düğün salonlarından alınan KDV de yüzde 8'e düşürülürse gençlere çok daha büyük kolaylık olur." ifadelerini kullandı.

 

“KADINLARIN EN HAYIRLISI MİHRİ HAFİF-AZ OLANIDIR”

Âlimler ve Medreseler Birliği (İTTİHAD-UL ULEMA) Genel Başkanı Molla Enver Kılıçaslan, evliliğin Resulullah'ın (s.a.v) en büyük sünneti olduğunu ifade ederek, “Evlilikler yapılırken israfa kaçmamak gerekiyor. Peygamber Efendimiz israftan men ediyor. Kur'an-ı Kerim'de ‘israfçılar şeytanın kardeşleridirler' deniliyor. Allah-u Teâlâ hiçbir günah için bu tabiri kullanmamıştır. Düğünlerde masrafından, yemeğine birçok noktada israflar yapılıyor. Evlilik aşamasında olsun sonrasında olsun özellikle altın yüzünden büyük kavgalar yaşanıyor. Bu konuda birçok aile bu şikâyetlerden bize gelip aracı olmamızı istiyor. Peygamber Efendimiz ‘kadınların en hayırlısı mihri hafif-az olanıdır' demiştir. Peygamber Efendimizin bu sünnetine riayet edilmediği için ne o evlilikte bir bereket kalıyor ne de sonrası için hayırlı bir gelecek. Evlenecekler ahlaka değil, altına bakıyor. Ya da özellikle evlendikten sonra aileden ayrı yaşamak istiyorlar. Bunların hepsi de ayrıca masraflar çıkarıyor ve sorunlar da bununla beraber artıyor.” dedi.

 

“EVLİLİĞİ KOLAYLAŞTIRMALIYIZ”

Evliliğin zorlaştırılmasıyla fuhşiyat ve pisliğin de arttığını ifade eden Kılıçaslan, “Kız olsun erkek olsun bakıyoruz otuz yaşına geliyor ama hala evlenemiyor. İslam düşmanları da bu gençlerimizi kendi emelleri için kullanabiliyor ve toplumdaki ahlaksızlık bu şekilde artıyor. Peygamberimizin acele edilmesi gerektiğini belirttiği bir konu da evliliktir. Bunun önünü açmak için de evlilik masraflarını azaltmalı ve kolaylaştırmalıyız. Adamın evi yoktur ama dünya kadar eşyası, koltuğu, dolabı var. Bunlar da oradan oraya taşıyarak ya bozuluyor ya kırılıyor. Bunun için evlilik konusunda israf yapılmamalıdır.” şeklinde konuştu.

 

“EVLİLİKTE PARAYA DEĞİL, AHLAKA BAKILMALI”

 

Son olarak evleneceklere tavsiyelerde bulunan Kılıçaslan şunları söyledi; “ Tavsiyemiz odur ki kim kızının-oğlunun huzurunu istiyorsa Peygamber Efendimizin tavsiyelerine, sünnetine riayet etmelidir. Öncelikle din, diyanet, ahiret, namaz, ahlak konusuna bakılsın. Fazladan bir para veya masraf istenmesin. Allah tüm gençlerimize hayırlı bir evlilik nasip etsin İnşallah.”

Advert

Paylaş:
Advert