Torun bakan büyükanneye verilecek maaş belirlendi

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, "Büyükanne Projesi"nin Mart ayında pilot illerde fiilen uygulamasına geçileceğini belirterek torun bakacak büyükannelere 425 lira katkı sağlayacaklarını belirtti.

Torun bakan büyükanneye verilecek maaş belirlendi

Advert

Torun bakan büyükanneye verilecek maaş belirlendi

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, "Büyükanne Projesi"nin Mart ayında pilot illerde fiilen uygulamasına geçileceğini belirterek torun bakacak büyükannelere 425 lira katkı sağlayacaklarını belirtti.

Torun bakacak büyükannelere maddi destek sağlamak için hükümetin ortaya koyduğu "Büyükanne Projesi"nin imza töreni Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya ve projenin diğer paydaşlarının katılımıyla gerçekleşti.

İmza töreninde konuşan Bakan Müezzinoğlu, çalışan annelere kolaylık sağlanması için "Büyükanne Projesini Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığıyla birlikte başlattıklarını belirtti.

Projeni ilk aşamasında 10 ilden pilot uygulamayla hayata geçirileceğini söyleyen Müezzinoğlu, ilk etapta bu projeden 6 bin ailenin yararlanacağını ifade etti.

Müezzinoğlu, "Aylık ailelerin takibini Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının uzmanları yapacak. 1 yıl sonra biz bu projenin verimliliğini ve bundan sonra bir hükümet projesi haline dönüşmesinin değerlendirmesini yapabilecek duruma gelebilelim. Bu süre zarfında bu projenin maddi külfeti bin aile için yaklaşık 6 milyon. Bu ücretin yarısını İŞKUR olarak biz üstleniyoruz diğer yarısını da masanın başında protokolünü imzalayacağımız paydaşlarımız üstleniyor." de

Projenin dünyada ilk defa uygulanan bir proje olduğunu söyleyen Müezzinoğlu, projeye ilişkin şu detayları paylaştı:  "Ay sonuna kadar değerlendirmesini yaptıktan sonra Mart ayı itibariyle projenin fiilen uygulamasına geçeceğiz. Burada öncelikle aile seçiminde veya büyükanne seçiminde çok detaya gitmeyen temel kriterlerimiz olacak. Bunlardan birincisi doğum yapmış annenin asgari 1 yıllık geriye dönük sigortalı olmasını arayacağız. Ondan sonra doğum yapmış çocuğunun ilk 1 yaşının içinde olması lazım bu 1 yılı görelim. Zaten ilk 6 ayda yasal farklı hakları var."

Müezzinoğlu, konuşmasına şöyle devam etti: "Bazı detay kriterlerde süreç içinde ilk doğumlara dağılımı, ikinci doğum dağılımı, üçüncü çocuk dağılımı gibi dağılımlarda belirli kriterlerimiz, normal doğum sezaryen doğum kriterlerimiz gündeme gelebilir bunlar süreç içinde bizim yarın veri olarak 6 bin aileyi analiz ederken uzun vadeli projenin veya genişletilebilecek projenin veri tabanını oluştursun diye belirli kriterleri de önümüzdeki süreçte kamuoyuna deklare edecek detaylarımızı da netleştireceğiz. Büyükannenin sağlıklı olması, bir toruna çocuğa bakabilecek sağlık dinamiklerinin olması, burada 65 yaş cümlesini kullanıyoruz ama 65 yaşı geçen olamaz anlamında değil. Hakikaten aile uygunsa büyükanne de sağlıklıysa dinamikse diğer veriler uygunsa tek arayacağız o büyükannenin o çocuğu 8-9 saat hakkından gelebilecek, yanında olabilecek bir noktada olup olmaması.

Büyükanneye 425 lira katkı sağlanacak

 

Müezzinoğlu, torun bakacak büyükanneye verilecek katkının ise net asgari ücretin yüzde 30’u yani 425 lira olduğunu ifade ederek, İstanbul, İzmir ve Bursa'da biner aile; Ankara, Kayseri, Sakarya, Antalya, Konya ve Tekirdağ'da ise 500'e aile olmak üzere 6 bin aileni bu proje kapsamında yer alacağını kaydetti. (İLKHA)

Advert

Paylaş: