Palu Murat Nehri Balıkları(4)

ŞABUT BALIĞI

Palu Murat Nehri Balıkları(4)

Advert

Yaşama alanı çok sınırlı olan Şabut balığı,10yıl öncesine kadar sadece Fırat nehrinde bulunabiliyordu. Murat nehri Fırat nehrinin bir kolu olması ve iklim koşullarının aynı olması münasebetiyle Devlet su ürünleri tarafından bu balığın yumurtaları murat nehrinin biriktirildiği Keban baraj gölüne bırakılmıştır. Her sene gittikçe sayıları artan Şabut balığı yöre halkı tarafından fazla bilinmemektedir. Bilenler tarafından ise çokça tercih edilen bir balık türüdür. Kılçıklı balık grubunun balıklarındandır. Lezzet olarak ta kendine özgü tadı olan bu balık bazen pullu balık ve turna balığından daha çok tercih edilebiliyor.

Yahudilere göre kutsal bir balıktır. Kutsal kitaplarında vaat edilen topraklar diye tabir edilen Mezopotamya sınırları Şabut balığının tek yaşam sahası olması münasebetiyle olabilir bu durum. Şabut balığı İsrailliler tarafından kutsal kabul ediliyor. Çünkü İsraillere domuz etinin haram kılınmasıyla bir arayışa geçmişler ve Şabut balığını kendilerine kutsal görerek bu balığı tüketmeye başlamışlar. Bugün ise İsraillerin elinde Şabut balığı yok. Bu balık çok kıymetli onlar için.

Dünya tüketiminde hatırı sayılır bir balık. Kendisi gelmeden önce ismi geldiği için Palulular tarafından bu balığa kendilerine özgü isim takmaya fırsat bulamamışlardır. Ne kadar da öyle olsa şimdiden boru balığı ismi takanlar olmuştur bu balığa. Şimdi olmasada belki bir 5 yada 10 yıla kadar boru balığı ismi yaygınlaşabilir. Şabut balığı büyüdükçe şişmanlamak yerine uzun olur. Bu yüzden yöre halkı boru balığı ismini takmıştır. Pişirme yöntemi olarak ta en çok közde tercih edilen balıktır. Murat nehriyle en son tanışan Şabut balığı, Boru gibi olmasından dolayı çok güçlüdür bu nedenle sık gözlü ağ (tor) ı çok rahatça delip geçebilir. Nehirle geç tanışmasaydı belki de Turna balığına takılan isimlerden biri olan Tor kıran ismini alabilirdi. Suyun en güçlü balığıdır. 20 kiloluklarına ulaşıldığı oluyor bu balığın. Şabut barajdan Haziran ayının ortasında yoğun bir şekilde üremek için çıkar gelir. Temmuz ayının ortalarında da çoğunluk olarak yine baraja döner gider. Nehirde avlanma zamanı çok kısıtlıdır. Nehirde genelde dalga ve dalga altlarında barınırlar. Genelde çırlarda küçük balık avlayarak yaşamını idame ettirirler. Bu balığı avlamak için Şabut gölü diye tabir edilen bir kaç yer var oraları tercih edebilirsiniz. Şabutu avlamak için dip oltası, sık gözlü ağ(tor) en çok tercih edilen avlanma modellerindendir. Hızlı bir balık olmasından dolayı hiç önermemekte çok hızlı olduğunuza güveniyorsanız zıpkın da kullanabilirsiniz.

Bir hocamız şöyle derdi düşmanın ne istediğini bilmeden bilinçsizce mücadele etmek; suda boş kürek çekmeye benzer. Siyonistlerin Kendisine vaat edilen toprakları almak için elinden geleni artlarına koymayacaklarını ve fitneyi bu topraklardan eksik etmeyeceklerini hiçbir zaman aklımızdan çıkarmamalıyız. Vesselam...

 

(Haber-Yorum:Ömer Faruk ALTUNGÖK)

Advert

Paylaş: