Kengerlerde Çıktı

Bahar ayının gelmesiyle kuzukulağı, Işkın derken Kengerlerde çıktı.

Kengerlerde Çıktı

Advert

Kenger (Gundelia tournefortii), papatyagillerden, 70-80 cm boylanabilen, tüylü, dikenli, sütlü çok yıllık otsu bitkidir. Sakız otu ismiyle de bilinir ve köklerinden kenger sakızı elde edilir. Ege yöresinde ise kahvesi yapılmaktadır. Kenger yemekleri bazı yörelerde oldukça meşhurdur.

Nisan-Mayıs aylarında çiçekleri açan Kenger Otu, derimsi yapraklı, damarlı, beyazımsı tüylüdür ve gövde yaprakları sapsızdır. Kırmızı mor arası çiçekleri vardır.Ülkemizin hemen her yerinde yüksek kesimlerde yetişir. Türkiye’de yetiştiği yerler: İç Anadolu ve Doğu ve Güneydoğu Anadolu, Akdeniz Bölgesi ve Ege Bölgelerinde yetişir. Ama en çok yemeklerinin ve salatalarının tüketildiği yer Ege bölgesidir. Kenger Otu turşu şeklinde basılıp daha çok doğu illerimizde turşu şeklinde tüketilir.

Kengerin Faydaları Neler?

 

Kramp çözücüdür ve migrene karşı faydalı olduğu söylenir. Sindirim sistemine iyi gelmektedir. Sinirleri güçlendirir ve kanı temizler. Damar tıkanıklığını önlemeye yardımcı olur.  Kenger sakızı dişleri temizlemekte ve diş etlerini kuvvetlendirmektedir. Kenger Bitkisi özellikle karaciğer organı için çok faydalıdır. Karaciğer yağlanmasına tavsiye edilmektedir.

Advert

Etiketler:
Paylaş: