12 Eylül Anayasası mağduru Korkutata, Başbakan ile görüştü

Önceki gün referandum çalışmaları kapsamında Bingöl'de düzenlenen mitinge katılan Başbakan Binali Yıldırım, ilde bulunan 12 Eylül ve 28 Şubat sürecinin mağduru olan kanaat önderleri ile görüştü.

12 Eylül Anayasası mağduru Korkutata, Başbakan ile görüştü

Advert

Başbakan Binali Yıldırım 12 Eylül ve 28 Şubat sürecinde mağduriyet yaşayan Bingöllü kanaat önderleriyle bir araya geldi. Görüşmeye ilişkin konuşan kanaat önderlerinden Molla Sahap Korkutata, geçmişte yaşadıkları sıkıntıları ve şu an yaşanan sorunları konuştuklarını söyledi.

12 Eylül Anayasasına  ‘Hayır'  oyu veren ve o dönemde sürgüne gönderilen Molla Sahap Korkutata, "Sadece 12 Eylül ve 28 Şubat dönemi tek değildir. Sorunlar cumhuriyetin ilk dönemiyle başlamıştır. İslam ve Müslümanlarla devamlı bir çatışma süreci olmuştur.  Dindar insanlarla ve din ile çatışmaları olmuştur. Bu ülkede yaşayan insanlar sorunsuz yaşamamışlardır. 12 Eylül'de yaşanan sıkıntılar da her dönemde olmuştur.  O gün bir askeri anayasa yapıldı ve halkın oyuna sunuldu ‘Evet ve Hayır' şeklinde.  Biz de hayır dedik, sıkıntıların farkındaydık." dedi.

Cuntacıların yapmış olduğu darbe anayasasının halkoyuna sunulduğu süreci anlatan Korkutata, "12 Eylül Anayasası Amerika ve Avrupa tipi bir anayasaydı. Müslümanlar olarak o zaman ret verdik, hayır dedik. Çevremize ve herkese hayır demelerini söyledik. Bizi dinleyenlerde çok oldu. Bingöl halkı bizi dinledi ve Türkiye'de 'hayır'da birinci il olduk. Ondan sonra bize karşı gaddar olmaya başladılar. O zaman seçim bir formaliteydi. Hakikatten bir seçim olarak yapmadılar. O zaman ‘hayır' diyen özelikle imam arkadaşların çoğunu sürdüler başka memleketlere ve peşimizi de bırakmadılar." diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Sistemi ile ilgili yapılacak referandumda ‘evet' diyeceğini ifade eden Korkutata, "Şu an ki hükümet halkın işlerini kolaylaştıran kanunlar yapıyorlar. 12 Eylül Anayasası bir günde kaldırabilecek güçleri yok. Bunların yavaş yavaş olacağını düşünüyoruz. Önümüzdeki süreçte insani ve İslami bir anayasa yapılmalı. İslam ve değerleri ile çelişmeyen bir anayasa değişikliği olmalı." diye belirtti.

Başbakan Binali Yıldırım ile görüşmeleri Korkutata, "Başbakan ile görüştük. Bizleri kucakladı, hürmet gösterdi. Biz de kendisine rahat rahat bazı konuları söyledik. 12 Eylül ve 28 Şubat dönemi başta olmak üzere ülkede yaşanan başka sorunları konuştuk.  Yakın zamanda olan sorun ve sıkıntıları kedisine illettik. Müslümanlar olarak kendi ülkemizde çok sıkıntılar yaşadığımızı söyledik." şeklinde konuştu.

Aynı zamanda müderris olan Korkutata, babası cezaevinde olan bir talebesinin mektubunu Başbakan Yıldırım'a verdiğini söyleyerek sözlerine şöyle devam etti:

"Başbakan Yıldırım'ın geldiği gün yanımda medrese eğitimi gören bir talebem  ‘babama müebbet ceza verildi ve yıllardır cezaevinde suçsuz bir şekilde yatıyor, babam ile alakalı bu mektubu başbakana verebilir misin' dedi. Talebemin verdiği mektubu Başbakana ilettim o da yanımızda okudu. Sonra mektubu bir yetkiliye verdi. Sayın Başbakana, mağdur sadece bu talebemin babası değil, bu sadece bir örnektir dedim.  Buna benzer mağduriyetlerin çok olduğunu dile getirdim."

 

Başbakan Yıldırım'a, 28 Şubat ile FETÖ yargısının mağdur ettiği birçok ailenin olduğunu ilettiğini ifade eden Korkutata, "Şu konuda mağdurlarımız var, bu mektubun içinde dile getirilen konularda mağduriyetler var. Aslı olmayan delilsiz isnatlarla birçok insana ceza verilmiş, dedim.  Orada bulunan Bakan Bey  ‘bu tür mağduriyetler giderilecek' dedi. Daha önce bu tür mağduriyetler yetkili yerlere iletilmesine rağmen giderilmedi. Yıllardır mağdur olan bu insanların mağduriyetleri kaleme alınsa kitaplar yazılır." dedi.

Advert

Paylaş:
Advert