PALU MURAT NEHRİNİN BALIKLARI (5)

KÜPELİ BALIĞI (BEKİR BALIĞI)

PALU MURAT NEHRİNİN BALIKLARI (5)

Advert

Küpeli balığı büyüklük olarak murat nehrinde Turna balığından sonra en büyük balıktır. 30 kiloya kadar ulaşabilir. Biçim özellikleri bakımından nerdeyse Turna balığının tıpa tıp aynısıdır. Bu balığı iyi bilmeyenler Turna balığı ile karıştırabilirler. Tek farkı alt dudağının kalın olmasıdır.
Yöremizdeki küpeli ismini küpeyi andıran uzun bıyıklarından alır. Gerçekteki ismi ise Bekir-Bekçi balığıdır. Tat olarak güzel bir balık olan küpeli balığı kılçıklı balık grubuna dâhildir. Eti Turna balığı gibi yumuşak değil serttir biraz. Bu yüzden temizlenmesi hayli zordur. 2 kilo altı olanlarında kılçık sorunu yaşayabilirsiniz ama 2 kilo üstünde böyle bir sorunla karşılaşmazsınız. Çünkü kendisiyle orantılı olarak dikenleri de büyür. Ve yerken etinden rahatça ayrılabilir. Yaz-kış nehirde yaygın olarak bulunur. Kendine ait özel bir tadı olan bu balığı diğer balıklara tercih edenlerde oluyor tabi ki de. Genelde avlak olarak dalgalarda ve taşlık yüzlek yerlerde barınırlar. Avlanma biçimi olarak çok geniş avlanma modelleri vardır. Sık gözlü ağ (TOR), dip oltası, zıpkın, serpme tor, kamışlı olta, triver ve daha birçok avlanma modeli kullanabilirsiniz. Nasıl pişirelim diye öneri almak isterseniz kızartması daha iyi olur.

(Bekir: CypriniformesFamilya: SazangillerCins: BarbusTür: B. barbus
Dünyada Bekir: Ülkemiz dışında balık veri tabanlarına bulunduğu bildirilen ülkeler Almanya, Avusturya, Beyaz Rusya, Belçika, Bosna, Bulgaristan, Cebelitarık, Çin, Hırvatistan, Çek Cumhuriyeti, Fas, Fransa, Hollanda, İrlanda, İtalya, İsviçre, İngiltere, Litvanya, Lüksemburg, Macaristan, Malta, Moldova, Monako, Polonya, Romanya, Rusya Federasyonu, Sırbistan Slovakya ve Ukrayna’dır. Bunlar dışındaki ülkelerden internet sayfalarında bıyıklı balık gördüm ancak ülkemizde dahil bunlaın Fishbase adlı veri tabanında kayıtları yoktur.
Görüldüğü üzere Avrupadan Çine kadar ana kıtaların en yaygın balıklarından biridir. İtalya ve Fas’ta Barbus bocagei ve Barbus sclateri adında lokal türleri bulunur
Ülkemizde Bekir:
Sazangiller familyasının bir alt türü olarak karşımıza çıkan bu balığın türleri neredeyse Ülkemizdeki tüm akarsularda bulunmaktadır. Bekir, Bekçi, Bıyıklı; Bıyıklı balık, Kıllı, Sakallı, Keçibalığı, İncir pullusu, Şirink, Kumyaran, Küpeli, Miryana, Kaya Talı, Öksürüç,Dargın gibi yerel pek çok adı bulunur. Bekçi yada Bekir adı en yaygın olarak kullanılan adlarıdır.) Alıntı http://bizimolta. orgfree.com/html/bekir.html

 

(Haber-Yorum: Ömer Faruk ALTUNGÖK)

Advert

Paylaş: