Palu Akbulut(Züver)koyu

Buraya Züver-i Kebir de denilmektedir Türkçe anlamı ” Murat suyu önü” demektir

Palu Akbulut(Züver)koyu

Advert

Akbulut (Züver), Elazığ ilinin Palu ilçesine bağlı bir köydür.
Tarihçe

Köy'e 1500'lü yıllardan sonra bugünkü insanların yerleşmeye başladığı tahmin edilmektedir.
Etnik Yapı

Köyün eski adı Züver olup, 'Züver-i Kebir' de denilmektedir. İsmi, sonradan Akbulut olarak değiştirilmiştir. Köy, Murat Nehri'ne yakın olduğu için adına Züver denilmiştir. Kebir ise Arapça büyük anlamına gelmektedir. Züverliler Zazaca konuşurlar. Züver-i Kebir yaklaşık 500 hanesiyle Palu'nun en büyük köylerinden biridir. Züver iki farklı bölgeden oluşan büyük bir yerleşim yeridir. 1993 yılında devletin köyü boşaltmasından sonra köy halkı Elazığ Bingöl Malatya ve Diyarbakır illerine yerleşmiştir. Züver'lilerin bir kısmı ise Avrupa'nın değişik ülkelerinde ikamet etmektedirler. Almanya’nın Bremen Kenti'nde Züverlilere ait bir sokak ta bulunmaktadır.

Kültür

Köyün en önemli geleneklerinden biri bayramlarda bütün küskünlerin barışmasıdır. Evlilikler ise başlık parası alınmadan yapılmaktadır. 2007 de Elazığ'da yapılan taziye evi bir bakıma köyün buluşma yeri olmuştur. Köyün birlik içinde olduğu en görkemli zamanı cenaze törenleridir. Elazığ'da kalabalık bir cenaze töreni görülse bir Züverlinin vefat ettiği anlaşılır.' Köyün tarihi üzerine Avrupa'da Züverli'lerin katkısıyla birçok çalışma yapılmaktadır.

Coğrafya

Köyün üç tarafı sularla çevrilidir. Elazığ İline karayolu ile 122 km, demiryolu ile 130 km, Palu ilçesine 50 km uzaklıktadır. Etrafı yüksek dağlarla çevrilidir. Doğu Anadolu Bölgesi'nde bulunmaktadır. Yakınından Murat Nehri geçmektedir. Kuzeyde Tunceli, batıda Elazığ, doğuda Bingöl, güneyde ise Diyarbakır bulunmaktadır. Köyün karşısındaki heybetli AKDAĞ(KO SPİ) tam bir doğa harikasıdır. Köyün iki yaylası vardır(Sarıng, Cafrun). Köyün içme kaynakları dağ yamacından çıkan sularla sağlanmaktadır. Köyün diğer turistik yerleri ise mezarlıklar bölgesindeki küçük göletler ve tam bir doğa harikası olan Murat Nehri'nin yanındaki HOSEL'dir.
İklim

Köyün iklimi, karasal iklimi etki alanı içerisindedir. kislari cok soguk ve yazlari ise cok sicaktir
Ekonomi

Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır.

Altyapı bilgileri

Köyde ilköğretim okulu yoktur. Köyün içme suyu şebekesi ve kanalizasyon şebekesi yoktur. Ptt şubesi ve ptt acentesi yoktur. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Köye ulaşımı sağlayan yol asfalt odeğildir. Köyde elektrik ve sabit telefon vardır. Ama eskiden okul varmış şimdi taşımalı eğitim var.

Beyhan Barajının yapımından sonra köyün Palu İle olan irtibatı kesildi.Köylüler bu duruma tepkili…

Advert

Paylaş: