Okey vs. oyunların hükmü

FETVA KURULU

Okey vs. oyunların hükmü

Advert

SORU:  Okey, Tavla Ve Diğer Kahve Oyunlarının Hükmü

CEVAP:  Karşılıklı olarak kumar niyetiyle oynanan bütün oyunlar Kuran ve sünnet nassıyla haramdır. Bunun, insanların örfünde kumar oyunu olması veya olmaması arasında hiç bir fark yoktur. Allah (cc) kumarı, şeytanın ameli sayarak kaçınılması gerektiğini Kuran'ı Kerim'de bizlere bildiriyor;

Ey iman edenler! İçki, kumar, dikili taşlar ve fal okları ancak şeytan işi birer pisliktir. Onlardan kaçının ki kurtuluşa eresiniz. (Maide 90)

Peygamber (sav) bir hadisi şeriflerinde şöyle buyuruyor;

Şüphesiz ki Allah size içkiyi ve kumarı yasakladı. (Ahmed, Tabarani Mucemu›l-Kebir)

Kumar olmayan bazı oyun çeşitleri de vardır ki İslam âlimleri aynı şekilde bunların oynanmasının da haram olduğunu söylerler. Âlimlerin hakkında hüküm belirttiği oyun çeşitleri şunlardır;

Zar oyunları; Peygamber Efendimiz “Kim, zar ile oynarsa, elini domuz eti ve kanı içinde boyamış gibi olur!” (Müslim, Ebu Davud) bir diğer rivayete göre ise sevgili peygamberimiz “Kim zar ile oynarsa Allah'a ve resulüne isyan etmiştir.” (Ebu Davud) diye buyurdu. Dört mezhebe göre bir kimse bu oyunu oynamaya ısrar ederse şehadeti kabul olmaz. Hanefi mezhebi bu iki hadisin delaletini zanni olarak gördüğünden dolayı zar oyunlarının tahrimen mekruh olduğunu söyler. Diğer mezhepler ise kumar niyetiyle olmazsa dahi haram olduğu görüşüne giderler.

Tavla; zarla oynandığı için tavlayla oynamakta caiz değildir.

Okey ve diğer kahve oyunları; Efendimizin hakkında hüküm belirttiği oyun zar oyunudur. Öyle ki âlimlerin ittifakıyla zarın oynanması ister karşılıklı ister karşılıksız olsun haramdır. Bir de kahvelerde oynanan kâğıt oyunları, okey, dama, domino vb. sonradan çıkmış bazı oyunlar vardır. Genel olarak bu oyunları oynayanlar karşılıklı kumar niyetiyle oynarlar. Bu bakımdan kumar niyetiyle olmasa dahi ısrarla bu tür oyunlardan kaçınmak gerekir.

 

Özetle; hakkında nas bulunan ve âlimlerin haram olduğuna dair ittifak ettiği bütün zar oyunları haramdır. Hakkında hüküm belirtilmeyen oyun çeşitleri kumar niyetiyle ve kişiyi ibadetlerden engelleyecek kadar aşırı olmazsa asli itibariyle mubahtır. Fakat insanların daima kendisiyle kumar oynadığı oyunlardan ısrarla kaçınmak gerekir. Çünkü Müslümanlar olarak toplum içerisinde haramların çoğalmasına hiçbir şekilde vesile olmamamız gerekiyor. Zira bu oyunları oynadığımız takdirde dışarıya bıraktığımız intiba insanların bizlere hüsnü zanla değil de su-i zanla bakması olacaktır. Çünkü zanni galibiyle bu oyunlar kumar oyunlarındandır.

Advert

Paylaş: