24. Uluslararası Hazar Şiir Akşamları Gerçekleşti

24. Uluslararası Hazar Şiir Akşamları “Vatan” ve “15 Temmuz Şehitleri” teması ile gerçekleşti.

24. Uluslararası Hazar Şiir Akşamları Gerçekleşti

Advert

Nurettin Ardıçoğlu Kültür Merkezinde düzenlenen Uluslararası Hazar Şiir Akşamları etkinliği ‘15 Temmuz Şehitleri’ fotoğraf sergisi ile başladı.
‘15 Temmuz Şehitleri’ fotoğraf sergisinin açılış kurdelesini keserek sergiyi gezen Vali Çetin Oktay Kaldırım daha sonra konferans salonunda düzenlenen Hazar Şiir Akşamları etkinliğine katıldı.
Konferans salonunda düzenlenen şiir akşamları etkinliğine Vali Çetin Oktay Kaldırım, Belediye Başkanı Mücahit Yanılmaz, Azerbaycan Milletvekili Ganire Paşayeva, yurt içinden ve yurt dışından şiir akşamlarına katılmak amacıyla Elazığ’a gelen şair, yazar ve fikir insanları ile vatandaşlar katıldı.
Programın açılış konuşmasını yapan, Türk Edebiyatı Vakfı Başkanı ve Şair-Yazar Serhat Kabaklı, “Neden erenler meclisi? Çünkü şiir Allah’ın nefesidir. Kimden üflerse ondan çıkar. Ona şair denir, şair Allah’ın nefesini taşıyan biri olarak mübarek bir insandır” ifadelerini kullanarak şairi ve şiiri anlattı.
Hazar şiir akşamlarının bu sene ki temasının “vatan” olmasının kendileri için önemli olduğunu söyleyen Belediye Başkanı Mücahit Yanılmaz, “Bu yıl 24.sünü yaptığımız Hazar Şiir Akşamları her yıl gelişerek büyüyerek devam ediyor. Gelecek yıllarda inanıyorum ki hem katılım açısından hem de diğer ülkelerden gelen şairler açısından çok daha farklı olacaktır.
 
Elazığ Mamurat-Ül Aziz, El-Aziz ismiyle müsemma Harput’un kadim geçmişini, Palu’nun medeniyet ve birikimiyle birleştirdiğimizde Hazar gölünün o muazzam yakamozunda yazılan şiirlerin ne anlama geldiğini çok daha net anlayabiliriz.
 
Bugünkü temanın vatan olması bizim açımızdan çok daha önemli. 15 Temmuz akşamında biz vatanın ne anlama geldiğini ve milletin vatanını korumak için en küçüğünden en büyüğüne kadınıyla, erkeğiyle, yaşlısıyla, genciyle nasıl başını dik tuttuğunu tekrardan görmüş olduk. Ben 15 Temmuz’daki bütün şehitlerimize yüce Allah’tan rahmet diliyorum, yakınlarına sabır diliyorum. 15 Temmuz’daki bütün gazilerimize de yüce Allah’tan şifa diliyorum” dedi.
 
Elazığ’dan bahsederken “Türkiye’deki Azerbaycan” ifadelerini kullanan Azerbaycan Milletvekili Ganire Paşayeva, “Vatan toprakları sadece Edirne’den Kars’a değildir. Bu programla birlikte gençlere vatanın çok iyi anlatılması gerekir. Ben burada ne konuğum ne misafir. Ben burada sizin kadar Elazığlıyım. Konu o değil, konu nereye gidersen git. O vatan senin içinde yaşar. O vatan senin düşüncende yaşar. Vatan konulu şiir akşamlarına daha çok ihtiyaç var. Her şey güzeldi ama bugün en önemli şey vatan üzerine şiir, vatan üzerinde şiirlerle gençlerin ruhunun diri tutulmasıdır. Çünkü bugün buna Türkiye’nin de, Azerbaycan’ın da, Özbekistan’ın, Türkmenistan’ın, Kazakistan, Kırgızistan’dan tutun Doğu Türkistan’dan Kerkük’e oradan Kıbrıs’a balkana kadar. Hepimizin o kadar ihtiyacı var ki. Çünkü öyle büyük oyunlar oynanıyor ki bu coğrafyada. Biz dedelerimizin anlattığı vatan, bayrak aşkıyla birbirimize daha da sahipleneceğiz” diye konuştu.
 
Vali Kaldırım: Şiir Aynı Zamanda Bir Medeniyettir...
 
‘Elazığ, kültür ve sanat şehridir’ ifadelerini kullanan Vali Çetin Oktay Kaldırım, “Şiir aynı zamanda bir medeniyettir. Medeniyet inşa eder ve medeniyetin derinliğini, zenginliğini o süslü, muhteşem ve o veciz ifadelerini ortaya koyar. Dolayısıyla bizde gerçekten bütün Türk coğrafyasında şiir onun için bu kadar kıymetlidir. Medeniyeti zengin, derin, kadim ve son derece kapsayıcı, tasavvur sahibidir. Onun için bizim şiirimiz çok kabul görmüştür. Divan şiirimiz, halk şiirimiz kabul görmüş, derinleşmiş kökleşmiş ve muhteşem eserler ortaya koymuştur.
 
Bizde şairler genelde Orta Asya’dan devam etmiş ve kökleri hep ordadır. Mevlanalar, Ahmet Yeseviler hep oralardan beslenerek Türk’ün öz yurdundan ilhamlarını almışlardır. Anadolu’ya gelmiş ve doyum noktasına ulaşmışlardır.
 
Hazar şiir akşamlarının 24.sü yapılıyor. Gelenekselleşti, kökleşti, uluslararası boyuta taşındı. Dolayısıyla da isim olarak da gerçekten Türk’ün öz değerlerini yansıtan bir isim. Bu ismi koyan Atatürk’e o değerli insana müteşekkiriz. Ona o tavsiyeyi veren, o ilhamı veren o insana da müteşekkiriz. Tabi Elazığ; Harput’uyla, Palu’suyla, Ağın’ıyla bütün değerleriyle gerçekten tam bir kültür şehri, sanat şehri, şiir şehri, edebiyat şehri. Gönül insanlarının yetiştiği çok kıymetli bir mekân ve kadim bir şehir. Müthiş zenginliği olan, müthiş derinliğin olan, müthiş Türk dünyasına, Türk edebiyatına, Türk sanatına, Türk musikisine, halk edebiyatına değerler yetiştirmiş katkılar vermiş muhteşem bir mekân. Muhteşem bir merkez ve özellikle 1800’lü yıllarda Dünya’da kültür başkentliği yapmış. İnşallah bu tür etkinliklerde yine asli misyonuna temsil ettiği ruha, o zenginliğe kavuşacaktır.
 
Hoyratlarımız, gazellerimiz, türkülerimiz, taşlamalarımız bizim bu derinliğimizi, bu zenginliğimizi taçlandırmıştır. Harput’tan aynı zamanda divan edebiyatının özünü temsil eden eserler çıkmıştır. Fuzulinin, Nedimin Nevresin, Bakinin o muhteşem eserleri burada bestelenmiş, burada musiki olmuş, kulaklara, gönüllere dokunmuştur” dedi.
 
Konuşmaların ardından İmdat Avşar Moderatörlüğünde gerçekleşen “15 Temmuz Şehitleri”  ve “Vatan” panelinde konuşmacı olarak Azerbaycan Milletvekili Ganire Paşayeva, Kosova’dan gelen Şair-Yazar Zeynel Beksaç ile Fırat Üniversitesinden Prof. Dr. Ali Ölçücü katıldı.
 
Nurettin Ardıçoğlu Kültür Merkezi'nde 2 gün boyunca süren 24. Uluslararası Hazar Şiir Akşamları Azerbaycan, Özbekistan, Kırgızistan, Kosova, Kerkük ve ülkemizin çeşitli illerinden katılan şairlerin seslendirdiği şiirlerin yanı sıra yöresel türküler de söylenerek kürsübaşı programı ile sona erdi.
 

Advert

Paylaş:
Advert