Murat Nehrinin Kaptanları

Bir tesbihin taneleri gibi dökülüyorlar bir bir gökten kaymak için sıraya dizilen yıldızlar gibi kaybolmaya yüz tutan meslekler. Bunların sonuncusu da balıkçılık (nehir balıkçılığı) keleğin üstünde dümensiz geminin kaptanları onlar balıkları ağları ile semah dönen ölüme meydan okuyan nehrin aslanları emek işçi onlar yürek işçisi.

Palu’da nehrin her iki ucunu da kesen beton yığını hidroelektrik santralleri balık ve su canlılarını yaşana alanlarını yerle yeksan eden dev yapılar…

 Balıkçılık şimdiye kadar ek bir iş olarak yapılıyor olsa da bu tezgâhta ekmeğini kazanan en az 20 aile var. Çağa ayak uyduramadılar. Ellerinden tutacak onlara yol gösterecek dertlerini dinleyen seslerini duracak birilerini arıyorlar. Profesyonel anlamda nehir balıkçılığı ancak nehrin üzerine kurulabilecek balık çiftlikleri ile başarıya ulaşabilir. Bu 20 aile 200 aileye çıkarılabilir ve dört mevsim gelir elde edilebilir. Turna, Şabut ve Alabalık çiftlik yetiştiriciliği için çok uygun balık ırkları. Çiftliklerde yetiştirilen tatlı su balıklarının ihracatta önemli yer tutuğunu biliyoruz. Ülkemizde çokça örnekleri mevcut.

Gaziantep İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü İbrahim Yılmaz, Fırat nehri üzerine kurulan alabalık tesislerine, her geçen gün yenisinin eklendiği belirterek; "Yeni istihdam alanları oluşturan tesislerde bu yıl üretilecek 2 bin 500 ton alabalıktan yaklaşık 18 milyon lira gelir bekliyoruz. Ayrıca 2 milyon adet kapasiteli yavru balık kuluçkahanesi kurulum aşamasındadır. 3 adet te yıllık 750 ton kapasiteli balık üretim çiftçiliğinin başvurusunu inceliyoruz. Bu başvuruları da olumlu bulmamız halinde Fırat nehri üzerinde kurulu bulunan çiftlik sayısı 12'ye çıkmış olacak. Her balık çiftliğinde ortalama 20 kişinin çalıştığı düşünüldüğünde yaklaşık 240 kişiyi iş imkânı bulmuş olacak. Bunlarla birlikte bu rakamın 40 milyon liraya ulaşmasını bekliyoruz" dedi. (kaynak AA)

 

Hatta daha ileride gidersek bunlardan konserve de yapılabilir ve Norveç, İsveç gibi ülkelerden ihraç edilen ton balığının yeri doldurulabilir ve bu ithalatın önü de kesilmiş olur.

Paylaş: