Palu`da Açılıp Kapanan Tekstil Firmaları Neyin Nesi?

Murat POLAT

Palu`da devlet teşviği ile açılan tekstil firmaları, kısa süre içerisinde kapanıyor. Böylesi küçük bir ilçede bu şekilde aç-kapa türü tekstil firmaları konusunda halk bir çok şey dile getiriyor. Sonuç itibari ile bu atölyelerde çalışan ve bu atölyelerin yükünü kaldıran bizim halkımız. Halkımızın dile getirdiği bu konuları medyaya taşımakta bizim görevimiz.

Bu tekstil atölyeleri açıldığınıda kosgeb tarafından 120.000 TL hibe desteği verildiği, İş-kur üzerinden kişi başı günlüğü 60 TL eleman giderleri devlet tarafından karşılandığı biliniyor.

Devletin bunca desteğine rağmen, bu atölyeler durmadan neden kapanıp yenileri açılıyor. Atölye açıp kaparatarak ne yapılmaya çalışılıyor. Konu ile ilgili skandal sayılacak iddilar var.

Sırasıyla iddilar şunlardır;

1.       Özellikle Palu gibi küçük bir yerde durmadan tekstil atölyeleri 3-4 yıl içinde açılıp kapanması ve açan çevrelerin genellikle aynı simalar olması dikkat çekici bir husus… Evet kağıt üzerinde her açılan atölye farklı kişiler üzerinden açılsada, işi organize eden, bağlantıları sağlayan kişiler genellikle aynı kişiler.

2.       Atölyelerin kira borcu bıraktıkları, kira borçlarını ödemedikleri ve mekan sahiplerini mağdur ettikleri,

3.       Çalışan bayanların bir kısmının, birkaç aylık ücretlerinin ödenmediği, yada eksik ödendiği,

4.       Atölye giderleri için, esnaftan yapılan alışverişlerde, esnafın parasının ödenmediği, ödense bile bir kısmının verildiği, borcunu isteyen esnafın telefonuna cevap verilmediği,

5.        Özellikle bu işi yapan birkaç kişi ki onlar kendini iyi bilirler – Bunlar değil Palulu, Elazığ nüfusuna bile kayıtlı değiller- Tekstil Atölyesi işini Baskil, Tunceli, Çemişgezek, Kovancılar ve en son Palu`da işleyişini ve el altı yönetimini bunların yaptıkları, yaptıkları her işin sonunda yukarıdaki gibi mağdurlar meydana getirdikleri dile getiriliyor.

Şimdi üçüncü tekstil yeri ise, Palu Belediyesine ait İstasyon yanındaki büyük kapalı alanda açıldı. Aylık kirası 3.500 TL olarak belirlendiğini öğrendim. İhaleye her ne hikmetse sadece bu firma girmiş ve yer bu firmaya tahsis edilmiş. Mekanın hazır edilmesi için masraf edilmiş.  

Bunca iddialar gündemde dolaşıyor, halk rahatsız, yeni yeri yine önceki atölyeleri işleten ekipten bazı şahıslara verildiği söyleniyor.

Bu doğru mu?

Bu doğruysa, yetkililer buna neden müdahale etmiyor.

Palu Belediyesine ait bir mekan, şahıslar hakkında gerekli araştırma yapılmadan, apar topar niye kiraya veriliyor.

Bir girişimci “aynı iş kolu için aynı yeri ben Belediyeden istedim belediye bana 8.000 TL kira belirledi” demişti bana…

Burası 8.000 TL iken şimdi niye 3.500 TL`ye verildi?

İşin açıkçası yetkililer halkın mağduriyetini araştırmalı ve gidermelidir?

Selam ve Dua ile…

Paylaş: