Merhaba Yâ Şehri Ramazan!

Saadet SARITUNÇ


Bismihi Teala 
           Merhaba Yâ Şehri Ramazan! 
     Merhaba yâ Şehri Ramazan! Merhaba! Sahurlarına, iftarlarına merhaba!

Teravihine, Kur'an mukabelelerine merhaba!

Yine geldin,dünyamıza, ülkemize,şehrimize ve evlerimize. Gündemimizin en tepesine. Evlerimizi, gönüllerimize hazır eyledik mesailer sana ayarlandı, vakitler senin düzenlendi, camiler senin için süslendi, şenlendi.
     "Ey iman edenler,  sizden öncekilere yazıldığı gibi, oruç, size de yazıldı (farz kılındı). Umulur ki sakınırsınız. Oruç sayılı günlerdir. Artık sizden kim hasta veya yolculukta olursa tutamadığı günler sayısınca başka günlerde (tutsun). Zor dayanabilenlerin  üzerinde bir yoksulu doyuracak kadar fidye (vardır). Kim gönlünden bir hayır yaparsa bu da kendisi için hayırlıdır. Oruç tutmanız sizin için daha hayırlıdır.(Bakara 183 184)
        Ayetinden Rabbi Zülcelal'in fermanı ile namazdan sonra bize farz kılınan orucu Ramazan'ı Şerif'te idrak ediyoruz. Ramazan gelince "bu ilahi ferman'ın başımız gözümüz üzerine" derecesine Müslümanlar arasında manevi bir atmosfer yaşanıyor. Havada bile güzel bir koku solunuyor. Gönüller manevi atmosfere doyuyor. Bambaşka bir huzur kaplıyor insanı. Şeytanların bağlanması ile müslümanlar melekleşiyor. Melekler iniyor yeryüzüne açlığı, susuzluğu ile şikâyet etmeden direnen Müslümanları destekliyor.
           Buharî'de, Rabbim: "kulum ancak şehvetini yiyeceğini ve içeceğini benim için terk etmektedir. Bu bakımdan oruç benim içindir ve onun mükafatını ben veririm" denilmektedir. Kimsenin bilmediği mükafatı vaat etmektedir Rabbim.
         Bir öğün yemeği atlayan bir kimse açtığından şikayet ederken, ancak oruçlu olan acıkma ve susmadan şikayet etmez. Çünkü açlık ve susuzluk oruçlunun şerefidir. Oruçlunun ağız kokusunu Rabbi övmüştür. Ramazan'da küçükler hariç bütün Müslümanların oruçlu olmuş olması insana ayrı bir feyiz ve coşku vermektedir. Bu durumda açlık ve susuzluk gündem dahi edilemezken  alınan  manevi feyz ile gönüller şâd oluyor. Hayırlarda yarışılıyor.
       Ramazan'ın kelime manası "ramdâ" kelimesinden ileri geliyor. Ramdâ demek yeryüzünü tozdan temizlemek olduğundan, ramazan ise günahlardan temizlenmek manasını taşıyor.

Enes Bin Malik (r.a)'dan  rivayet edilen bir hadisi şerifte Hz. Peygamber " bu aya ramazan isminin verilmesi günahları yaktığı içindir" buyuruyor.
          Son yıllarda yazın sıcak aylarında yaşadığımız ramazan ayının bu yıl mayıs ayına denk gelmesi ile ilkbaharda karşılamış olduk. Şikayetçi olmasakta sıcaklarda zorlanarak tutmuş olduk ve bu kez okul dönemine denk gelmiş olmasından dolayı öğrencilerimiz okula ve sınavlara oruçlu olarak gitmiş oldular. Asla şikayet akla gelmezken  tatlı bir yarış içerisine girmiş oldular. Sınavlar zaten bir yarış havasında geçerken, bu yıl oruçlu olarak yarıştılar.
          Her şeye rağmen Ramazanla tatlı telaşlara girmiş bulunuyoruz. Rabbime hamdolsun ki bu yılda bizleri ramazana ulaştırdı. Rabbim bizden tuttuğumuz oruçları ve yaptığımız ibadetleri eksikliğiyle kabul buyursun inşallah. Günahlarımızın affına vesile olup bol bol feyz alma ve bayrama ulaşmak dileğiyle.. Allah'a emanet olun. 

Paylaş: