Palunun En Önemli Sorunu

Geniş kapsamlı ama aynı  zamanda dar cevaplı soruların gelebileceği bir başlık ile yazmak istedim. "Palu'nun en önemli sorunu nedir?" sorusuna verilecek bir çok cevap ve "en doğru sorunu ben tespit ettim" anlayışının olacağı da aşikardır. Palu'muzun ekonomik, sosyal, kültürel, dini, tarihsel, siyasal, tarımsal vb. bir çok alanda bir çok sorunu var tabii ki.

 Gökdere ve çevre köylerinin Palu ile yollarının  bağlantısı.

Arıcak ve yol üzerindeki diğer köylerin Palu ile kısa mesafede bağlantısı.

Paluya çeşitli fabrikalar yapılması, iş alanları getirilmesi.

Kovancılar ile birleşerek Palu adında ülkenin 82. ili olması.

Yeni fakülte, hatta üniversite kurulması.

Alışveriş merkezleri yapılması.

Siyasi yapının değişmesi.

Tarımsal desteklemenin ön plana çıkarılması.

Medreseler kurularak Palu'nun dini eğitim merkezi haline getirilmesi.

İnanç ve tarih turizmi kimliğini ön plana çıkarak "Turizm üssü" olmak için çalışamalar gerçekleştirilmesi. 

Murat nehrinin cazibesinin değerlendirilmesi vb. bir çok başlık ön plana çıkanlardan.

   Bu başlıklara dikkat ederseniz hep ekonomi ile ilgili öneriler ve çözümler. .

 Palu'nun hak etmediği yerde olduğunu düşünüyoruz genellikle. Çünkü köklü ve tarihi bir geçmişe sahip. Kendi başına hükümet olmuş. Yönetmiş, yönetmeye alışmış ve lider vasıflı insanların yetiştiği bir yurt olmuş. Tarihin verdiği bu ihtişamı kaybetmek istemiyor Palu.

  Bir çok sorun ve karşılığında bir çok çözüm önerisinin olduğu Palu'muzun önem arz eden bir sorunu daha doğrusu kanayan yarasını acizane olarak dile getirmek istiyorum. Tabii bu sorun sadece Palu'ya has bir sorun değil ama büyük düşünen, yöneten, ihtişamlı günleri arzulayan bir Palu'nun bu soruna duyarsız kalması diğer bütün çözümleri etkisiz kılıyor gibi. Bu sorun ülkenin sorunu, ümmetin sorunu aynı zamanda.

"Yeni nesil nereye gidiyor?",

"Gençlik nasıl yetişiyor?",

"Yeni Nesil, geleceği inşa etmeyi planlıyor mu?",

"Gençliği kimlerin eline bıraktık?"

 Aklımda buna benzer o kadar çok soru var ki.

 Maddiyata aşırı derecede yöneldik ve asıl unsur olan ve merkeze yerleştirmediğimiz (ama merkeze yerleştirilmesi gereken) "İNSAN"ı ve onun "EĞİTİM"ini bir köşeye bıraktık.

 Eğitimin ilk basamağı olan "AİLE" kavramının içini boşalttık. Aile de başlamayan bir eğitim sonrası,  hep başkalarını suçlayan bir nesil yetişmeye başladı ve doğasıyla hep başkalarını suçalayan bir topluma dönüşüyoruz.  

 Sosyal medya, Tv, İnternet, madde bağımlılığı ve çevresel bir çok faktör var. Bu sorunların/etkenlerin farkındayız, ama yarın bu farkındalık da olmayacak.  

 En önemli unsur, hayatın merkezinde olması gereken "insan" ve onun "eğitim"i konusu öncelikli sorun olarak karşımızda capcanlı ve dimdik durmaktadır.

 

 Bu konunun özelde Palu'nun en önemli sorunu olduğu konusunda bir teşhis koysam yerinde olacak diye düşünüyorum. Aile, okul, dini eğitim, siyaset, uygulayıcılar vb. başlıkları/terimleri barındıran çözüm önerilerini sunabileceğimiz bir sonraki yazımıza dönüt alma ümidiyle.

Selam ve dua ile...

Paylaş: