Uzmanlardan 'Araçlara kışlık bakım yaptırın' uyarısı

Kış mevsiminin yaklaşmasıyla birlikte araçlarını kışa hazırlamak isteyen sürücüler oto tamircilerde yoğunluk oluşturdu. Uzmanlar ise araçların genel bakımının yapılmasının sürüş güvenliği açısından hayati önem taşıdığı uyarısında bulundu.

Uzmanlardan 'Araçlara kışlık bakım yaptırın' uyarısı

Advert

Kışın aniden değişen hava şartlarında, güvenli ve problemsiz bir biçimde seyahat edebilmek için araçların mevsimlik bakımını yaptırmak büyük önem taşıyor. Uzmanlar gereken bakımı yapılmayan araçların arızalara ve can güvenliği tehlikelerine sebep olabileceğini belirtiyor.
Havaların soğumasıyla araçların mevsimsel bakımları da geldi. Peki araçlarda kış bakımı nasıl yapılmalı? Araçlarda kış bakımı neden önemli? Araç bakım Ustası ve Oto Servis işletmecisi Hüseyin Barakçin, mevsimsel bakımlarla birlikte araçların bakımlarının düzenli yapılmasının önemine dikkat çekti.


 “Aracımızda yaz-kış demeden antifiriz bulundurmalıyız”

Araçlarda bakıma yardımcı malzemelerin bulundurulması gerektiğini belirten Barakçin, “Aracımızda her zaman, yaz-kış demeden antifiriz bulundurmalıyız. Çünkü antifiriz olmazsa motorda, radyatörde, suyun dolaştığı bütün aksamlarda paslanmalar meydana gelir. Paslanan parçalar belli bir süre sonra çürür ve araçta su kaçakları oluşur. Özellikle de kışın antifiriz olmayan su donarak boruları, radyatörü ve motor blok gibi aksamları çatlatıp, aracın motorunu ve diğer bütün aksamlarını, suyun dolaştığı her yeri, kullanılmaz hale getirir.” dedi.

Araçlarda cam temizliği için kullanılan cam suyuna da antifiriz eklenmesi tavsiyesinde bulunan Barakçin, “Soğuk havalarda, cam suyu haznesine ilave olarak antifrizli cam suyu koymalıyız ki, görüş açınızı etkileyecek hususlarda cam suyunu kullanmaya devam edebilelim. Cam silecekleri de çok önemli. Cam sileceklerinde sertleşme ve yırtılma varsa, silecek lastiklerimizi değiştirmeliyiz.” şeklinde konuştu.

“Akü şarj durumu ve kapasite ölçümlerini yaptırmalıyız”

“Yazdan kışa, kıştan yaza geçerken, sabahları aracınızı sorunsuz çalıştırabilmemiz için akümüzü kontrol ettirmeliyiz” diyen Barakçin, “Akü şarj durumu ve kapasite ölçümlerini yaptırmalıyız. Marş esnasında marş motoru aküden çok yüksek miktarda akım çeker. Eğer sürekli ‘kısa mesafe çalıştırıp stop etme’ şeklinde aracımızı kullanıyorsak, akü yeteri kadar şarj olmadan tekrar marş yapıldığı için akü ömrü kısalacaktır. Bu nedenle akü kontrolüne de dikkat etmemiz gerekir.” ifadelerini kullandı.

“Aracımıza dört mevsim lastik veya kış lastiği takabilir”

Araçlarda lastiklerin kazalarda önleyici, önemli bir unsur olduğunu ve kış mevsimi hava şartlarına uygun olması gerektiğini söyleyen Barakçin, ““Lastikler aracın yol ile temasını sağladığından, kaygan zeminde aracın kaymaması için önemli bir husus. Aracımıza dört mevsim lastik veya kış lastiği takabilir. Aracın lastik basınçlarını kontrol etmeliyiz. Lastik havaları düşük olursa lastikteki tırnaklar kapanacağından, lastikler yağmurlu havalarda suyu tahliye edemeyecek ve araç kayacaktır. Lastikler alakalı en umutlu en önemli hususlardan bir tanesi de her lastiğin üretim tarihidir ki bu tarih lastiğin üzerinde yazmaktadır. Lastikler ister araç üzerinde dursun ister üretim tarihinden itibaren rafta beklesin dört yıl ömrü vardır.” diye konuştu.

Araçlarda ısıtma sisteminin ve su giderleri geçişlerinin bakım ve kontrollerinin de yapılması gerektiğini söyleyen Barakçin, şunları kaydetti:

“Aracımızın su giderlerinin kontrol edilmesi gerekir”

“Aracın içerisinde üşümemek ve ön camlarda buğulanma olmaması için kalorifer ısıtma sistemimizi kışa hazır hale getirmeliyiz. Kalorifer filtresinde tıkanmalar varsa, yeteri kadar hava üfleyemeyecektir. Bu nedenle kalorifer filtremizi değiştirebiliriz. Kalorifer sistemindeki suyun dolaştığı yerlerde tıkanmalar olabilir. Mutlaka bu bölgelerinde temizliklerini yaptırmalıyız. Aracımızın su giderlerinin kontrol edilmesi gerekir. Çamurluk içerisinde su tahliye giderlerini temizlemeliyiz. Sunroof (Sanruf) bulunan ve cam tavan olan araçlarda, sanrufun su giderleri bulunmaktadır. Onların da temizliklerini yaptırarak, aracımızı su kaçaklarına ve kışa hazır hale getirebiliriz.”

Araç sürücülerinin sorunsuz bir kış geçirmeleri temennisinde bulunan Barakçin, yapılması gereken bakımları şöyle özetledi:

“Aracımızda, motor soğutma sistemindeki antifriz kontrolü, cam suyuna antifiriz ilavesi, akü kontrolü, silecek lastikleri kontrolü, araç lastik kontrolü, kalorifer ısıtma sistemi ve su giderleri kontrolü yaptırarak, aracımızı kışa hazır hale getirip, aracımızdaki sorunları minimize edebiliriz. Bu şekilde aracımızı gönül rahatlığıyla kullanabiliriz.” (İLKHA)


Advert

Paylaş: