Kovancılarlı Kuyumcular: Altındaki yükseliş nedeniyle düğün sezonunda istenen yoğunluğu göremedik

Son zamanlarda altındaki yükseliş dolayısıyla düğün sezonu girmesine rağmen, altın alınımında gramda veya bilezik sayılarında düşüşün yaşandığını kuyumcular, bu durumun hem kendilerini hem de düğün sahiplerini mağdur ettiğini belirttiler.

Kovancılarlı Kuyumcular: Altındaki yükseliş nedeniyle düğün sezonunda istenen yoğunluğu göremedik

Advert

Kovancılar Kuyumcu Esnaflarından Hatip Öğmen, düğün sezonunun başlaması ile birlikte altının son günlerde dokuz yüz TL`den bin TL`ye yükselmesi düğün sahiplerini ciddi bir çıkmaza soktuğunu, bundan dolayı gramın düşürüldüğünü veya alınan bilezik sayılarının azaltılmasından dolayı kuyumcuların da eskiye göre satışlarının düşmesine neden olduğunu belirtti.


Düğün sezonun başlaması ile birlikte altınının fiyatının da yükselişe geçtiğini, bu durumdan hem kendilerinin hem de düğün sahiplerinin rahatsızlık duyduğunu belirten Öğmen,

Kuyumcu esnafı Hatip Öğmen

“Düğün sezonu başlamasına rağmen halen daha bir yoğunluk yaşamıyoruz.”

“Altın fiyatlarının artması şu şekilde bir durum meydana getirdi. Eskiden 2 çift 40 gram bilezik alınırdı. Şimdi ise 1 çift 40 gram alınıyor. Hatta bunların gramajını da düşürerek 30-35 gram olarak alıyorlar. Bu durum artık insanları rahatsız ediyor. Şu an düğün sezonunda olmamıza rağmen fazla bir yoğunluk göremiyoruz. Düğün sezonu açıldı, millet mecburen bir alışveriş yapmak zorunda ama istenen yoğunluğu göremiyoruz. Haziran-Temmuz aylarında düğünler daha sık yaşanıyor. İnşallah 1 Temmuz’dan sonra biraz daha bir düzelme olur ve altında çok fazla bir yükseliş olmazsa millette bizde fazla zorlanmadan bir düğün sezonunu geçiririz.” dedi.

Kuyumcular: Altındaki yükseliş nedeniyle düğün sezonunda istenen yoğunluğu göremedik

Altında ki yükselişin devam edeceğini belirten Öğmen, “İstanbul Kuyumcular Birliği`nin belirttiğine göre altında bir miktar daha yükseliş olacak. Altındaki yükselişin nedeni ise Finlandiya ve İsveç`in NATO’ya girmesine Türkiye`nin karşı çıkması dolayısıyla bir kriz ortamı oluştu. Piyasanın bu tartışamaya reaksiyon göstermesi ile altının gramı 950-960-990`a kadar çıktı. Bugün bine yaklaştı. Bu sıkıntılar inşallah devam etmez. Devam ederse altının da fiyatı yükselir.” dedi.

Kovancılar Kuyumcu Esnaflarından Orhan Aydın, ekonomik ve küresel bir krizin olduğunu, yaşanan savaş dolayısıyla da sadece kuyumcu sektörü değil, tüm kesimin ciddi ekonomik sıkıntılar yaşadığını belirtti.

Kuyumcu esnafı Orhan Aydın

“Ekonomideki daralma, düğün sahiplerinin ziynet eşyası alınımını azalttı”

Ekonomik olarak ciddi bir sıkışıklık yaşadıklarını belirten Aydın, “Yaz olduğu zaman düğün sezonu oluyor. Bu durumdan bizde etkileniyoruz. Altındaki fiyatların yükselmesi ile birlikte alım gücünün düşmesi altın ve ziynet eşyası alımını etkiledi. Bir düğün yemeği 60 bin TL, düğün sahibi yemeğe mi, mobilyaya mı yoksa altına mı para versin. Haliyle bir daralma var. Yine bir yoğunluk bekliyoruz. Ama alınan gram işinde bir azalma var. Altının seyri yükselir, düşer ama gördüğü yeri unutmaz ve bir daha orayı geçer. Önceki krizde 1050 – 1060 TL bandına geldi. Ondan sonra 600 TL`ye geri geldi. Şu an bin TL civarlarına ramak kaldı. Yükselişin nedeni ise küresel ekonomik kriz, geçmişte yaşanan Pandemi ve şu anda da Ukrayna-Rusya savaşıdır. Paramızın düşük değerli olması da bizi bu tür yükselişlerde daha bir etkiliyor.” dedi. (İLKHA)


Advert

Paylaş: