Palu`da 70 yıldır elinden düşürmediği keserle ağaca şekil veriyor

Palu ilçesinde ikamet eden Ali Yıldırım, 70 yıl keser ile ağaçlara şekil vererek geçimini sağladı. Yıldırım, ilerleyen yaşına rağmen mesleğine hobi olarak devam ediyor.

Palu`da 70 yıldır elinden düşürmediği keserle ağaca şekil veriyor

Advert

Palu ilçesine bağlı Andıran (Sağuna) köyünde ikamet eden 85 yaşındaki Ali Yıldırım, gençlik yıllarında başladığı marangozluk mesleğini devam ettiriyor.   


Bıçkı ile kestiği ağaçları sadece keser ile şekil veren Yıldırım, köylünün ihtiyacı olan tokaç, baston ve tahta mala gibi birçok malzeme ürettiğini söyledi.

70 yıldır elinden düşürmediği keserle ağaca şekil veriyor
Akrabalarının yardımıyla kesilen ağaçları keseri ile yontmaya işlemlerine ilerleyen yaşına rağmen devam eden Yıldırım, bir dönem geçim kaynağı olan mesleğini şimdilerde ise hobi olarak sürdürüyor.

70 yıldır elinden düşürmediği keserle ağaca şekil veriyor

Mesleği kendi kendine öğrendiğini belirten Yıldırım, "Bu işe ben hevesle başladım. Kendi kendime asa, tokaç, pestil yapmak için mala yapıyordum. Bunları yapıp satarak kâr ediyorduk. Atölyeye gider ağaçları çektirir keserle şekil veriyordum. Köylüler de bunları yapmamı isterlerdi. Hâlen yapmamı istiyorlar. Benim devlet dairesinde çalışacak durumum yoktu. Bunun dışında yapabileceğim bir işim yoktu, bundan dolayı bu işi yaptım." dedi.

70 yıldır elinden düşürmediği keserle ağaca şekil veriyor
Sadece bıçkı ve keser kullandığını söyleyen Yıldırım, "Dut, ceviz ve elma ağacı gibi sağlam olan ağaçları kullanıyordum. Kullandığım en sağlam ağaç dut idi. Kullandığım malzeme ise sadece keser ve bıçkıydı, bunlar haricinde başka bir şey malzemem yoktu." dedi.


Andılar Köy Muhtarı Fikri Yıldırım ise Ali Yıldırım'ın hem amcası hem de kayınbabası olduğu ve köylülerin bu tür malzemeye ihtiyaç duyduğunda dolayı amcasına başvurduğunu söyledi. Yıldırım, amcasının yaşının ilerlemesinden dolayı kendisine yardım ettiklerini ifade etti. (İLKHA) 

Advert

Paylaş:
Advert