Kovancılar ilçesinde inşaat sektörü 5 kat küçüldü

İnşaat sektöründe yaşanan maliyet artışları ve deprem dolayısıyla Kovancılar Belediyesi tarafından sınırlı tutulan kat sayısı gibi etkenler, müteahhitlerin ilçeye yatırım yapmak yerine Elazığ merkeze yönelmelerine yol açtı.

Kovancılar ilçesinde inşaat sektörü 5 kat küçüldü

Advert

Kovancılar ilçesinde geçtiğimiz yıl 550 daire inşa edilirken, bu yıl yapılan daire sayısı 90'a kadar düştü.


Kovancılar İş Adamları Derneği (KİAD) Başkanı Hanifi Bekirgil, Türkiye genelinde inşaat sektöründe yaşanan maliyet artışlarının kendilerini de çok olumsuz etkilediğini belirtti.

Kovancılar ilçesinde inşaat sektörü 5 kat küçüldü
Sektördeki düşüşün ekonomik olarak kendilerini çok olumsuz etkilediğini belirten Bekirgil, "Kovancılar olarak yurtdışındaki işçilerimizin ilçemize verdikleri destek çok büyük bir avantajdır. Ama son dönemlerde ilçemizde Yap-Sat işi yapan üyelerimiz 2019-20 yılında 550 daire yaparken, 2021'de 90 daireye düşmüş durumda. Yap-Sat konusunda da 90 daireye düştüğümüz zaman bu Kovancılar ilçesi için büyük bir kayıptır. İlçede kat sayısı az olduğu, insanlarımız avantaj olarak gördüğü yatırımlarını Elazığ merkeze yapmaktadır. Şu anda da sayı gittikçe düşüyor." diye konuştu.

Kovancılar Belediyesinin müsaade ettiği kat sayısının şu anda 4 olduğuna vurgu yapan Bekirgil, sitelerde ise 6 katlı binaların yapımına ruhsat verildiğini söyledi.


Bekirgil, "İşadamları olarak Kovancılar Belediyesi ve encümenlerine bir talebimiz oldu. Bizler kat sayılarının 5'e, site olarak ise de 8 kata çıkarılmasını istiyoruz. Belki ekonomiye bir nebze olsun faydası olur diye düşünüyorum. Deprem noktasında ise Yapı-Denetim gerekli güçlendirme yapıldığında buna izin vermektedir. Bu konuda bir sıkıntı olmaz. Zaten gerekli hassasiyet gösterilmez ise Yapı-Denetim buna izin vermez. Çünkü işi yapan devlet, Çevre ve Şehircilik Bakanlığıdır." dedi.

Başta Belediye, Kaymakamlık ve işadamlarının ekonomiyi canlandırma adına bir araya gelmeleri ve bu ekonomik sorunu çözmeleri gerektiğini belirten Bekirgil:

"Eğer bir araya gelmezsek 550 daireden 90'a düşen ilçedeki inşaat sektörünün sonraki yılda kaç daireye düşeceğini az-çok tahmin edebiliyoruz. İnşaat sektörünün şu boyutunu ön plana çıkarmak lazım. İnşaat sektörü topluma direk olarak yüzde 65 yansımaktadır. Herkes bundan faydalanıyor. Böyle bir eksiklik olunca bu bizim hepimizin kaybıdır." dedi. (İLKHA)
https://ilkha.com/ekonomi/kovancilar-ilcesinde-insaat-sektoru-5-kat-kuculdu-174417

Advert

Paylaş:
Advert