Irak`ta Yaşananları Analiz Eden Bir Kitap: Dünden Bugüne Türkiye-Irak İlişkileri

‘Dünden Bugüne Türkiye-Irak İlişkileri’ kitabının yazarı Serdar Mirza Mollabey, Çocukluğundan beri Irak`ta yaşanan olaylar nedeniyle etkilendiğini ve eğitim sürecinde de bu alana ilgi duyarak özelde Irak ama genel itibarı ile Türkiye`nin Güney sınırı ile ilgili bu kitabını yazdığını belirtti.

Irak`ta Yaşananları Analiz Eden Bir Kitap: Dünden Bugüne Türkiye-Irak İlişkileri

Advert

Serdar Mirza Mollabey, kitabı yazma serüvenin Türkiye`nin Güney sınırının sürekli hareketli olması, 90`lı yıllarda yaşanan 1. Körfez Savaşının çocukluk yıllarında zihninde bıraktığı izler, sonrasında 2003 yılında gelindiğinde 2. Körfez Savaşında benzer olayların ve benzer sahnelerin sürekli televizyon kanallarında sahnelenmesi, mülteci akının sürekli haberlerde görmüş olması ve eğitim süreci boyunca da alana ilgi duyması nedeniyle Dünden Bugüne Türkiye-Irak İlişkileri adlı kitabı yazdığını  belirtti.

Alanla ilgil olarak sürekli taramalar ve araştırmalar yaptığını belirten Mollabey sözlerine şu şekilde devam etti:

“ Bir süre sonra bu araştırmaları bir kitap halinde basma fikri oluştu. İlk olarak baskısını 2020 yılında yaptım. İlgi topladı. 2. Baskısını da yapma çalışmaları da devam etti. Bölge sürekli dinamik ve yeni gelişmeler olduğu için bazı güncellemeler eklemek zorunda kaldım. Bir kurgu kurduğunuzda biri çıkıp bir açıklama yapıyor ve sizin tekrar yeni bir kurgu kurmanız gerekiyor.” dedi.


Kitabın içeriği hakkında bilgi veren Mollabey şunları belirtti:

“ Kitap içerik olarak Cumhuriyet döneminden bugüne yani Osmanlı bakiyesi üzerine kurulmuş Türkiye ve Irak`ın yaşadığı süreci analiz etmeyi amaçlıyor. Kitap, Türkiye-Irak ve Suriye`nin kavuşacakları istikrar ile bölgeninde istikrara kavuşacağı temelinde bir hedefe varmaya çalışıyor. Kitap ana hatları ile Türkiye ve Irak`ın ilk başlarda yaşadığı sorun olarak Musul sorunu, devamında batının işgalleri karşısında bölgenin oluşturduğu Sadabat ve Bağdat Paktı… Diğer bölümlerde bölgenin 2003 sonrası Abd`nin Irak`ı işgali ile gelişen olaylar,  Türkiye`nin bölgeye ilişkin yeni vizyonu, 2011`den sonra Abd`nin Irak`tan tamamiyle çekilmesi sonrası oluşan istikrarsızlıklar ve yaşanan gelişmeler,  Arap baharının coğrafyaya etkisinden bahsedilmektedir. Son bölümde ise, Türkiye`nin Irak ve Suriye`ye gerçekleştirdiği sınır ötesi operasyonları incelemeye çalıştık. Kitabı en son Bahar Kalkanı operasyonu ile noktaladık.” dedi.

Kitabın, bölge hakkında araştırma yapanların çalışmalarına katkı sağlamayı amaçladığını belirten Mollabey faydalı olması temennisinde bulundu.

Advert

Paylaş:
Advert