Sokaklarda gezerek hurda toplayanlara dikkat!

​Palu'da yıllardır baba mesleğini yapan hurdacı Ahmet Bahçeci, mesleklerinin inceliklerini anlatarak, kaçak şekilde hurda toplayanlara karşı uyarıda bulundu.

Sokaklarda gezerek hurda toplayanlara dikkat!

Advert

Palu ilçesinde ikamet eden hurdacı Ahmet Bahçeci, 18 yaşından küçüklerden hurda almanın yasak olduğunu belirterek, çocukların evlerinden aldıkları değerli eşyaları cüzi bir fiyata aldıklarını ve bu şekilde çocukları kandırdıklarını söyledi.


Hurdacılık mesleğini babasından öğrendiğini belirten Bahçeci, "Resmi kurum, şantiye, şirket ve baraj hurdalarını alıyoruz. Bunlardan ayıklanacakları ayıklıyoruz. Hurdalık malzemeler ile sanayiye gidecek malzemeleri birbirinden ayırıyoruz. Şu gördüğünüz malzemlerin çoğu sanayi malzemesidir. Kovancılar ilçe sanayisinden, Bingöl, Tunceli illerinden gelip benden malzeme alıyorlar. Burda bir kişiye plaka lazım olduğu zaman Elazığ`a gitmiyor. Direk gelip benden temin ediyor. Boru profil gibi malzemeleri ayırıyoruz. Bir vatandaşa borudan asma, dikmeler, bahçe çitleri ve demirleri bunlarla yapıyoruz. Çevreden ahır yapmak için malzemeleri burdan gelip alıyorlar. Diğer geri kalan kullanışsız olan hurdayı güzelce toparlayıp fabrikaya gönderiyoruz." dedi.


Mesleğinin zorluklarından bahseden Bahçeci, "Elimiz, ayağımız bazen demirlerin arasında kalıyor. Hurdacılık mesleği yüzünden vücudumuzda çok yara bere var. Hurdaları topladığımızıda 23-25 ton civarı olduğunda tırlara yükleyip İskenderun`da Demir Çelik Fabrikalarına gönderiyoruz. Ordaki arıtmalarda eritiliyor. Ondan sonra inşaat demiri, yeni sıfır demir olarak piyasaya çıkıyor." dedi.


Hurdayı çocuklardan almaları yasak olmasına rağmen değerinin çok altında bir fiyatla alındığına dikkat çeken Bahçeci, "Biz bu pikapla gezip dolaşan hurdacılardan şikayetçiyiz. Çocuklar evin bakırını, kabını kaçırıp bunlara satıyorlar. Geçenlerde bir arkadaşımızın bakır kazanını ve bakır tepsisini 100 TL'ye vermiş. Şu an o arkadaş onu almaya kalksa 3-4 bin lira. Biz bu konuları emniyete bildirdik. Hem çalıyor hem de çocuklardan hurda alıyorlar. Evin haberi yok. Çocuk ne bilsin. 5 lira 10 lira götürüp veriyor. Normalde bu şekilde hurdacılık yapmak yasaktır. Bunların herhangi bir dükkanları veya işletmeleri yok. Biz 18 yaşından küçüklerden malzeme almıyoruz. Çünkü yasaktır. Bu konuda Emniyet bizlere gerekli bildirimde de bulundu." şeklinde konuştu. (İLKHA) 




Advert

Paylaş:
Advert