Kovancılar`da Yayla muzu UÇKUN tezgahlardaki yerini aldı

Halk arasında "Yayla Muzu" veya "Dağ Muzu" olarak tabir edilen ve birçok hastalığa şifa olan ilkbahar meyvelerinden olan "uçkun" Kovancılar ilçesinde tezgahlarda satışa sunulmaya başlandı.

Kovancılar`da Yayla muzu UÇKUN tezgahlardaki yerini aldı

Advert

Baharın müjdecisi olan uçkun, daha çok Palu, Kovancılar ile Karakoçan ilçelerinden toplanarak ilçe merkezinde satışa sunuluyor.


Bazı senelerde uçkunun çıktığını ama bazı senelerde ise çıkmadığı belirten Abdurahman Özcan şunları dile getirdi:



"Bu sene kurak geçtiği için uçkun az çıktı. Bu da insanı çok uğraştırıyor. Allah'a şükür… Yüce Allah dağın kesesinden bizleri rızıklandırıyor. Uçkunu çarşıya getirip satıyor ve ihtiyaçlarımızı karşılıyoruz." dedi.



Ahmet Demiroğlu

Uçkun toplamak için sabahın 4'ünde kalktıklarını, bir saatte ancak dağa vardıklarını ve uçkunları topladıklarını belirten Ahmet Demiroğlu ise şunları söyledi:

"Dağda arayarak topluyor ve çuvalları sırtlayarak yola kadar getiriyoruz. Ekmek parası elde etmek için ilçe merkezine getirip satıyoruz. Uçkun bu sene daha yeni yeni çıkıyor. İnşallah bu sene uçkun çok olur. Uçkun birçok hastalığa dermandır. Kanser, kolestrol ve şeker gibi hastalıklara iyi geliyor." dedi.

Gulik bitkisi

Uçkunla beraber doğal antbiyotik olan "Gulik" bitkisi de dağdan toplanarak tezgahlardaki yerini aldı. Uçkunun destesi 10 TL, gulik bitkisinin ise 5 TL'den tezgahlarda satışa sunulduğu belirtildi. (İLKHA)
Yayla muzu

Advert

Paylaş:
Advert