Sessiz mezarlıkların sesi: Mezar kazıcıları

Dünya hayatının son durağı olan mezarları kazan, ölümsüzlük diyarının sessizliğine ses olan mezar kazıcıları, en büyük ibret yerinin "mezarlıklar" olduğunu belirtti.

Sessiz mezarlıkların sesi: Mezar kazıcıları

Advert

Mezar kazıcısı olarak 6 yıldır çalıştığını dile getiren Elâzığ Belediyesi Asri Mezarlık Görevlisi Mahmut Arslan, günde 4 ile 8 arasında cenazenin mezarlığa getirildiğini söyledi.


İşleri gereği gelen cenazelerin mezarlarını hazırladıklarını belirten Arslan, yaptıkları işin duygusal boyutunu anlattı.

"Burası ibret alınacak bir yerdir"

Elâzığ Belediyesi Asri Mezarlık Görevlisi Mahmut Arslan

"Yaptığımız işte çok derin duygusal durumlarla karşılaşıyoruz. Ahiret boyutuyla alakalı çok şey aklımıza geliyor. Her bir cenaze ile karşılaştığımızda, 'Bu cenazeden sonra sıra bize de gelecek? Biz de öleceğiz. Beni de gömecekler, sorgu suale çekileceğim.' gibi düşünceler sürekli olarak aklımıza geliyor. Yaptığım işten gurur duyuyorum. Çünkü hem dünya hem ahiret boyutu olan bir işte çalışıyorum. Burası ibret alınacak bir yerdir." dedi.

Sessiz mezarlıkların sesi: Mezar kazıcıları

"Kabir ya cennet bahçesinden bir bahçe ya da cehennem çukurundan bir çukurdur olacak"

Mezar kazma esnasında tüyler ürpertici bazı olaylarla karşılaştıklarını belirten Arslan, yaşadığı bir olayı şöyle anlattı:

Bir gün mezar kazdıktan 2-3 saat sonra yani mezarlık kazma işi bitmek üzere iken, yanda bulunan mezardan çok aşırı derece sıcaklık hissettim. Daha önce böyle bir sıcaklık görmemiştim. Sanki yaktığım bir ateşin alev sıcaklığına benzer bir sıcaklık hissettim. O manzara karşısında, 'Kabir ya cennet bahçesinden bir bahçe ya da cehennem çukurundan bir çukurdur olacak.' Hadis-i Şerif'i aklıma geldi.

Elâzığ Belediyesi Asri Mezarlık Görevlisi Mahmut Arslan
Elâzığ Belediyesi Asri Mezarlık Görevlisi Mahmut Arslan

"Dünyanın süsüne aldanmayın, ölümü düşünün"

Her gün birilerini gömdüğünü ama bir gün sıranın kendisine geleceğini sürekli olarak düşündüğü belirten Arslan, bir mezar kazıcısı olarak insanlara şu tavsiyelerde bulundu:

"Mezarlıkların ahiret boyutuna bakan yönü çoktur. İnsanlar ölümü her an gözünün önünde bulundursunlar, akıllarına getirsinler. Dünyanın fani olduğunu ve son olarak buraya gelip gömüleceklerini bilsinler. Fazla dünya malına meyletmesinler. Ölümü düşünen biri zaten dünyaya ve süsüne aldanmaz. İnsanlara bunu tavsiye ediyoruz." dedi. (İLKHA)

Advert

Paylaş:
Advert