Karadaği: Selahaddin’i zafere götüren sebeplere bağlandığımız zaman bize de zafer gelecek

HÜDA PAR'ın, uluslararası "2’nci Selahaddin-i Eyyubi Sempozyumunda konuşan Dünya Müslüman Alimler Birliği Genel Sekreteri Ali Muhyiddin el-Karadaği, Selahaddin’i Eyyubi'yi zafere götüren sebeplere dikkat çekti.

Karadaği: Selahaddin’i zafere götüren sebeplere bağlandığımız zaman bize de zafer gelecek

Advert

Ali Muhyiddin el-Karadaği, 2’nci Selahaddin-i Eyyubi Sempozyumunda bir konuşma gerçekleştirdi.

Selahaddin-i Eyyubi'yi zafere götüren 10 sebebin olduğuna dikkat çeken Karadaği, birinci sebebin bulunduğu çevre olduğunu ifade etti.

Karadaği, "Tarihçiler Selahaddin-i Eyyubi’nin babası Necmeddin’in biraz geç evlendiğini çünkü kendisinin cihad fikri taşıyacak, İslam’a hizmet edecek bir eş aradığını bu yüzden evlenmekte geciktiğini söylediler. Necmettin’in eşi de aynı sebeplerle geç evlenmişti. Allah nasip etti. İkisi de Kur'an eşliğinde bir evlilik gerçekleştirdiler. Selahattin böyle salih bir ortamda yetişti." dedi.


Karadaği, "Kendisinin bulunduğu bölgede zaferi getiren durumlardan biri de Nurettin Zengi’nin ve babasının oluştuğu zafer ortamıydı. Çünkü bu fetih meselesi bir mirastır. Allah’ın Kur'an’da miras olduğuna değindiği bir meseledir." diye belirtti.

Selahaddin-i Eyyubi'nin, alimlerin önderliğinde yol aldığını vurgulayan Karadaği, " Selahaddin'in kendisi hem fıkıh hem de usul âlimidir. Alim ve mücahitti. Etrafındaki insanlara baktığımızda Kadı Fadıl’ın, Şeyh Hakkâri’nin, İbni Şeddad’ın etrafında bulunduğunu biliyoruz. Bunların hepsi mücahit âlimlerdi." diye belirtti.

Karadaği, Selahaddin-i Eyyubi'yi zafere götüren diğer sebepleri şöyle sıraladı:

Selahattin küçüklüğünden liderliğe alıştırılmıştı. Gençken Dimeşk’te futuhet grubu kurmuştur. Bu grup gençlerden oluşmaktaydı. Sınırları koruyorlardı. O dönemde liderler savaşa çıktığında bu gençler liderlerin mektuplarını başka ülkelere ulaştırıyorlar, sınırları koruyorlardı.
Yine kendisinin mala düşkün olmaması, temiz bir hayat sürmesidir. Örneğin Selahattin-i Eyyubi’nin altından yapılmış 500 bin tacı vardı. Selahaddin fetihten sonra hepsini İslam için harcamıştır. Selahaddin Eyyubi’nin arkada borç bile bıraktığı söylenmiştir.

Kendisi o dönemde medyaya çok önem vermiştir. Cihat hissini çocuklara, kadınlara kadar hissettirmiştir. Amed’in (Diyarbakır) kadınları içerisinde gül suyu bulunan şişeleri Selahaddin’e verdiğini biliyoruz.

Birliği, duyguların birliğiyle başarmıştır. Ortak duygulara hitap etmiştir. Türkleri, Kürtleri, Farisileri, Arapları birleştirmiştir. Bölgede yaşayan tüm esasi toplumları birleştirmiş ve cihada ortak kılmıştır.

Selahaddin-i Eyyubi gerek eğitim gerekse askeri alanlarda reformlara imza atmıştır. Postadan faydalandığını biliyoruz. 4 kule kurmuş ve bu kulelerde ateş yakılıyordu. Bu ateşin şekli, dumana göre Selahaddin’e istihbari bilgiler ulaştırılıyordu.

Öte yandan Selahaddin’in ihlasa önem verdiğini, şöhrete önem vermediğini biliyoruz.

Karadaği, "Bu sebepler Selahaddin’i zafere götürmüştür. Bunlara bağlandığımız zaman göreceğiz ki zafer gelecektir. Allah’tan Kudüs’ün fethinde bize de pay etmesini istiyoruz. Bu Allah için zor değildir ve uzakta değildir." diye konuştu. (İLKHA)


Advert

Paylaş: