Evden sağlıklı bir çalışma için nelere dikkat edilmeli?

​Coronavirus salgını nedeniyle binlerce kişi evden çalışırken uzmanlar, evden çalışmanın psikolojik zorluklarının yanı sıra fiziksel problemler yaratabileceğine de dikkat çekiyor.

Evden sağlıklı bir çalışma için nelere dikkat edilmeli?

Advert

Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Uzmanı Kayropraktist Prof. Dr. Semih Akı, evden çalışanlara önerilerde bulundu.

Prof. Dr. Semih Akı, "Boyun ve omurga sağlığı açısından bilgisayar ekranının üst kenarı, göz hizasında ya da biraz altında olacak şekilde düzenlenmeli ve telefon kafa ve boyun arasına sıkıştırılmamalı, kulaklık kullanılmalı." dedi.

"Olabildiğince hareket edilmeli"

Evde çalışırken günlük olarak egzersiz yapılmasının bel, boyun ve omurga sağlığı için çok önemli olduğuna değinen Akı, "Olabildiğince hareket edilmeli. Düzenli fiziksel aktivite yapan bireylerin tekrar eden boyun ağrısı geliştirme olasılığı daha azdır." dedi.

Evde de tıpkı işyerinde olduğu gibi bir çalışma masası/alanının oluşturulmasının boyun sağlığı açısından önemli olduğunu söyleyen Akı, şu önerilerde bulundu:

-Masa başı çalışanlar sık sık gerinmeli ve masa başında basit egzersizler yapmalı. Omuzlar yukarı doğru, kulak hizasına kadar yükselttildikten sonra düşürülebildiği kadar düşürülerek 5 kez tekrar edilmeli. Ayrıca kürek kemikleri birleştirilerek beş saniye durduktan sonra gevşeme egzersizi yapılmalı. Yan boyun kaslarını esnetmek için oturur pozisyonda sol elle koltuğun oturağına tutunarak gövde ve boyun zıt tarafa doğru eğilmeli ve bu hareket sağ elle de tekrar edilmeli.

Olabildiğince hareket edilmeli. Düzenli fiziksel aktivite yapan bireylerin tekrar eden boyun ağrısı geliştirme olasılığı daha düşüktür.

Çalışma masası ve koltuğu, ekran göz hizasına gelecek şekilde ayarlanmalı.

Yüzüstü yatılmamalı. Yüzüstü yatmak boyna fazladan yük bindirir. Boynunuzun doğal kıvrımını destekleyecek bir yastık seçilmeli.

Zihinsel stres oranı düşürülmeli. Boyun bölgesindeki gerilmeler kas zorlanmalarına neden olabilir.

Telefonda kafa ve omuz arasında sıkıştırılmamalı. Telefonda çok konuşuluyorsa kulaklık-mikrofon kullanılmalı.

Dişler sıkılmamaya gayret edilmeli. Diş sıkmak boyun kaslarını gerebilir."

Öte yandan bazı uzmanlar da şu önerilerde bulunuyor:

"Evlerde verimli bir çalışma alanı oluşturmak için dizüstü bilgisayar ve diğer malzemeler için yeterli genişlikte ve kullanışlı bir çalışma masası ile boyu ayarlanabilir, ergonomik bir çalışma sandalyesi seçimi büyük önem taşıyor. İdeal ölçü açısından sandalyenin oturulan çalışma masasının, göğüs kafesi ile bel arasında kalması gerekiyor. Çalışma sandalyesi tercihi yaparken boyu ayarlanabilir ürünlerin seçilmeli. Ekran ışığına maruz kalmaktan dolayı yaşanabilecek göz yorgunluğu gibi şikâyetlerin oluşmasına engel olacak masa lambaları, lambader, abajur gibi aydınlatma seçenekleri ile tamamlanan çalışma ortamı ile evden çalışmak artık çok daha konforlu. Düzenli bir çalışma ortamı odaklanmayı arttırarak çalışma motivasyonunu yükseltir. Kitaplıkların yanı sıra doküman düzenleyiciler ve saklama kutuları ile çalışma alanında düzen sağlanabilir." (İLKHA)

Advert

Paylaş:
Advert