“Uyuşturucudan Allah’a yönelerek kurtuldum”

Uyuşturucu ortamını terk etmek önemlidir

“Uyuşturucudan Allah’a yönelerek kurtuldum”

Advert

Gaziantep’te arkadaş çevresinin etkisiyle genç yaşta uyuşturucu kullanmaya başlayan ve yaklaşık 22 yıl boyunca uyuşturucu kullanan S.L, 22 yıl bağımlısı olduğu uyuşturucudan Allah’a yönelerek kurtulduğunu söyledi.


Gaziantep’te gençlik yıllarında arkadaş çevresinin etkisiyle uyuşturucuya başlayan ve yaklaşık 22 yıl çeşitli maddeler kullanarak bağımlı hale gelen S.L, tanıştığı bir esnafın kendisine namaz kılmayı ve Kur’an-ı Kerim öğretmesiyle eski arkadaş ortamını terk ederek, hayatında yeni bir sayfa açıp bağımlılıktan kurtuldu.

Türkiye'de giderek kullanımı yaygınlaşan uyuşturucu madde bağımlılığı, toplum için ciddi bir tehdit olmaya devam ediyor. Yapılan araştırmalar, uyuşturucu kullanımının ilkokul seviyesine kadar düştüğünü gösterirken, bu durum da tehlikenin geldiği boyutu gözler önüne seriyor.

18 yaşında iken arkadaş ortamında "bir defa ile bir şey olmaz" diyerek uyuşturucu madde kullanmaya başlayan ve ilerleyen süreçte çeşitli maddeler kullanarak bağımlı hale gelen S.L. (40), arkadaşının "Bir defa kullanmakla bir şey olmaz" dediği uyuşturucu madde ile tanıştıktan sonra hayatı karardı.


Bağımlısı olduğu uyuşturucu maddeyi bulamadığı zaman "yoksunluk" olarak tabir edilen krizler yaşamaya başlayan S.L, defalarca kendi çabasıyla bağımlılıktan kurtulmaya çalışsa da bir türlü başarılı olamadı.

Genç yaşta başladığı madde bağımlılığından kurtulmak için defalarca tedavi olmasına ve çeşitli yollara başvurmasına rağmen uyuşturucu illetinden bir türlü kurtulamayan S.L, bir esnaf arkadaşının yardımı ve desteği ile namaza başladı. Daha sonra kendisini bu bataklığa sürükleyen arkadaşlarından ayrılmaya ve bir daha o ortama gitmemeye karar verdi.


Evli ve 3 çocuk babası olan S.L, hayatında yeni bir sayfa açarak 2 yıl önce içerisine düştüğü bataklıktan kurtulmaya karar vererek, uyuşturucu kullanımını terk etti. Ailesinin ve arkadaşının desteğiyle yeni bir hayat kuran S.L, artık geleceğe umutla bakıyor.

Uyuşturucu kullanımına nasıl başladığını ve kurtulma sürecini anlatan S.L, arkadaş çevresi yüzünden düştüğü uyuşturucu bataklığından 22 yıl sonra Allah’a yönelerek kurtulduğunu, uyuşturucu illetinden kurtulduğu çok mutlu olduğunu söyledi.

Uyuşturucuya başlamasında arkadaş ortamının etkili olduğunu ve “bir defa ile bir şey olmaz” diyerek madde bağımlısı olduğunu belirten S. L, “22-23 yıl önce arkadaşlarım içiyordu, ben de onlarla birlikte oturdum, bana ‘kullanır mısın?’ diye teklif ettiler. Ben de tadına bakayım dedim ve bu şekilde madde kullanmaya başladım. 22-23 yıldır uyuşturucu madde kullanıyordum. Allah’a (Celle Celaluhu) şükürler olsun ki, son iki yıldır bıraktım, şu an kullanmıyorum.” dedi.

“Uyuşturucuya merak ile başlanıyor”

Uyuşturucu madde bağımlılığında, en büyük etkenlerden birinin arkadaş çevresi olduğunu belirten S.L, “Uyuşturucuyu annemizden, babamızdan görmüyoruz. Arkadaş ve sokakta, arkadaş ortamında gördüğün zaman da gençlik hevesi ve meraktan dolayı ‘nedir ne değildir’ deyip denemek istiyorsun. Bir-iki defa kullandın mı zaten kurtuluşu yok. 3-5 defa kullanma ile bağımlı oluyorsun. Rahatlamak için sürekli canın istiyor ve bağımlı hale geliyorsun.” ifadelerini kullandı.

“Gençlerin uyuşturucu bağımlısı olması kimsenin umurunda değil”

Uyuşturucu bağımlılarının uyuşturucu maddeye kolaylıkla ulaşabildiklerini belirten S. L, “Bu maddeyi kimse kimseye bedava vermiyor, para karşılığında satılıyor. Herkes cebini doldurmak için uğraşıyor. Gençler uyuşturucu bağımlısı olmuş, bu kimsenin umurunda bile değil, kazanacağı paraya bakıyor. Gençler de çok rahatlıkla bunu alıp içiyor. Zaten ben de bir merak sonucu bağımlı hale geldim. Arkadaşlarım uyuşturucu içiyordu, ‘bir tadına bakayım’ diyerek, bunu da sürekli tekrarlayarak madde bağımlısı oldum. Ama kişi eğer iradesine sahip çıkarsı, rahat bir şekilde bu maddeyi bırakabilir. Ancak ‘ben bırakmak istemiyorum’ derse ve beynini ona adapte ederse, sürekli kullanır ve kurtulamaz. Ama Allah’a (Celle Celaluhu) yönelirse çok rahat bir şekilde bırakır. Yeter ki, kişi Allah’a (Celle Celaluhu) tevekkül etsin ve kendini ibadete versin. Ama Allah’a ((Celle Celaluhu) tevekkül etmezse ve bu durumdan vazgeçmek istemezse en küçük bir sıkıntı, stres ve gerginlik kişiyi uyuşturucuya sürükler.” şeklinde konuştu.

“Uyuşturucu insanın vücudunu uyuşturuyor”

Uyuşturucunun çare olmadığını ve uyuşturucu illetinden uzak durulması gerektiğini söyleyen S. L, “Bu madde kullanılmadığında kişi eğer geriliyorsa, sıkıntı ve strese düşüyorsa kalksın bir abdest alsın, namaz kılsın, inanın insan rahatlıyor ve ferahlıyor. Kişi kendini uyuşturucuya değil de işine, namaza ve herhangi bir şeye adapte ederse yine uyuşturucuyu unutur. Ama uyuşturucu maddeye şartlanırsa uyuşturucuyu asla bırakamaz. Uyuşturucu insanın vücudunu uyuşturuyor. Zaten bu maddeyi bir defa denediğinde o zaman bitmiştir. Bir yakınına kızdığında, sinirlendiğinde, gerginleştiğinde veya sıkıntılı hissettiğinde uyuşturucuya yöneliyor. O an için gerginliği gidiyor, vücudu esnekleşiyor ve rahatlıyor ve vücudunun gevşemesi insanın hoşuna gidiyor. ‘Sıkıntımı unutuyorum’ diyor. Ama sıkıntınızı unutmuyorsunuz. Bir müddet sonra uyuşturucunun etkisi geçiyor. Yine kişi sıkıntıya düşüyor. Değişen bir şey olmuyor. Bu şekilde kişi sadece sıkıntıyı ertelemiş oluyor.” diye konuştu.

“Her yerde uyuşturucu satılıyor”

Uyuşturucu satıcılarının her yerde kolaylıkla uyuşturucu madde satışı yaptıklarını belirten S. L, “Bütün uyuşturucu kullananlar, uyuşturucu satıcılarının yanına gidip uyuşturucu bulabiliyor. Uyuşturucu içen de satan da hepsi bir şekilde diyalog içindeler. Birbirini tanıyor ve biliyorlar. Bilmesine de gerek yok, kişinin şekline şemailine bakınca anlaşılıyor ne olduğu. İçmek isteyen bir şekilde buluyor. Ama içmeyen biri istediği kadar arasın uyuşturucuyu bulamaz. Her yerde uyuşturucu satılıyor ve satılmadığı yer yok. Emniyet binalarının civarında bile, yani her sokakta uyuşturucu satılıyor.” dedi.

“Uyuşturucu kullanan kişiyi uyuşturucudan kurtaracak kişi yine kendisidir”

18 yaşında başladığı uyuşturucu kullanımından 40 yaşında kurtulabildiğini belirten S. L, yaklaşık 22 yıl bağımlı olduğunu belirterek, şunları söyledi:

“Evli ve üç çocuk babasıyım. Evli iken de sürekli uyuşturucu kullanıyordum. Uyuşturucu kullanımından kişiyi kurtaracak kişi yine kendisidir. Annesi, babası, çocuğu, ailesi ve yakınları bağımlı olan kişiyi uyuşturucudan kurtaramaz. Bağımlı olan kişi ancak kendisi bırakmak istediğinde kurtulabilir. Bir kişi eğer uyuşturucu kullanmada ısrar ederse hiç kimse ona uyuşturucu bıraktıramaz. Ama eğer kişi kendisi bırakmak isterse çok rahat bir şekilde uyuşturucuyu bırakabilir.  Tabii ki, ilk bıraktığında kolay olmuyor. Belli bir süre ihtiyacı oluyor. Beyin uyuşturucuyu bırakana ve vücut da vazgeçinceye kadar sıkıntı yaşanır. 3-5 ay sıkıntı yaşadım. Zaman zaman gerginleşiyordum. Ama sonunda rahat ve huzurlu oluyorsunuz. Uyuşturucu kullanan kişi uyuşturucu kullandığında sanmasın ki rahatlıyor. Tam tersine kullandığında daha çok geriliyor. Çünkü uyuşturucunun etkisi 10-15 dakika sonra geçince tekrar sıkıntı yaşıyorsunuz.”

“Uyuşturucudan Allah’a yönelerek kurtuldum”

Madde bağımlılığından kurtulmak için defalarca tedavi olmasına ve ilaç kullanmasına rağmen bir türlü uyuşturucudan kurtulamadığını söyleyen S. L, “Hiçbiri uyuşturucuyu bırakmamda etkili olmadı ve tek etken Allah’a (Celle Celaluhu) yönelmek oldu. Allah’a (Celle Celaluhu) yöneldiğinizde bunu zaten başarmış olursunuz. Kişi eğer ibadete yönelirse madde kullanımını çok rahat bir şekilde bırakır. Hatta ummadığınız kadar kolay oluyor. Yeter ki, kişi gerçek anlamda Allah’a (Celle Celaluhu) yönelsin, bunun için karar versin ve uyuşturucuyu beyninden silsin. Kişi Allah’a (Celle Celaluhu) yöneldiği anda çok rahat ve kolay bir şekilde bağımlılıktan kurtulabilir.” diye konuştu.

“Uyuşturucu ortamını terk etmek önemlidir”

Bağımlılıktan kurtulan kişinin, eski ortamından uzaklaşması gerektiğini belirten S. L, “Ben daha önce de uyuşturucu kullanmayı bıraktım. Ama arkadaşlarımla olan ilişkimi kesmedim. Yine onlarla birlikte oturup kalktım. ‘Ben içmiyorum, arkadaşım içiyor. Artık içmem ve bir şey olmaz’ şeklindeki ifadeler sadece kişinin kendisini aldatmacasıdır. Kişi o ortamda kaldığı sürece mutlaka tekrar bağımlı oluyor.  Çünkü o maddenin ne olduğunu biliyor. Bundan dolayı uyuşturucu ortamını terk etmek önemlidir. O ortamdan tamamen uzak durulmalıdır. Eğer uyuşturucuyu bırakmak istiyorsanız, uyuşturucu adına hiçbir şey yanınızda bulundurmayacaksınız. Uyuşturucu kullanan kişilerin ortamına girmeyeceksiniz. Uyuşturucu kullanan kişilerin ortamına giden biri yine bir şekilde tekrardan uyuşturucu kullanmaya başlar.” uyarısında bulundu.

Madde bağımlılığından namaz ve Kur’an-ı Kerim ile tanıştıktan sonra kurtulabildiğini söyleyen S. L, uyuşturucudan kurtulmak isteyenlerin öncelikle eski ortamlarını terk etmeleri ve hayatlarında yeni bir sayfa açmaları tavsiyesinde bulundu.

Bağımlılıktan kurtulmanın en iyi yolunun ise Allah’a (Celle Celaluhu) yönelmek ve ibadetlere devam etmek olduğunu belirten S. L, ailelerin çocuklarına sahip çıkmasını ve çocuklarının maddi ve manevi eğitimlerine önem vermelerini tavsiye etti. (İbrahim Koçyiğit-İLKHA)

Advert

Paylaş:
Advert