Okumayla Hayata Farkındalık Kat-VİDEO

HÜDA PAR Batman İl Başkanlığı, "Okumayla Hayata Farkındalık Kat" temasıyla düzenlediği programda, okumanın önemine vurgu yaptı.

Okumayla Hayata Farkındalık Kat-VİDEO

Advert

HÜDA PAR Batman Merkez İlçe Başkanlığı tarafından "Kitap Okumaya Yönelik Farkındalık Oluşturma" adında bir proje başlatılmıştı. Başlatılan projenin finalinde "Okumayla Hayata Farkındalık Kat" temasıyla İl Kültür ve Turizm Merkezi Konferans Salonu’nda bir program düzenlendi, okumanın önemine vurgu yapıldı.

HABERİN VİDEOSU


Sunuculuğunu Cihat Altun’un yaptığı program, Hafız Muhammed Furkan Yalçın’ın Kur'an-ı Kerim tilavetiyle başladı.

Programın açılış ve selamlama konuşmasını yapan HÜDA PAR Batman İl Başkanı Davut Şahin, daha önce Batman Merkez İlçe Başkanlıkları tarafından "Kitap Okumaya Yönelik Farkındalık Oluşturma" adında bir proje başlattıklarını söyledi.

"Kur’an-ı Kerim'in ilk ayeti ‘Oku’ diye başlıyor"

Okumanın öneminin Kur’an-ı Kerim'in "Oku" emriyle daha çok anlaşıldığını ifade eden Şahin, "Projemizin finali güzel bir tevafuk ile Ramazan ayına denk geldi. Malumunuz Ramazan ayı aynı zamanda tilavet ayıdır. Okuma ve Kur’an ayıdır. Malumunuz Rabbimiz Kur’an-ı Kerim’in ilk ayetinde Habibinin şahsında insanoğluna okumayı emretmektedir. Kur’an-ı Kerim'in ilk ayeti ‘Oku’ diye başlıyor. Okumanın bu denli büyük bir önemi olmasaydı Rabbimiz belki bu ayet ile Habibine, insanlığa hitap etmezdi." dedi.

Selamlama ve açılış konuşmasının ardından ilahi sanatçıları Mehmet Ali Oğuz, Bilal Güler, Ömer Güneş ve piyanist Seyfullah Güler tarafından birbirinden güzel ilahiler seslendirildi.

"Okuyan bir toplum olan bizler maalesef bugün okumuyoruz"

Seslendirilen ilahilerin ardından HÜDA PAR Eğitim İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Hasan Şahin, okumayla ilgili bir konuşma yaptı.

Okuyan bir toplum iken okumayan bir topluma dönüştüğümüzü belirten Şahin, "Bugün maalesef ümmet olarak eziklik hissediyoruz. Nedeni; okuma dediğimiz şeyin farkındalığını oluşturamıyoruz. Ama hep sorunu dışarıda aradık. Bizi öldürürler, imha ederler, ürettikleri silahları bizim beynimizde denerler, beynimizi tarumar ederler ama biz hep gider, sorunu dışarıda ararız. Kendimize sormayız. Biz neden sonuçlar üzerinde kafa yoruyoruz. Bunun bir tek nedeni var. Okuyan bir toplum olan bizler maalesef bugün okumuyoruz. Sadece yazı üzerinden okumadan bahsetmiyorum. Toplumsal okumalarımız da zayıf. Bu gün siyaseten kendimizi yönetecek kapasiteye sahip değil miyiz? Maalesef kendimizi yönetemiyoruz. İrademizi kendimiz kullanamıyoruz. Bugün maalesef irademizi kullanmada yetersiz kalıyoruz. Nedeni de okumadığımızdandır." dedi.  

"Türkiye’de bin kişiden bir kişi düzenli kitap okuyor"

Türkiye olarak dünyada okumada 85’inci sırada olduğumuzu hatırlatan Şahin, "İngilizlerin, Fransızların yüzde 2’i düzenli kitap okuyor. Japonların yüzde 14’ü, Amerikalıların yüzde 12’si, İspanyolların yüzde 9’u düzenli kitap okuyor. Bizde bu oran binde birdir. Türkiye’de bin kişiden bir kişi düzenli kitap okuyor. Ama geçmiş medeniyetimizle övünüyoruz. Övünmekle haklıyız. Ama övünmekle medeniyet oluşmuyor. Toplumların yaşam tarzlarını, yaşam anlayışlarını ve düşünce dünyalarını onlar şekillendiriyor. Oysa biz, bin 400 yıl önce öyle bir medeniyet oluşturduk ki o medeniyet üniversitelerde, yüksekokullarda tahsil görüp de oluşmadı. ‘Oku’ ile başlayan bir medeniyet, Kur’an’ın ilk emri namaz, oruç, zekât ve hac değil ama okudur. Bugün bizler okuyan toplum olmaktan çıkmışız. Okumuyoruz, okumadığımız için de sorunlarımıza maalesef çözüm bulamıyoruz." ifadelerini kullandı.

"Çıkmazlardan çıkışın yolu okumayla ancak gerçekleşir"

Okumayan toplumların bilgi toplumu oluşturamayacağını söyleyen Şahin, "Okumamanın nedenlerini şöyle sıralıyorlar; vakitsizlik, zaman yok, maddi ihtiyaçlar… Bunların hiçbirinin fazla bir karşılığı yok. Teşhisi koydunuz, bugün çıkmazlarımız var. Bu çıkmazlardan çıkışın yolu farkındalık yaratıp okumayla ancak gerçekleşir. Oynanan büyük oyunları fark edebilmek için okumamız gerekir ki kendi içimizde basit ve anlamsız şeyler yüzünden birbirimize düşmeyelim. Onun için okumamak için bahanemiz yok." şeklinde konuştu.

Konuşmanın ardından katılım gösteren misafirler arasında çekilen kura sonucu 15 kişiye kitap hediye edildi.

Hediye takdiminden sonra ilahi sanatçıların seslendirdiği birbirinden güzel ilahilerin ardından Hafız Mustafa Bilici tarafından yapılan dua ile program son buldu. (Mehmet Sait Çelik –İLKHA)






Advert

Paylaş:
Advert