Köylülerin kızaklarla meşakkatli yolculuğu-VİDEO FOTO GALERİ

Dondurucu soğukların etkili olduğu Muş’ta köylüler, yazın yüksek tepelere istifledikleri otları kışın meşakkatli bir yolculuğun ardından kızaklarla köye getiriyorlar.

Köylülerin kızaklarla meşakkatli yolculuğu-VİDEO FOTO GALERİ

Advert

Türkiye’nin en soğuk illerinden biri olan Muş’ta, kar yağışının ardından vatandaşlar yazın yüksek tepelere istifledikleri otları hayvanlarına vermek için kızaklarla meşakkatli bir yolculuğun ardından köye taşıyorlar.

HABERİN VİDEOSU


Muş merkeze bağlı Karabey köyünün Boğaz mezrasında otların bulunduğu tepenin sapa olmasından dolayı yazın köye getiremeyen vatandaşlar, korunaklı bir yerde istifledikleri otları getirmek için kar yağışını bekliyorlar.


Kar yağışından sonra, kızakları alarak kendilerine yaklaşık 4 kilometre uzaklıkta bulunan otları almak için yola koyulan köy sakinleri, otları kızaklara yükledikten sonra geldikleri yolu karda batıp çıkarak daha zor bir şekilde kat ediyorlar.


Otlar kızaklarla köye taşınırken çocukların kızakların üstüne çıkıp kayak keyfi yapması ise renkli görüntüler oluşturdu.


Köy sakinlerinden Cesim Kaya, meşakkatli bir iş yaptıklarını belirterek, “Kırsal kesimlerde yaşadığımız için teknolojiden yararlanma imkânımız olmuyor. Yazın engebeli yamaçlarda tırpan ile biçtiğimiz otları kışın kızaklarla köye taşıyoruz. Otları 4 kilometrelik bir mesafeden getiriyoruz. Bu işi yaparken köylülerle beraber yardımlaşarak, İMC usulüyle yapıyoruz. Bugün de bu işimizi zor şartlar altında yapıyoruz.” dedi.


Mahmut Kaya ise yazın otları köye götüremedikleri için kışı beklediklerini söyleyerek, “Yol olmadığı için otları yazın getiremiyoruz. Tepede yüksek bir yerde istifliyoruz. Kışın karların sertleşmesi ile birlikte kızaklarla köye taşıyoruz. Meşakkatli bir yolculuk sonunda getirdiğimiz otları hayvanlarımıza veriyoruz. Otları getirdiğimizde gidiş-geliş toplam 7 kilometrelik bir yol gidiyoruz. Dağları ve dereleri aşıyoruz. Kızakları dağa sırtımızda götürürken çok zorlanıyoruz. Otları getirirken de aynı zorluklarla mücadele ediyoruz.” şeklinde konuştu. (Ayetullah Tarhan-İLKHA)  








Advert

Paylaş:
Advert