Palu Hamzabey Barajinda Su Tutulmaya Başlandı

Elazığ`ın Palu ilçesinde yapımı tamamlanan ve Elazığ il merkezinin 2040 yılına kadar içme su ihtiyacını karşılayan Hamzabey Barajında su tutulmaya başlandı.

Palu Hamzabey Barajinda Su Tutulmaya Başlandı

Advert

Elazığ İli İçme Suyu projesi olan Hamzabey Barajı Elazığ kent merkezine yaklaşık 75 km mesafede bulunan ve Palu ilçesinin yaklaşık 4 km güneydoğusunda yer alan Caro deresi üzerinde yapılmaktadır.

 

%98 oranında tamamlanan Hamzabey Barajında su tutulma işleminin 15 Ekim itibari ile gerçekleştiği müjdesini veren DSİ Genel Müdürü Mevlüt AYDIN;


 ‘Proje ile Barajdan alınacak 160.000 m3/gün ham su, yapılacak isale hattı ile arıtma tesisine ulaştırılarak arıtma tesisinde arıtıldıktan sonra, Elazığ şehir merkezi, merkez yakınındaki Yazıkonak, Yurtbaşı, Akçakiraz, Mollakendi belediyeleri ile Şahinkaya ve Sarıçubuk köylerinin ayrıca Palu ve Kovancılar ilçelerinin içme ve kullanma suyu ihtiyacı karşılanacaktır.55 milyon metreküp su biriktirmeyi sağlayacak olan; barajın gövde dolgusu 1.836.000 metreküptür. Barajda; arıtma maliyetini düşürmek amacı ile sürekli en üst kottan su almayı sağlayan yamaca dayalı kademeli 6 kapaklı eğik su alma yapısı tekniği uygulanmış olup; Proje kapsamında Yukarı havza rüsubat koruma tedbirleri kapsamında 7 adet tersib bendi de inşa edilmiştir. Ayrıca proje ile gölalanı içerisinde kalacak olan 26 km köy yolu yeniden yapılarak asfalt kaplaması yapılmıştır. ’dedi.

 

İçmesuyu Arıtma Tesisinde Sona Gelindi

Çalışmaları devam eden İçmesuyu Arıtma Tesisinde % 96 fiziki gerçekleşme sağlandığını ifade eden Genel Müdür AYDIN, ‘Elazığ ilinin 2040 yılına kadar içmesuyu sağlanacak arıtma tesisinde 20 adet ünitenin inşaat işleri, mekanik ve elektrik montajları tamamlanmıştır. Çevre tanzimi devam etmekte olup işletmeye alma testlerinin yapılması ile iş bitirilecektir. 143 km uzunluğundaki Elazığ İçmesuyu İsale Hattında da çalışmalar devam etmekte olup % 65 fiziki gerçekleşme sağlanmıştır. ’dedi.

DSİ Genel Müdürü Mevlüt AYDIN, ’Son olarak bu projelerin yapılmasında emeği geçenlere teşekkür ediyorum. ’dedi.



 

Advert

Paylaş:
Advert