"Kutsal şehrin tarihi statüsünün değiştirilmesine izin vermeyeceğimizi haykıracağız"

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, İİT İslam Zirvesi Konferansı Olağanüstü Toplantısı sonunda kabul edilecek bildiride, kutsal şehrin tarihi statüsünün değiştirilmesine izin vermeyeceklerini haykıracaklarını söyledi.

Advert

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın çağrısıyla düzenlenen İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) İslam Zirvesi Konferansı Olağanüstü Toplantısı öncesi Dışişleri Bakanları Konseyi Hazırlık Toplantısı yapıldı.

Kur'an-ı Kerim tilavetiyle başlayan toplantıda Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, oturum başkanı olarak bir konuşma yaptı.

Siyonist rejimin son günlerdeki katliamlarına işaret eden Çavuşoğlu, Gazze'de yaşananların herkesi yasa boğduğunu ve vicdan sahibi hiç kimsenin bu utanç tablosuna sessiz kalamayacağını vurguladı.

Çavuşoğlu, "Toplantıya katılanlar, buradaki varlığıyla Filistinlilerle dayanışma içinde olduklarını ve onların asla yalnız olmadıklarını hissettirdi. Sadece İslam dünyasının değil, tüm insanlığın vicdanını kanatan bir yaraya merhem olmaya çalıştınız." dedi.

ABD yönetiminin, uluslararası hukukun en temel ilkelerini ve uluslararası toplumun iradesini yok saymaktan vazgeçmediğini ve büyükelçiliğini Kudüs’e taşıyarak büyük bir provokasyona imza attığını söyleyen Çavuşoğlu, "İsrail ise ABD’nin bu fütursuz tutumundan da cesaret alarak masum Filistinlileri soğukkanlılıkla katletti. 60’dan fazla kardeşimiz şehit oldu. Hepsine Allah’tan rahmet diliyorum. Yaralanan binlerce Filistinliye de acil şifa dileklerimizi gönderiyorum. İsrail’in insanlık suçuna, ümmet olarak birlik içinde en sert tepkiyi vermemiz gerekiyor. Filistinli kardeşlerimize daha fazla destek olmalı, Filistin meselesinin çözümü için elimizi taşın altına koymalıyız. Aksi takdirde barış sürecinin yerleşik parametrelerinin aşındırılması ve iki devletli çözüm vizyonunun ortadan kaldırılmasını engelleyemeyiz." ifadelerini kullandı.

"Kutsal şehrin tarihi statüsünün değiştirilmesine izin vermeyeceğimizi haykıracağız"

Çavuşoğlu, "Zirve sonunda kabul edilecek bildiride, Filistin davası ve Kudüs'ün İslam ümmeti için merkezi konumu bir kez daha vurgulanacak. Bu kutsal şehrin tarihi statüsünün değiştirilmesine izin vermeyeceğimizi haykıracağız." dedi.

Bazı İİT üyelerinin dahi Filistin davasına yeterince sahip çıkmadıklarını görmenin kendilerini üzdüğünü belirten Çavuşoğlu, bugün Filistin'de ve bölgede karşı karşıya kalınan sorunların, bölgesel sahiplenme eksikliğinden de kaynaklandığının gözardı edilmemesi gerektiğini kaydetti. Çavuşoğlu, "İsrailin işgal, şiddet ve zulüm politikalarının sona erme zamanı da çoktan gelmiştir. Katliamlardan sorumlu İsrail makamlarının ve savunmasız insanlara silah doğrultan İsrail askerlerinin hesap vermelerini sağlamalıyız." diye konuştu. (İLKHA)




Advert

Paylaş:
Advert