Palu Kalesinin Arkasında Bulunan Asırlık Çınarlar Yok mu Ediliyor?

Elazığ’ın Palu İlçesinde bulunan asırlık çınarları besleyen suyun kesilmesine tepki gösteren vatandaşlar, bu durumun, koruma altında bulunan asırlık çınarları yok olma tehlikesi ile karşı karşıya bıraktığını söyledi.

Palu Kalesinin Arkasında Bulunan Asırlık Çınarlar Yok mu Ediliyor?

Advert

Elazığ’ın Palu İlçesi Yukarı Mahallesinde bulunan asırlık çınarları besleyen suyun Elazığ İl Encümenlerinin kararıyla kesilerek, Kovancılar ilçesi Şenova köyüne içme suyu olarak verildiğini belirten mahalle sakin Önder Eltutmaz, bu durumun, koruma altında bulunan asırlık çınarları yok olma tehlikesi ile karşı karşıya bıraktığını söyledi.

Çınarların, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından korunmaya alındığını ve ağaçların şahsa ait, taşınmaz tapulu arazi içerisinde bulunduğunu belirten Eltutmaz, “Bizler bu asırlık çınarları dedelerimizden beri koruyoruz, bakıyoruz, ilgileniyoruz. Asırlık çınarlar Kültür varlıkları ile Çevre Şehircilik tarafından özel koruma altına alınmış olmasına rağmen gerek Kaymakamlık gerekse de diğer kurumlar çınarlardan ve koruma altında bulunduklarından haberlerinin olmadığını dile getirdiler. Suyu kestiklerinden buyana iki yıldır çınarları korumakta zorluk çekiyoruz.” dedi.

Çınarlar kış aylarında 2 kere yakıldı”

Çınarları besleyen suyun kesilerek Kovancılar İlçesine bağlı Şenova Köyüne verildiğini belirten Eltutmaz, “2 yıldır yaşadığımız sulama sıkıntısının yanı sıra, manidardır kış ayında sadece bu çınarlar iki kere yakıldı. Yok olma tehlikesiyle karşı karşıyalar. Biz ayakta tutmaya çalışıyoruz ama bazıları tarafından sanki yok edilmeye çalışılıyor. Biz buna karşın yetkililerden yardım istiyoruz. İsteğimiz, burada bulunan bu tarih yok olmasın. Bu bizim tarihimizdir. Bunu başka yerde bulamazsınız.” dedi.

“Kaymakamla görüştüğümüzde haberinin olmadığını söyledi”

Akan suyun Surp Boghos Vank Kilisesinin tam ortasından geçtiğini ve buranında Vakıflarlar Genel Müdürlüğü tarafından koruma altına alındığını belirten Eltutmaz sözlerine şöyle devam etti:

“Gördüğünüz gibi şurada Kilise mevcut ve bu su da kilisenin içinden çıkıyor. Bu gördüğünüz alanlar Kültür varlıkları ile Çevre Şehircilik Bakanlığı tarafından koruma altına alınmış olmasına rağmen böylesi bir kararı kim aldı ve neden aldı? Kimsenin haberi yok. Konu ile ilgili Kaymakamla görüştüğümüzde haberinin olmadığını söyledi. Bu konuda yetkilileri göreve davet ediyoruz. Bu konuyu bir an evvel halletmelerini ve asırlık çınarlarımızın korunmasını talep ediyoruz.” dedi.

“Bu tarihi yok etmeye çalışıyorlar”

Yukarı Mahallenin tarihi olarak çok zengin olduğunu ve burada bulunan çınarların tarihi olduğunu, yaşlarının ise bilinmeyecek kadar eski olduğunu belirten Yukarı Mahalle Muhtarı Ahmet Altan sözlerine şöyle devam etti;

“Buradaki çınarlarımız devlet korumasında olmasına rağmen İl Özel İdaresi Meclis Üyeleri tarafından çınarları besleyen Palu Yukarı Mahalle suyu Kovancılar İlçesi Şenova köyüne tahsis edilmiştir. Bu tarihi yok etmeye çalışıyorlar. Biz tarihimizle bilinen bir milletiz. Tarihimiz korumak istiyoruz. Burası sit alanı ve devletin burayı korumasını istiyoruz.” dedi.

Altan, suyun kesilmesiyle beraber sadece çınarların değil, bölgede bulunan 100 dönümlük arazi ve ayrıca bahçelerinde kurumayla karşı karşıya olduğunu sözlerine ekledi. (Murat Polat – İLKHA)

 



 

Advert

Paylaş:
Advert