“Petrol zengini Müslüman ülkeler zekâtlarını verse dünyada fakir kalmaz”

Cumhurbaşkanı Erdoğan “Müslüman ülkeler salt zekâtlarını tespit edip fakir, garip ülkelere verseler dünyada her hâlde fakir kalmaz.” dedi.

“Petrol zengini Müslüman ülkeler zekâtlarını verse dünyada fakir kalmaz”

Advert

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığının (TİKA) yönetici ve ülke koordinatörlerini Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde kabul etti.

Kabulde TİKA mensuplarına hitaben bir konuşma yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, 58 farklı ülkedeki 60 koordinatörün ve yerel temsilcilerin katılımıyla gerçekleştirilen TİKA 2018 Yılı Koordinatörler Toplantısı’nın, Türkiye ve görev yapılan ülkeler için hayırlı olması temennisinde bulundu.

“Mazlum ve mağdurlara el uzatan çalışmalara özel önem veriyoruz”

Cumhurbaşkanı Erdoğan İstanbul’daki Topkapı Sarayı’nın Bab-ı Hümayun kapısının sol tarafında, Osmanlıca “Tüm mazlumların sığınağı” yazdığını ifade ederek “Biz de, ecdadımızdan aldığımız bu mirasa layık olabilmek için, TİKA başta olmak üzere, mazlumlara, mağdurlara, kimsesizlere, gariplere el uzatan kurumlarımızın çalışmalarına özel önem verdik, veriyoruz.” dedi.

Tarih boyunca devlet ve millet olarak eldeki imkânları paylaşma konusunda daima cömert davranıldığını ve bu yardımlar vesilesiyle ecdadın emanetine sahip çıkıldığını ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, dünyadaki pek çok sorunun, krizin ve çatışmanın kaynağında gelir dağılımındaki adaletsizliğin yattığını söyledi.

Dünyanın bu çarpıklığın yükünü kaldıramayacağını söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Onun için biz imkânlarımızın el verdiği, elimizin uzandığı, gönlümüzün alabildiği kadar insana ulaşmaya, yardımcı olmaya gayret ediyoruz.” değerlendirmesinde bulundu.

“Petrol zengini Müslüman ülkeler salt zekâtlarını verse dünyada fakir kalmaz”

İnsanların gerçekten yardıma ihtiyaç duyduğu nice yerlerde Batılı ülkelerin kayda değer bir desteğinin olmadığını, hiçbir faaliyetlerine rastlanmadığını söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, ekonomik güçleri itibarıyla Türkiye'nin katbekat önünde olan bu ülkelerin, şayet gerçekten isteseler dünyadaki açlığın ve yoksulluğun önüne geçebileceklerine dikkat çekti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan sözlerine şöyle devam etti: “Ben daha da ileri gidiyorum, özellikle petrol zengini Müslüman ülkelere sesleniyorum; Müslüman ülkeler salt zekâtlarını tespit edip bu fakir, garip ülkelere verseler dünyada her hâlde fakir kalmaz. Bu yapılıyor mu? Hayır, yapılmıyor. Sadece çıkan petrolün zekâtını verseler o fakir fukara, garip gureba ülkeler ihya olur.”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Batının ortalığı karıştırmak, terör örgütlerini kışkırtmak, insanları birbirine kırdırmak için harcadığı parayla, dünyanın kalanını asgari refah seviyesine ulaştırmanın mümkün olduğuna işaret ederek, “Silahlanmaya harcanan paralar, fazla ileriye gitmeye gerek yok sadece Orta Doğu’da yapılanlar, sadece savaş için harcamalar dünyadaki fakirleri ihya eder,” şeklinde konuştu.

“TİKA, yılda 2 bin projeyle yoluna devam ediyor”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Suriye’de taş üstünde taş bırakmamaya adeta yemin etmiş örgütlerin ve güçlerin karşısına, Suriye’nin yeniden ihyası, inşası ve yükselişini sağlayarak çıkmakta kararlı olduklarını, bölgeyi harap etmeye niyet edenlere rağmen atalarımızdan intikal eden terbiye gereği bu şekilde hareket etmeyi sürdüreceklerinin altını çizdi.

Sadece Suriye konusunda değil, bugüne kadar 170 ülkeye ulaşmış olan kalkınma yardımlarıyla Müslüman olan-olmayan bütün mağdur ülkelere yardım elinin uzatıldığını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü: “TİKA, ilk olarak Orta Asya’da bağımsızlığını kazanmış 5 Türk Cumhuriyetine yönelik kalkınma yardımları için kurulmuştu. Biz, bu ufku çok dar bulduk ve TİKA’nın faaliyet alanını Balkanlardan Orta Doğu’ya, Afrika’dan Latin Amerika’ya, Güney Asya’dan Pasifik’e kadar genişlettik. Bizden önceki 10 yılda toplam 2 bin 500 proje hayata geçiren TİKA, bugün yılda 2 bin projeyle yoluna devam ediyor. Gerektiğinde elbette balık da verilen, ama asıl olarak balık tutması öğretilen bir anlayışla projeler geliştiriliyor.”

Faaliyet gösterilen ülkenin beşeri ve tabii kaynakları dikkate alınarak, buna en uygun altyapının kurulmasına çalışıldığını ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “TİKA projelerinin yaklaşık yüzde 80’inin istihdama, eğitime, sağlığa, kadınlara, çocuklara, iletişime, yani sosyal altyapının geliştirilmesine yönelik olmasının sebebi işte budur.” dedi. (İLKHA) 



 

Advert

Paylaş:
Advert