İlkokul Öğrencilerine Uygunsuz kıyafetle piton gösterisine tepki

İlkokul öğrencilerine yönelik uygunsuz kıyafetle düzenlenen pitonlu gösteri, velilerin tepkisine neden oldu.

İlkokul Öğrencilerine Uygunsuz kıyafetle piton gösterisine tepki

Advert

Şanlıurfa'nın Hilvan ilçesinde hafta sonu ilkokul öğrencilerine yönelik düzenlenen etkinlik kapsamında, bir kadının uygunsuz kıyafetle yaptığı piton gösterisine ailelerden tepki yağdı.

Hilvan Gençlik Merkezinde Pera Sirki tarafından düzenlenen palyaço, dev piton yılanları, sihirbazlar, jonglörler, lastik kızlar ve akrobatlar etkinliğinde katılımcı çocukların yaşlarına uygun olmayan gösterimler dikkat çekti. Çocuklara yönelik olarak düzenlenen ve 5 yaş altındakilerin de bulunduğu programda uygunsuz kıyafetler içindeki bir kadının pitonla yaptığı gösteri hem ahlaki yönden hem de çocukların psikolojisi açısından endişelere neden oldu.

Dev pitonla yapılan gösterinin çocuklarının psikolojisini bozduğunu ve bu nedenle çocukların gece korkuyla uyandıklarını belirten aileler, gösteriyi yapan kadının kıyafetlerini "uygunsuz" olarak nitelediler.

Program organizatörlerinin yanı sıra yetkililere de tepki gösteren aileler, çocuklara yönelik olarak gençlik merkezinde düzenlenen ve Milli Eğitim Bakanlığına bağlı okullarda tanıtımı yapılan böyle bir etkinliğe izin verilmesinin en hafif tabirle sorumsuzluk olduğunu kaydettiler. Resmi kurumlar tarafından düzenlemese ve tanıtımı okullarda yapılmasa bile çocuklara yönelik bu tür programların daha iyi denetlenmesi gerektiğini vurgulayan veliler, organizatörler kadar yetkililerin de suçlu olduğunu aktardılar.

Ailesiyle birlikte programa katıldığını, görüntülerin hem aile yapısına hem de çocuklara uygun olmadığını söyleyen Ömer Ekinci, "Çocuklarım eve bir davet broşürü ile geldiler. Hilvan Gençlik Merkezinde kültürel bir faaliyet olduğunu söylediler. Çocuklarımın programa katılmayı çok arzuladıklarını gördüm. Biz de okulda tanıtımı yapılmışsa faydalı olur düşüncesiyle katıldık. Sahnede görüntülenen piton yılanı çocuklarımızın korkmasına neden oldu. Ayrıca piton yılanla dans eden kadının giyinişinin de bizim aile kültürümüze uymadığını gördük. Ailece görüntülere bakarken birbirimize bakıp utandık. Bu tür programlar ile ilgili yetkililerin önceden içerik olarak çocuklara uyuyor mu diye gözden geçirmeleri lazım. Çocuklarımıza o tür görüntüleri izletmek istemiyoruz. Bu durumdan şikâyetçiyiz. Böyle bir durum varsa önceden söylenmeli. Herkes aile yapısına uygun yere gitmelidir. Yani sonuçta yılan zararlı bir hayvan, elden kaçıp çocukların arasına girebilir. Şimdi bir şey olmazsa da gelecek zamanlarda çocuklarımızı psikolojik olarak etkileyebilir. Böyle durumların yaşanmaması için yetkililerden ricada bulunuyoruz." dedi.

"Kadının kıyafeti yılan korkusundan daha kötüydü"

Gösteride büyüklerin bile korktuklarını ve kadının kıyafetinin uygunsuz olduğunu vurgulayan velilerden Ömer Barut, şunları söyledi: "Çocuklara verilen davetiyede palyaço ve sirk gösterimi falan diyordu. Biz de 'Belki kafeslerin içinde çocuklara hayvan falan gösterilecek ve çocuklar bundan faydalanıp eve gelecek.' dedik. Baktığımız görüntülerde kadının uygunsuz bir kıyafetle çıkıp piton yılanını boynuna dolaması çocuklar açısından sıkıntılı bir durum. Bence kadının kıyafeti yılanın korkusundan daha kötüydü. 8 yaş altı çocuklar için kötü bir şey. Kadının üzerinde elbise vardı ama bizim inancımıza göre çıplak denilecek durumdaydı. Burada asıl iş yetkililere düşüyor. Bu programın içeriği çocuklar için uygun mu değil mi diye kontrol edip, ona göre izin verecekler. Yetkililer programa izin verdiği için biz de gönlümüz rahat bir şekilde çocuklarımıza izin veriyoruz. Demek ki yetkililer programın içeriğine bakmadan izin vermiş. Çocuklar için mutlaka farklı etkinliklerin yapılması lazım. Biz bunu destekliyoruz. Ama bu etkinlikler yapılırken inançlarımızın göz ardı edilmemesi ve etkinliğin çocukların zararına değil, faydasına olması lazım. Velilerin öğrencilerin yanında olması da istenmiş. Veli istenmişse demek ki orada her an her şey olabilir. Yılan bir şekilde gelip bir çocuğa zarar verse bunun hesabını kim verebilir? Bırakın yılanın çocuğa yaklaşmasını, onu görmesi bile korku olarak yeter. Biz yetişkinler korkuyorken çocukların korkusunu düşünemiyorum."

Pitonlu gösteri çocukların psikolojisini bozdu

Programda ilk olarak çocuklara uygun bir palyaço gösterimi yapıldığını, sonra ise durumun zararlı hale geldiğini söyleyen İsmet Gümüşlü de "Daha sonra tabiri caizse yarı çıplak bir şekilde kadının piton yılanı ile yaptığı gösteri çocuklara korku verdi. Benim çocuklarımın biri 3, diğeri de 4 yaşında. Akşam eve geldiğimizde çocuklar halen o yılanın etkisinde kalmıştı. Bu sirk programını çocuklar için uygun bulmadım. Yetkililerimizin programın içeriğini bilmeden izin vermesini tasvip etmiyorum. Çocuklarımın uykularında sayıkladıklarını gördüm. İster istemez bu yapılan oyundan olduğunu düşündüm ki sabah kalktıklarında halen bana o yılanı soruyorlardı. Yetkililerin bu tür programların içeriğini bilmeden izin vermemesi ve yer tahsis etmemesi gerektiğini düşünüyorum. Her çocuğun psikolojisi aynı değil. Olumsuz bir durum yaşansa bunun hesabını kim verecek?" ifadelerini kullandı.

Konuyla ilgili olarak görüştüğümüz yetkililer ise program izninin Hilvan'dan değil Şanlıurfa'dan alındığını belirterek, kendilerinin ücret karşılığında gençlik merkezini kullanıma açtıklarını bildirdi.

İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü yetkilileri ise programın çocuklara yönelik sirk gösterimi olduğu söylendiği için okullarda tanıtımına izin verdiklerini ama programın içeriğinin bu şekilde olduğunu bilmediklerini savundular. (Ramazan Şefkatlı - İLKHA)

 

Advert

Paylaş:
Advert