Okul Çağındaki Çocuklarda Beslenme Eğitimi

Okul çağındaki çocuklarda sağlıklı beslenme büyük önem arz etmektedir.

Okul Çağındaki Çocuklarda Beslenme Eğitimi

Advert

 Bu nedenle okullarda beslenme eğitimine önem verilmeli, yönetici ve öğretmenler bu konuda eğitim almalıdır. Öğretmen okulda beslenme saatinde öğrencileri ile birlikte olmalı, onların beslenme alışkanlıklarını incelemeli, ilgilerini keşfetmeli, öğrencilerin ilgilerini yönlendirmeli, besinler ve beslenme konusunda öğretici ve eğitici bir ortam hazırlamalıdır. Ayrıca sınıfta, okulda, evde, dışarıda yenilen günlük yiyeceklerle ilgili çalışmalar, tartışmalar ve eleştiriler yapılmalı, hatta ödevler ve araştırmalar verilmelidir. Öğretmen fırsat eğitiminden yararlanmalıdır, farklı derslerde ilgili durumlarda beslenme ile ilintili konularda bilgi alışverişinde bulunmalı, öğrencilerle beyin fırtınası yapmalıdır. Örnek; çocuğun evde, okulda ve dışarıda yedikleri bir bütün olarak ele alınmalı, yiyeceklerin çeşitleri, miktarı, enerji ve besin öğeleri genel hatları ile basit olarak sınıfta hesaplatılabilir. Yeterli olup olmadığı tartışılabilir.

Yenilen besinlerin değerleri ile fiyatları karşılaştırılabilir, daha ekonomik nasıl beslenileceği tartışılabilir. Ayrıca besin ve besin hazırlamada uyulması gerekli hijyen kuraları anlatılabilir. Temizliğin önemi vurgulanabilir. Sağlık-temizlik ve sağlık beslenme ile ilgili her türlü konuda, bilgi alışverişinde bulunabilir bu etkinlikler sınıfta ve derslerde yürütülebilir. Kötü beslenmenin, bireyin görünüşünü olumsuz yönde nasıl etkilediği konuşulabilir.

Okulda, yemekhane var ise öğrenciler ile birlikte, yiyecek seçimi yapılabilir. Menü hazırlanabilir. Kantinler öğrenciler ile birlikte düzenlenebilir. Yiyecek tercihleri belirlenebilir. Kantinlerde çocukların beslenmesine katkı sunabilecek besinlerin satılması sağlanabilir. Çocukların toplu olarak yemek yemeleri, sosyal ilişkiler üzerinde olumlu etkiler yaratır. Böyle zamanlarda çocuklara yemek yeme adabı sofra düzeni gibi konularda da bilgiler verilebilir.. Ayrıca çocuklara kişisel temizlik kuralları anlatılmalı ve çocuklara sık sık bu konuda hatırlatma yapılmalıdır.

Zeynep ARSLAN 

Advert

Paylaş:
Advert