PALU`DA SOLUKLANMAK

Bismih-i  te'ala,

Rabbim,

Beni yarattığın günden ve yaşatacağın güne kadar sana kalbimin atışı kadar şükürler olsun. Pak Resulüne selat ve selam olsun. Hz. Adem den kıyamete kadar gelen tüm muvahhit kullarına selam olsun.

PALU,özel de vazgeçemediğim ruh şehrim ve beldem.Hayatın manevi hazzının yanında medeniyet, kültür ve düşünce yoğunluğunun insanı bağlayan en temel özellikler.Yine insana cezbedici gelen doğa güzelliği,havası,suyu bir başka nedenler arasında gelir.

İnsanımızın saf, güzel yanları var. Bu ruh gene de ayakta insana güvensizlik, insanın kendine olan güvensizliğidir.  İnsanımızın saf ve inanmışlığı asla tartışma konusu olamaz.

Savrulma bütün insanlık için geçerli. Küresel dünyanın iletişim ağları en uçlara kadar etkisini gösteriyor. Bundan etkilenmemek olası değil. Çünkü reklam, medya ve iletişim büyülü bir dünya. İnsanı çok etkisine alabiliyor.

PALU' ya (memleket)'e çıktığımda derinden soluklanıyorum. Büyük kentin bunaltıcılığından bir solukluk olsun bir kurtuluş oluyor. Sonra aileniz, akraba ve dostlarınızın çoğunluğu orada olunca; sizi bir büyük heyecan alıyor. Uzun hasretlikler vuslata dönüşüyor bir anda. Bitmek bilmeyen sevgi dolu muhabbetler uzayıp gidiyor böylece.Dolayısıyla İnsan öyle bir alışageliyor ki sılaya, gurbete geri gidesi gelmiyor.

PALU' muz İslam medeniyeti kentlerinden biri."Kent" dedim. Malumunuz eskiden yetmiş iki bin hanesiyle bir vilayet idi. Kadim kentimizin anılışının bir çok  özelliği bulunuyor. Urartulardan Hititlere,Ermenilerden Ablaşilere, Osmanlıya ve bugüne kadar gelen kentlerden.

Murat nehrinin, eski çarşının ve türbelerin tam tepesinde dimdik duran ve adeta tarihe tanıklık eden; PALU kalemiz,"ZİVE" denilen eski yerleşim yerinde bulunan Cimşid BEY Camii ve çevresindeki Türbe/mezarlar...Eski çarşıda hanlar, hamamlar, Ulu cami, Meryem ana kilisesi ve tarihi ipek yolu bir başkadır ve görülmeye değer bir tarihi doku  öylece duruyor orada... 4.Murat devri eserlerinden tarihi asmalı köprü ayakları Murat nehrine sımsıkı bağlı duruyor orada...Ya demiryolu köprüsü; nice insanların ve yüklerin trenle geçtiği köprü...İran treni, Beyhan beldemize, genç ilçemize, Muş ve Van illerimize kadar giden kara trenler; posta ve de ekspresler nerde şimdi?.. Sahi eskisi gibi giden-gelen yolcu oluyor mu? doğrusu onu da bilmiyorum. 

Tasavvuf dersleri vermek için ta Irak bölgesinden taleberiyle aylarca yol alıp gelen Şeyh  Ali Septi hazretleri (ra) halk dilinde "ŞELE FENDİ"-diye anılır. Aslında Şeyh hazretleri bu ünvanı şuan medftun olduğu yere yakın akan bir şelaleden almaktadır. Şeyh Ali Septi hz. Şeyh Said-i Palevi (ra) 'ın dedesi olur. Türbesi yüksekçe bir tepede olup etrafında medfun aile efradı,Çevresinde evliyalardan Kudo Efendi ve mezarlıklarla dolu olup şuan bildiğim kadarıyla mezar için yer bulunmamaktadır.Türbe ziyaretine gelen ziyaretçiler orada yakını olmasa da birer Yasin ve birer Fatiha da diğer mevtalar için de okurlar.

Ayrıca,meydan denilen yerde;nehir kenarında düz arazide bulunan mezarlıklar ve Evliyalardan Mahmud Samini (ra)hz.Türbesi ziyaret edilecek yerlerdendir.Hemen kalenin dibinde Çarşıbaşı mahallesinde bulunan Caminin hemen alt katında medfun Şehit Şeyh Said Hzlerinin. oğlu Şeyh Selahattin(ra) Hz.Türbesi ziyaret edilecek yerlerden biridir.Rabbim hepsine rahmet etsin ve yollarından bizi ayırmasın inşallah.(Amin!!!)

Turizm açısından en ideal "kent" ve de ilçe olması adına büyük organizasyonlar yapılmalıdır. Yine PALU' muzun insanı inancına sıkı sıkıya bağlılığı var, memketine çok sevdalı bir heyecanlılığı vardır. Ama bu heyecan ve sevda PALU' ya hak ettiği değeri de vermelidir, ve hak ettiği yere gelmeli ve de getirilmelidir.

 

 

          Rabbim bizleri yolunda sabit kılsın. Rabbim bizlere birer İslam aşığı olan; Şehid Şeyh Said-i PALEVi gibi, atası Şeyh Ali Septi Hz. gibi ilim ehli, ve islam davası uğruna canlarından olan 6-8 Ekim Şehidleri; Şehid Yasin'i, Turanı, Hasanı, Hüseyin'i, Riyad ve Cumali'yi de minnet ve şükranla yad ediyor,zalimleri el-Kahhar olan Rabbi Zül Celal-e havele ediyoruz.

Selam ve dua ile...

 

Paylaş: