Ekini ve nesli tahrip edenler birbirini suçluyor

ABD Başkanı Trump, ülkesini iklim değişikliğiyle küresel mücadeleyi hedefleyen Paris Anlaşması'ndan çekme kararı aldığını açıkladı.

Ekini ve nesli tahrip edenler birbirini suçluyor

Advert

 Avrupalı liderler yüksek sesle tepkilerini dile getirip, ABD'nin dünyaya sırtını döndüğünü ifade ettiler. Bu tartışmalar ‘ekini ve nesli tahrip edenler'in birbirini nasıl da suçladığını ortaya koyuyor.

Çevreyi koruma konusunda batının sicili diğer konularda olduğu gibi yine kabarık. Gelişmiş endüstrileri ile tüketim toplumu haline getirilmiş halklara sattıkları ihtiyaç dışı elektronik araçlar… Yardım adı altında Afrika'yı elektronik atık çöplüğüne çevirdiler. Nükleer faaliyetler sonucu açığa çıkan, doğada yok edilemeyen nükleer atıklar… Kutuplardaki devasa petrol sondaj faaliyetleri, batının dünyaya hediye ettiği medeniyet işte budur. Batı medeniyeti büyük bir yağma hareketidir. Kirlettikleri, yağmaladıkları dünyada iki kavim tarihe gömüldü (Aztek ve İnka). Yağmaları nedeniyle sayısız hayvanın nesli tükendi. Asırlarca sömürge faaliyetleriyle kıtaları batıya taşıdılar. Kâşiflik yalanıyla katilleri kahramanlaştırdılar. Doğayı acımasızca tahrip eden batılılar gelişen endüstrileri ile aynı orantıda tabiat katliamı yaptılar. Tarihte eşi görülmemiş bu yağma ile gelecek nesillerin yaşam alanlarını hoyratça tükettiler.

Tabiat alarm veriyor. Yakılan fosil atıklar nedeniyle ortaya çıkan sera gazları atmosfere zarar verir duruma geldi. Küresel ısınmaya neden olan bu gazlar buzulların erimesine neden oluyor. Buzulların erimesiyle onlarca şehir sular altında kalacak. Bunun için çözüm üretmeye çalışan ülkeler Paris'te bir araya gelerek 22 Nisan 2016 tarihinde “İklim Anlaşması”nı imzaya açtı. Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi çerçevesinde sera gazları salınımını azaltmaya yönelik önlemleri içeren bu anlaşma yeterli sayıda üye ülkenin imzalamasının ardından 4 Kasım 2016 tarihi itibarıyla yürürlüğe girdi.

TRUMP ÜLKESİNİ PARİS İKLİM ANLAŞMASI'NDAN ÇEKTİ

Lakin önceki gün ABD Başkanı Donald Trump, ülkesini iklim değişikliğiyle küresel mücadeleyi hedefleyen Paris Anlaşması'ndan çekme kararı aldığını açıkladı. Trump, Beyaz Saray'da düzenlediği basın açıklamasıyla ABD'yi 190'ı aşkın ülkenin imzaladığı Paris Anlaşması'ndan çekeceğini duyurdu. "Anlaşmanın iklim değişikliğiyle mücadeleyi değil, diğer ülkelere ABD'ye karşı ekonomik avantaj kazandırmayı amaçladığını" öne sürdü.

Avrupalı liderler yüksek sesle tepkilerini dile getirdi. ABD'nin dünyaya sırtını döndüğünü bu hatadan dönülmesi gerektiğini ifade ettiler. BM ve birçok ülkeden de tepkiler dile getirildi. Paris İklim anlaşmasını savunma amacıyla söylemiyoruz; ama batılı için dünya, kendi menfaati varsa önemlidir. Birbirleriyle karşı karşıya gelmeleri ayette geçtiği üzere ‘Ekini ve nesli tahrip edenler'in birbirini suçlamasından ibarettir.

Advert

Paylaş:
Advert