Altı Ay Gece ve Altı Ay Gündüz Olan Yerlerde Oruç

Oruç, mükellef olan her kulun yaşadığı her coğrafyada yerine getirmesi gereken bir ibadettir.

Altı Ay Gece ve Altı Ay Gündüz Olan Yerlerde Oruç

Advert

Altı ay gece ve altı ayda gündüzün sürdüğü ülkelerde namaz ve oruç vakitleri için asri âlimler ve uluslararası fetva kurumlarının üç farklı görüşü bulunmaktadır.

Oruç, mükellef olan her kulun yaşadığı her coğrafyada yerine getirmesi gereken bir ibadettir. Vakit bakımından ülkeler üçe ayrılmaktadır;

1- Gece ile gündüzün birbirine eşit olduğu veya mevsimlerin değişmesiyle birlikte aralarında birkaç saat gibi farkların bulunduğu ülkeler.

2- Gecenin çok kısa gündüzün ise çok uzun olduğu bazı İzlanda ve İsveç kentleri, Stockholm, Oslo, Kopenhag ve Helsinki gibi ülkeler.

3- Gece ve gündüzün 6'şar ay sürdüğü Kuzey Avrupa'daki İskandinavya coğrafyasında bulunan bazı ülkeler gibi.

Birinci ve ikinci kısımda namaz ve oruç kendi vaktinde kılınmalıdır. Gecenin çok kısa olduğu ülkelerde de akşam, yatsı ve sabah namazı çok kısa olan geceye göre sığdırılmalıdır.

Altı ay gece ve altı ayda gündüzün sürdüğü ülkelerde namaz ve oruç vakitleri için asri âlimler ve uluslararası fetva kurumlarının üç farklı görüşü bulunmaktadır;

a- Bu ülkelerde yaşayan Müslümanlar namaz ve oruç vakitlerini Mekke-i Mükerreme'ye göre ayarlarlar. Mekke'de iftar vakti girdiğinde kendileri de iftarlarını yaparlar.

b- Gece ve gündüzlerini 12 saat olarak ayarlayıp ibadetlerini de ona göre yaparlar.

c- İbadet saatlerini kendilerine en yakın gece ve gündüzün 24 saat içerisinde gerçekleştiği ülkenin saatine göre belirlerler. Sahih olan görüşte budur.

fetvakurulu.com

Advert

Paylaş:
Advert