Sabah Ezanı Okunduğu Sırada Bir şey Yiyip İçmek Orucu Bozar mı?

İmsak vaktinin girmesiyle birlikte oruç başlamış olur. Vaktin girdiğini de ezan belirler. Ezanın okunmasıyla birlikte yeme ve içmeyi kesmek gerekir.

Sabah Ezanı Okunduğu Sırada Bir şey Yiyip İçmek Orucu Bozar mı?

Advert

İmsak vaktinin girmesiyle birlikte oruç başlamış olur. Vaktin girdiğini de ezan belirler. Ezanın okunmasıyla birlikte yeme ve içmeyi kesmek gerekir. Sadece bazı ülkelerde sabah namazına özel adet haline gelmiş çift ezan sistemi bulunmaktadır. Aynı sistem Efendimiz (Aleyhissalâtu Vesselam) zamanında da mevcuttu. Abdullah Bin Ümmü Mektûm, Ramazan'da ezan okur, sahurun bittiğini insanlara bildirirdi. Bunun için Peygamberi­miz, “Bilâl ezanı gece okuyor. İbni Ümmü Mektûm ezan okuyuncaya kadar yi­yip içiniz.” buyuruyordu. (Buhari, Müslim) Bu durumda olan yerlerde ikinci ezanın okunmasıyla birlikte yeme ve içmeyi kesmek gerekir. Kişi bildiği halde yemeye devam ederse orucu bozulur. Akşam, iftar vakti girdiğinde nasıl yeme içmeye başlıyorsak sabah ezanı da okunduğunda yeme ve içmeyi kesmemiz gerekir.

Yine bazı ülkelerde ihtiyaten sabah ezanını birkaç dakika erken okuma gibi bir durum söz konusu olabiliyor. Kesin olarak bilindiği takdirde böyle yerlerde yaşayan kişilerin ezan okuduğu sırada yeme içmeye ezan bitene kadar devam etmesinde bir sakınca yoktur. Fakat yine de ihtiyatı elden bırakmamak en iyisidir.

 

fetvakurulu.com

Advert

Paylaş:
Advert