Çavuşoğlu ve Lavrov'dan ortak basın açıklaması

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu ve 10. Büyükelçiler Konferansı kapsamında Ankara'da bulunan Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ortak basın toplantısı düzenledi.

Çavuşoğlu ve Lavrov'dan ortak basın açıklaması

Advert

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu ve 10. Büyükelçiler Konferansı kapsamında Ankara'da bulunan Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ortak basın toplantısı düzenleyip gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Türkiye ile Rusya arasında vize meselesine işaret eden Çavuşoğlu, "Vize meselesi elbette önemli. Rusya vatandaşlarının ülkemize vizesiz bir şekilde seyahat etmesi bizleri mutlu ediyor. Bu sene Rusya'dan gelen turist sayısında da bir rekor kırılıyor. Daha fazla Rus turisti, dostlarımızı ülkemizde ağırlamaktan elbette mutluluk duyacağız. Bizim vatandaşlarımızın da vize sorunu yaşamadan ki, aramızda yaşanan bir hadise biliyorsunuz, ondan önce vizesiz bir şekilde vatandaşlarımız seyahat edebiliyordu, vatandaşlarımızın vize sorunu yaşamadan Rusya Federasyonu'nu ziyaret etmesini arzuluyoruz. Bu konuda bazı çalışmalarımız var. Belli bir noktadan başlayarak inşallah bu sorunu da çözeceğiz." dedi.

Astana görüşmeleri ile Suriye'de çatışmaları durdurmak istedikleri vurgulayan Çavuşoğlu, özellikle muhalefet ve rejim arasında güven artırıcı adımların atılmasını hedeflediklerini belirtti.

"Terörist var diye tüm bölgeyi bombalamak, sivilleri öldürmek felaket olur"

İdlib operasyonuna değinen Çavuşoğlu, "İdlib'de yapılması gereken çok nettir. Bizim 12 tane gözlem noktamız var. Buradaki amaç, ateşkesin bozulduğu anda tespit edilmesi ve gereken tedbirlerin alınmasıdır. İdlib'de 3 milyondan fazla sivilin yaşadığı söyleniyor ama terör grupları da var. Özellikle daha önce kuşatılmış bölgelerden silahlarla geldiler. Bu terörist gruplar sadece başkalarına veya İdlib bölgesinin dışına değil, İdlib içindeki sivillere ve muhalif gruplara da tehdit oluşturuyor. Yapılacak iş belli, biz, Rusya ve diğer ortaklarımızla beraber bu teröristleri tespit edip onları etkisiz hale getirmek. Terörist var diye tüm bölgeyi bombalamak, sivilleri öldürmek felaket olur ve ciddi bir kriz yaratır." ifadelerini kullandı.

"ABD, yaptırım ve tehdit dilini bir kenara bırakmalı"

Casus papaz Andrew Brunson'ı krizi hakkında ABD'de bir karmaşa olduğunu, bu sorunu çözmek isteyen ve  krizi sürdürmek isteyen grupların olduğunu söyleyen Çavuşoğlu, şunları söyledi:

"Kendi aralarında iletişim var mı, yok mu; iyi polis-kötü polis oynayan var mı yok mu, belli değil. Büyükelçimizin Bolton'a söylediği nettir. Tüm bu konulardaki bilgileri yeniden güncelledi. Net bir mesaj verdi: Baskıyla, tehditle ya da yaptırımlarla Türkiye ile ilişkilerde ancak bir kaos olur. ABD, yaptırım ve tehdit dilini bir kenara bırakmalı. Brunson'ın durumunda herhangi bir değişiklik yok. Sağlık durumuyla ilgili sorunlar nedeniyle evde. Maslahatgüzar da bugün kendisini yanlış bilmiyorsam ziyaret edecek."

"ABD'nin veya başka bir ülkenin tek taraflı yaptırımlarına karşıyız"

ABD yaptırımlarına ilişkin, "Artık bu kabadayılık devrinin bitmesi gerekiyor. ABD itibarlı ülke olarak devam etmek istiyorsa bu dayatmalarla olmaz." ifadelerini kullanan Çavuşoğlu, "ABD'nin veya başka bir ülkenin tek taraflı yaptırımlarına karşıyız. BM'nin aldığı kararlara hepimiz uyuyoruz. Bu zaten bağlayıcıdır. Biz AB'nin de Rusya'ya yönelik yaptırımlarına karşı olduğumuzu söyledik. İran'a yaptırımlara da karşı olduğumuzu söyledik. Bir ülke tek başına karar alacak, herkesi de manipüle edecek… Artık öyle bir dünyada yaşamıyoruz. Şu anda ABD'nin İran'a yaptırım kararından Avrupa da rahatsız. Geçen Sergey'le birlikteydik. Orada da konuştuk. Dolayısıyla artık bu kabadayılık devrinin bitmesi gerekiyor. ABD, itibarlı bir ülke olarak yoluna devam etmek istiyorsa bu tek başına olmaz. ABD parasını ve diğer elindeki güçlerini sadece Türkiye'ye değil, Avrupa'ya da saldırmak için kullanmaya başladı. Ekonomisi güçlü Türkiye, tüm komşular için çok önemlidir." şeklinde konuştu.

Lavrov: ABD, yaptırımlarla kendi müttefiklerini de cezalandırıyor

Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov ise bazı Batılı partnerlerin diplomasi kültürünü yitirmiş halde olduğunu ve Türkiye'nin Rusya karşıtı yaptırımlara dahil olmamasını da değerli bulduklarını söyledi.

ABD'nin Türkiye de  dahil diğer ülkelere uyguladığı yaptırımlarının tüm uluslararası ticaret kurallarını ihlal ettiğini vurgulayan Lavrov, ülkelerin dolar kullanımını azaltacağını ve sonuç itibarıyla yaptırımların doların rolünü azaltacağını vurguladı.

Lavrov, "ABD, yaptırımlarla kendi müttefiklerini de cezalandırıyor. Bu politika, normal diyalog için zemin oluşturamaz. Rusya ve Türkiye, ikili ticarette ulusal para birimlerini kullanma imkanını istişare ediyor. Moskova, bu görüşmeleri İran ve Çin'le de yapıyor. Ulusal para birimleriyle ticaret, Rus ve Türk liderlerin birkaç yıldır üzerinde durduğu hedeflerden biri." diye belirtti.

Türkiye ve Rusya'nın İdlib'deki gerilimi azaltma bölgesiyle ilgili anlaşmaların hayata geçmesi için diyalog halinde olduğunu ifade eden Lavrov, şu değerlendirmede bulundu: "Rusya, Türkiye ve İran'ın işbirliği Suriye'de terörle mücadelede köklü bir değişikliğe yol açtı. Bugün çeşitli kanallar üzerinden Suriye'deki son terör gruplarının direnişine son verme konusunu, silahlı muhalefeti barışçıl yaşama döndürme hedeflerini istişare ediyoruz. Ayrıca İdlib'deki de dahil olmak üzere Suriye'deki gerilimi azaltma bölgelerindeki anlaşmaların tamamıyla hayata geçirilmesini konuşuyoruz." (İLKHA)



Advert

Paylaş:
Advert