ŞEYH SELAHADDİN EFENDİNİN BEYATNAMESİNİN TÜRKÇESİ

Şehid Şeyh Said Efendinin oğlu Şeyh Selahaddin Efendinin zazaca yazmış olduğu Beyatnamenin türkçesini Murat Polat`ın kaleminden siz değerli Palununsesi takipçleri ile paylaşıyoruz.

ŞEYH SELAHADDİN EFENDİNİN BEYATNAMESİNİN TÜRKÇESİ

Advert

BEYATNAME

 

BİSMAİLLAHİRRAHMANİRRAHİM

 

Hamd alemlerin Rabbi olan Allah`a olsun. Selatu selam Hz. Muhammed (S.A.V)`e O`nun Ehli Beytine ve Sahabilerine Olsun.

 

Ben bilirim ve söylerim ve şehadet ederim ki; Allah`tan başka ilah yoktur. Hz. Muhammed (s.a.v) O`nun Resulüdür.

 

Yani ben Allahu Teala dışında kimseye ibadet ve itaat etmem. Allahu Teala`nın söyledikleri  dışında kimsenin söylemlerine göre itikat ve amel etmem.

 

Yine bilirim söylerim ve şehadet veririm ki; Muhammed Sellellahu aleyhi vesellem ahir zaman peygamberi ,Allah`ın Resulüdür.O`nun  sözleri dışında  hiç kimsenin sözlerine göre itikad ve amel etmem ve ancak İslam şeriatı hükümlerine göre amel ederim

 

İslam şeriatının emir ve yasaklarını; kendi nefsimde, kendi ehlu iyalimde ve kendi malımda yerine getirip amel ederim. Tasdik ederim ki; namaz beş vakit olarak eda edilir. Namazı beş vakit olarak yerine getirmek iman, yerine getirmemek küfür ve namaz kılmadan ölen kimse ise cehenneme gider diye bilirim.

 

Eğer cami ve cemaat yok ise sürekli kendi evinizde ezan vakti, revatib sünnetleri ve tespihlerinizi yerine getirme vaktinde,  kendi ehlinizle beraber cemaat oluşturarak yerine getirin.

Tasdik ederim ki; her yıl zekat vermek şeriatın emridir. Zekatı vermek iman ve vermemek ise mürtedlik olarak bilirim. Kim zekat verirse zengin olur ve malına bereket düşer diye bilirim.

 

Tasdik ederim ki; farz olan ramazan ayı orucunu yerine getirmek, ramazan ayında oruç tutmak, imanın sedakatini  ve orucu tutmamak ise münafıklık diye bilirim. Teravihleri kılarım ister cemaatle ister yalnız ve fıtır zekatını veririm ve Müslümanlarla beraber oruç tutar müslümanlarla beraber bayram ederim.

 

Tasdik ederim ki; eğer bana farz olan hacca gitmek nasip olsa, haccı yerine getirir ve haccın tüm menasıklarına göre amel ederim.

 

Ben tasdik ederim ki; Allahu Tealanın tüm emir ve yasaklarını kim yerine tamamını getirir ise dünya ve ahiret rahatlığına  selametine kavuşur, aziz ve üstün olur ve Salih abidler zümresine dahil olur.

 

Ben tasdik ederim ki; Resulü Ekrem (s.a.v)`in emir ve nehiy yekinen amel ederim. Resulü Ekrem (s.a.v)`in tasdik ve amel ederim ve O`nun düşmanlarını sevmem dostluk etmem arkalarından gitmem. Kim (Resulullah (s.a.v)`in düşmanlarını) onları sever ve dostluk eder ise yakinen mümin,  müslüman ve İslam değildir. Allahu Teala onların ibadetlerini kabul etmez.

 

Ben Allah`ın partisi dışında yani Hizbullah dışında tüm partilerden ve delalet yolundan uzak ve beriyim, onlara yardım ve muavenet etmem velev ki babam olsun, oğlum olsun, kardeşim olsun ve aşiretim olsun.  La ilahe illallah Muhammedurresulullah  Allah`ın ve Resulü Ekrem(s.a.v)`in söyledikleri dışında başka söylediklerim yoktur. Hatta ölüm gelene kadar ben böyle itikat eder ve böyle amel ederim İnşaallahurrahman ve minhul avnu vel ihsan.

 

Kim ki sadakat ve doğruluk ile ve dünya menfaati beklemeden bu beş rükün üzerine amel eder ve Allah`ın Resulü Ekrem (s.a.v.)`in söylemediklerine itaat ve amel etmez ise, ehli saadetten olur ve cennete gider.

 

Yakini olarak bilsin ki; kim Allah`ın dışındakilere ibadet ve itaat eder ve düşmanlarını severse cehenneme gider.

 

Kim şeriata itaat etmez ve amel etmez ise, Allah`ın düşmanlarının söylemlerinin arkasından giderse, Müslüman mümin ve İslam değildir, Allahu Teala onların hiçbir şeylerini kabul etmez. Yani namazlarını, zekatlarını, oruçlarını ve haclarını batıl kılar sırf (Allah`ın) düşmanlarını sevdikleri ve onların söylediklerinin arkasından gittikleri için.

 

Kim ki bu şekilde yakinen ve hasetten Allahu Teala`ya sadıkane  ibadet ve itaat ederse ve Allahu Teala dışında kimseden korkmaz, kimsenin arkasından gitmez ise, kamil bir mümin olur ve dünya ve ahirette saadet ve selamete kavuşur, imanın nuruyla nurlanır, on üç zümre-i meşale olan zümreye dahil olur, havzu kevserden Resulü Ekrem (s.a.v.) ile beraber sırat köprüsünü geçer, Firdevs cennetine layık olur, Allah ile görüşür, Resulü Erkem (s.a.v.) ile komşu olur.

 

Kim ki şeriata biat eder ise ve ölene kadar biatının üzerinde durur ise, ben ona şu nimet üzerine kefilim ki; sizlere tebliğ ve beyan ve tarif ettiğim saatte(belirttiği saat müritleriyle yaptığı bir sohbeti kastetmekdir.) Hizbullah zümresine dahil olun ki sizler dünya ve ahirette galip olursunuz. ELA İNNE HİZBELLAHİ HUMUL ĞALİBUN. Yani haberiniz olsun ve uyanık olun ki; galibiyet, saadet Allah`u Teala`nın partisindedir, devam eden dünya ve ahirette galip olur.

 

Ey mümin bu söylediğim sözleri güzelce aklına al, manalarını bil, aklına sok ve üzerinde dur çok çok tekrar et ki, şek ve şüphe kalbinde kalmasın ve yakin üzerine hasıl olsun. Muhalif ve münker ehlinin sözleri sana tesir etmesin, şeytan ve şeytana tabi olanlar seni kandırmasın bununla beraber görmüyor musun gece ve gündüzün münkirlerinin bağırışları Salihleri fitne ve fesada sokmak içindir. Kendileri ve onlara tabii olanlar daima gıybetlerini ederler, ellerinden geldiğince tüm çabalarıyla sizin arkanıza verirler taki siz onları sevene kadar. Sakın onların söylediklerine kulak vermeyin çünkü onlar sizin delalet ve felaket işleri yapmanızı onlarla dost olmanızı isterler ama sen onların hilesine düşme ve Müslümanlığın üzerine devam et bil ki VEL AKİBETU LİL MUTTEKİN. Saadet, selamet ve galibiyet bizlere ihsan etmesi için bu beyatımızın arkasından gidiniz ki sizler dünya ve ahiret ganimetine kavuşursunuz. VEL HAMDULİLLAHİ RABBİL ALEMİN

 

ŞEYH SELHATTİN NAKŞİBENDİ PALEVİ

 


Tercüme Eden:  Murat POLAT

Advert

Paylaş: