Şeftali Üreticilerinin Dikkatine…

Şeftali ağaçlarının ana zararlısı olan şeftali filiz güvesinin ergini koyu gri – boz renkli bir kelebektir.

Şeftali Üreticilerinin Dikkatine…

Advert

    Kışı ikinci dönem larva halinde genellikle 1-2 yıllık dalların çatalları arasında, yan dallar üzerinde, pürüzlü kabukların altında geçirir.

    Şeftali filiz güvesi hem sürgünde hem meyvede zarar yapar. Saldırıya uğrayan sürgün ve meyveler zamk çıkarır. Kışlayan döl larvaları önceleri çiçek ve yaprak tomurcuklarında,  daha sonra da sürgünde beslenirler. Çiçeklerin çanak yapraklarını kemirerek deler yumurtalıkları yer. Sonra sürgünlerin tepesinden girerek 8-10 cm uzunluğunda galeriler açarlar. Saldırıya uğrayan sürgünler kurur. Bir larva birkaç sürgünde zarar yapabilir.

     Zararlı yazın sürgünler tazeliğini kaybedince meyvelerde zarar yapmaya başlar. Larvalar meyvelere sap dibinden yan taraflardan ve iki meyvenin değdiği yerden girerler. Bir larva genelde bir meyveye zarar verir. Larvalar çoğunlukla fazla olgunlaşan meyveleri tercih etmez, meyvelerin çürük kısmında beslenmezler.

      Şeftali filiz güvesi şeftaliden başka kayısı, zerdali, badem, erik, can eriği, kiraz ve elma ağaçlarında da zarar yapar.

      Bu zararlı, meyve etine girmeden önce mücadele yapılması gerekmektedir.

Advert

Paylaş: