Yılın ilk çilek hasadı başladı

Çilek üretim merkezi olan Sason ilçesinde yılın ilk çilek hasadı yapılmaya başladı.

Yılın ilk çilek hasadı başladı

Advert

Geçmiş yıllarda tütün ekimiyle geçimin sağlandığı Batman'ın Sason ilçesinde, köylüler tarafından kurulan çilek bahçelerinde yılın ilk hasadı yapılmaya başladı.

Tütün ektikleri bahçelerinde son yıllarda organik çilek yetiştirerek geçimlerini temin eden köylüler, topladıkları çileklerin satışına da başladılar.

İlçeye bağlı köylerde evlerinin önünü çilek bahçesine dönüştürenler, özellikle sabahın serin saatlerinde başlayıp, akşam saatlerine kadar hasat yapıyorlar.

Geçmiş yıllarda geçim kaynaklarının tütün olduğunu, üretimini bıraktıkları tütünün ardından iyi gelir getirdiği için çilek üretimine başladıklarını söyleyen çiftçilerden Hakan Doğan, yıllardır bütün köylülerin çilek üretimi yaparak geçimini sağladığını kaydetti.

Sezonun ilk çilek hasadını yapmanın mutluluğunu yaşadıklarını dile getiren Doğan, Sason çileğini özellikle çevre illere sattıklarını söyledi.

Tek endişelerinin, bir dolu yağmuruyla çileklerinin heba olması olduğunu vurgulayan Doğan, bunun için yetkililerden sera desteği istediklerini anlattı.

Doğan, "Bundan 7-8 yıl önce burada tütün ekiyorduk. Tütün yasaklandı, şimdi çileğe başladık. Çilekler iyidir. Herhangi bir don, dolu olmazsa hasadı iyidir ama korkumuz don ve doludur. Çiftçiler bu yüzden sera sistemi istiyor ama bu sistemi bize bir türlü vermediler. Bu şekilde bütün ürünümüz risk altındadır. Tarlamız şu an tam verimindedir, bir dolu yağsa işi bitti. Tüm ürünümüz gider. Bu nedenle çiftçiler olarak sera sistemi istiyoruz. Sera sistemi olursa en azından ürünümüz güven altında olur." dedi.

"Çileğin kilosu ortalama 3,5-4 TL'dir"

Sera sistemiyle bir ailenin çilek satışıyla rahat bir şekilde geçimini sağlayabileceğini sözlerine ekleyen Doğan, "Şu an hasadın başlangıcındayız. İnşallah bu sene iyi bir şey bekliyoruz. Mevsim güzel geçiyor. 25 gün boyunca hasadımızı yapacağız. Ondan sonra bir ay gibi bir ara olacak, bu sefer yazın hasat başlayacak. Tabi ki yazın veriminden iyi bir şey beklemiyoruz. Günlük 10-20 kasa ya çıkıyor ya çıkmıyor. Güzel verim ilkbahardadır. Komşu illerin hepsine satıyoruz. Erzurum, Van, Muş, Batman, Diyarbakır gibi illere yoğunlukla satıyoruz. İthal ettiğimiz de oldu. Geçen yıl İtalya'ya 3 TIR gönderdiler. Bu yıl henüz böyle bir şey yok. Çileğin kilosu ortalama 3,5-4 TL'dir." ifadelerini kullandı. (Tarhan İrtem - Mehmet Fatih Akgül - İLKHA)



 

Advert

Paylaş:
Advert