Bakan Yılmaz: Merkezi sınav kesinlikle ezberci olmayacak

Milli Eğitim Bakanı Yılmaz, TEOG'un yerine liselere geçişte yapılacak merkezi sınav için, "Kesinlikle ezberci olmayacak." dedi.

Bakan Yılmaz: Merkezi sınav kesinlikle ezberci olmayacak

Advert

Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, TEOG'un yerine liselere geçişte yapılacak merkezi sınavda öğrencilere hem sayısal hem de sözel soruların yöneltileceğini belirterek "Bu sorularda ezber istemiyoruz. Kesinlikle ezberci olmayacak, öğrencilerin öğrendiklerini ne kadar benimsediğini ölçmek istiyoruz." dedi.

Bakan Yılmaz, katıldığı bir televizyon programında, liselere yerleştirmelerle ilgili kılavuzun muhtemelen nisan ayının son haftasında ilan edileceğini bildirdi.

Hangi okulların sınavla öğrenci alacağına ilişkin çalışmalara değinen Yılmaz, "3-4 il hariç geri kalan bütün illeri tamamladık." bilgisini verdi.

Merkezi sınavda öğrencilere hem sayısal hem de sözel soruların yöneltileceğini vurgulayan Yılmaz, "Bu sorularda kesinlikle ezber istemiyoruz. Öğrenciler, öğretim programlarında verilen kazanımları benimsedi mi, içselleştirdi mi, bununla ilgili analiz yapabiliyor mu, eleştirel düşünme kabiliyeti var mı, okuduğunu anlayabiliyor mu ve bunlardan sonuç çıkarıyor mu gibi sorular soracağız. Kesinlikle ezberci olmayacak, öğrencilerin kazanımları ne kadar benimsediğini, anladığını ölçmek istiyoruz." ifadelerini kullandı.

"Hiçbir öğrencimizi, istemediği bir bölüme yönlendirme yok"

Yerel yerleştirmede de ortaöğretim kayıt alanı içindeki sınavsız öğrenci alan okulları belirlediklerini bildiren Yılmaz, her ortaokulun kontenjanına göre öğrenci alacağına dikkati çekti.

Bakan Yılmaz, öğrencilerin istemediği bir okula yerleştirilmeyeceğini vurgulayarak, "Yeteri kadar kapasite hatta üzerinde de kapasite var. Özel okullarımız da var. Hiçbir öğrencimizi, velimizi, istemediği bir bölüme yönlendirme yok. Meslek lisesini, açık liseyi, imam hatip lisesini istemiyorsa oralara gönderme yok. Evlatlarımızın, ailelerinin istemediği bir okula nasıl göndeririz. " şeklinde konuştu.

Öğretmen ataması

Öğretmen ataması ile ilgili de konuşan Yılmaz, "25 bin sözleşmeli öğretmen alacağız. Atanacak 5 bin öğretmen halen ücretli olarak görev yapanlardan olacak. En çok sınıf öğretmeni alacığız. Daha sonra matematik, din kültürü ahlak bilgisi,  okul öncesi öğretmeni alınacak." dedi. (İLKHA) 

 



 

Advert

Paylaş: