Bağ Sahiplerinin Dikkatine

Ölükol (Sürgün Kuruması) hastalığı; İlimiz bağlarında son yıllarda önemli zararlara sebep olmaktadır.

Bağ Sahiplerinin Dikkatine

Advert

Ölükol (Sürgün Kuruması) hastalığı; İlimiz bağlarında son yıllarda önemli zararlara sebep olmaktadır. Bu hastalık, bağ da taze sürgünlerin dip kısımlarında küçük siyah lekeler oluşturarak kendini belli eder. Bu lekeler sonraları birleşerek gayri muntazam siyahımsı yarık ve çatlaklar meydana getirir. Hastalıklı çubuklar kışın beyazlaşır, üzerinde küçük siyah noktacıklar halinde piknitler görülür.

            Hastalık etmeni bir fungustur. Kışı hastalıklı omcaların dokularında miselyum halinde geçirir. Hastalıklı omcalar zayıf kalır, kış donlarına ve diğer hastalıklara karşı dayanıksız hale gelir.

 

MÜCADELESİ:

1- KÜLTÜREL ÖNLEMLER: Kış budaması ile hastalıklı çubuklar ayıklanıp, bağdan uzaklaştırılır.

2- KİMYASAL MÜCADELE :

    a- Kış İlaçlaması: Kış budamasından sonra gözler uyanmadan 20-25 gün önce (bu günlerde) % 4 lük borda bulamacı veya Bakır Kalsiyum Sülfat 20 WP (100 lt. suya 3500 gr. Dozunda) ile bağlar ilaçlanmalıdır.

% 4 LÜK BORDO BULAMACININ HAZIRLANMASI

            % 4 LÜK Bordo Bulamacı 100 lt. suya 4 kg. Göztaşı ve 2 kg. sönmemiş kireç (veya 4 kg. sönmüş kireç) katılarak hazırlanan bir karışımdır. Bunun için 100 litrelik, diğeri 50 litrelik iki adet plastik kap gereklidir.

            Öncelikle kireç ve göztaşı küçük kaplarda eritilir. 100 litrelik kap içerisine dökülen kireç üzerine karıştırılarak su ilave edilir ve kap yarısına kadar (50 litre) doldurulur. Diğer 50 litrelik kap içerisine de göztaşı ilave edilerek su ile 50 litreye tamamlanır.

            50 litrelik kapta hazırlanmış olan Göztaşılı su, 100 litrelik kapta hazırlanmış olan kireçli su üzerine karıştırılarak yavaş yavaş ilave edilir ve bu şekilde % 4 lük Bordo Bulamacı hazırlanmış olur.

 

  b- İlkbahar İlaçlaması:

  1.İlaçlama: Sürgünler 2-3 cm.olunca;

  2.İlaçlama: Sürgünler 8-10 cm.olunca;

  3.İlçalama: Sürgünler 25-30 cm.olunca yapılmalıdır.

 

Advert

Paylaş: