Tarihte Bugün - 20. Şubat. 2018

1622: Genç Osman olarak da bilinen II. Osman katledildi. Genç Osman 14 yaşında iken, amcası Sultan Birinci Mustafa'nın

Tarihte Bugün - 20. Şubat. 2018

Advert

1622: Genç Osman olarak da bilinen II. Osman katledildi. Genç Osman 14 yaşında iken, amcası Sultan Birinci Mustafa'nın tahttan indirilmesi üzerine Osmanlı tahtına oturdu. Tahta çıkar çıkmaz devlet erkanı içindeki üst düzey yetkilileri değiştirdi, müderris ve kadıların atanma yetkilerini şeyhülislamdan aldı. Ayrıca Yeniçeriler başta olmak üzere askeri içinde de düzenlemeler yapmak istedi. Askere ödenen maaşlarda yolsuzluklar tespit edince ödemeleri azalttı. Başka bir deyişle askerin ödeneğini kıstı. Yeniçeriler de ayaklanarak saraya girip bazı devlet adamlarını öldürdüler. Yeniçeri ve sipahileri ikna etmek isteyen Genç Osman, yeniçeri ağalarını bugünkü benzetmeyle generalleri merhamete getirmeye çalıştı. Ancak bunda başarılı olamadı. Yerine amcası Sultan Birinci Mustafa ikinci kez tahta çıkarıldı. İsyancılar o an için Genç Osman'ı öldürmeyi düşünmüyorlardı. Ancak Sultan Genç Osman'ın ne kadar dirayetli bir padişah olduğunu bilen isyanın elebaşları padişahın Yedikule zindanlarına götürülüp orada öldürülmesini istediler. Sultan Genç Osman sekiz tane cellada tek başına karşı koymasına rağmen katledildi.

1833: Mısır'da çıkan isyanın bastırılması için Rus Filosu İstanbul'a geldi. Bu anekdot çok ilginçtir. Kavalalı Mehmet Ali Paşa Mısır valisiyken isyan etmiş Osmanlı'nın başını ağırtmaktan öte tehdit haline gelmiştir. İşin ilginç yanı ise asırlardır Osmanlı ile egemenlik mücadelesi veren İngiltere, Fransa ve Rusya gibi devletler Mısır isyanını bastırmak için Osmanlı'ya yardım etmeleridir. Tabi burada kendi menfaatlerini öne çıkaran bu devletlerden olan Rusya hem boğazlarda avantajlar elde etmiş hem de bölgede kendi iradelerinin dışında bir gücün oluşmasını böylelikle engellemişlerdir.

1919: Afganistan'da Emir Habibullah Han'ın katledilmesi üzerine yerine geçen Emanullah Han, ülkesinin bağımsızlığını ilan etti.

1941: Yahudiler için transit vizesine ilişkin talimatname yayınlandı. Bu şekilde ister diğer Avrupa ülkelerinden gelen isterse yurt içindeki Yahudiler hiç bir zorlukla karşılaşmadan Filistin topraklarına geçebileceklerdi. Aslında o zamanki devlet yöneticileri hem Türkiye üzerinden Avrupalı Yahudilerin hem de Türkiyeli Yahudilerin Filistin topraklarına geçmelerine engel olmalıydı. Yapmaları gereken buydu. Çünkü Osmanlı Döneminde Yahudilerin Filistin'de toprak satın almaları, yerleşmeleri yasaktı. Sadece kutsal mekanlarını ziyaret etmek için geçici vize verilirdi.

1947: İşçi ve İşveren Sendikaları Kanunu Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde kabul edildi. Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) grev hakkına karşı çıktı. İşçi ve emekçi tabana hitap ettiğini savunan, solun lokomotifi diye geçinen bir partinin İşçilerin Grev hakkına karşı çıkmasının izahı ancak CHP'nin taşıdığı genlerle yapılabilir.

1970: Boğaziçi Köprüsü'nün temeli, Cumhurbaşkanı Cevdet Sunay ve Başbakan Süleyman Demirel tarafından törenle atıldı. Üç yılda tamamlanan köprü, 29 Ekim 1973'te açıldı. İstanbul'un iki yakasının asmalı bir köprüyle birleştirilmesi ilk defa 2. Abdulhamid tarafından düşünüldü ve planlanması yapıldı ancak tahtan indirilmesiyle yarım kalmıştı. Boğaz Köprüsü, daha sonra Demokrat Parti döneminde üzerinde çalışılmasına rağmen 27 Mayıs darbesi ile yarım kaldı. Adalet Partisi'nin iktidara gelmesiyle 1. Boğaz Köprüsü'ne başlandı ve 30 Ekim 1973'te hizmete açıldı. Adnan Menderes, Boğaz Köprüsü'nü yapmak için çalışmaya başladığında, zamanın CHP lideri İsmet İnönü ‘Yıkarız' diyerek karşı çıktı. CHP liderliğini devralan Bülent Ecevit de, köprüye karşı çıktı ve değişik mitinglerde, “Hiç gereği yokken İstanbul'a asma köprü yapıyorlar. Bu köprüden mutlu azınlık, zenginler geçecektir” ifadelerini kullanmıştı. Ancak köprünün tamamlanması ve hizmete açılması kendi başbakanlığı dönemine rastlayan Ecevit, köprüden ilk geçen kişi olmuş ve, “Büyük eser” ifadesini kullanmıştı.

1993: Şehidler ayı olarak bilinen Şubat ayının 20'sinde, Mersin bir şehid daha kazandı. Mersin Müslümanları arasında sevilen bir şahsiyet olan Süleyman Akyüz, 20 Şubat sabah namazından sonra, açtığı dükkanında PKK tarafından şehid edildi. Süleyman Akyüz daha önce de çeşitli tehdit ve saldırıya uğramış, dükkanı bombalanmıştı. PKK'nın 90'larda müslümanlara saldırıp İslama hayat hakkı tanımadığı, imkan bulduğunda katlettiği müslümanlardan biri Olan Süleyman Akyüz de böylelikle Şehidler Kervanına katıldı. Süleyman Akyüz'ü tehdit eden PKK'lılar, O'nu Müslümanların arasından çıkmaya zorluyorlardı. Tarih boyunca peygamberlere ve ashabına yapıldığı gibi “Dinini bırakması” isteniyordu. Şehid Süleyman ise, yüce Allah'ın “Onlardan korkmayın, benden korkun, asıl korkulmaya lâyık olan Allah'tır” ayetini okuyarak, kafirlere meydan okudu. Dükkânının bombalanmasına da aldırmadan, hizmetlerini devam ettirdi. Müslümanlar, cenazesini PKK'nın yoğun olduğu bir bölge olan Demirtaş mahallesinden mezarlığa kadar omuzlarda taşıdılar. Bu esnada sürekli Türkçe ve Kürtçe olarak “Şehidler Ölmez”, “Şehidlerin kanı, İslam baharının müjdecisidir”, “And olsun ki, yolun sürecek ey şehid” şeklinde sloganlar atıldı, tekbir getirildi.
Mersin'de bundan önce de, Mustafa Biçer şehid edilmişti.
Şehid Mustafa, Silvanlı Şehid Hacı Biçer'in ağabeyi idi.  

2003: Yüksek Seçim Kurulu, İşçi Partisi ve bazı vatandaşların Ak Parti Genel Başkanı Erdoğan'ın Siirt'ten milletvekili adaylığına karşı itirazlarını oybirliğiyle reddetti.

2004: Ankara 1 No'lu DGM, yeniden yargılanan Leyla Zana, Hatip Dicle, Orhan Doğan ve Selim Sadak'ın infazının durdurulması taleplerini reddetti.

2010: AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili Avni Doğan, Türkiye'nin 10 yıl daha partilerine ihtiyacı olduğunu öne sürerek, ''Onun için biz desteğinizi istiyoruz. Türkiye'nin AK Parti'ye 10 sene daha ihtiyacı var. Eğer biz birazcık tökezlersek bu Ergenekoncular falan bu defa çok kötü intikam alır halktan. Bu memlekette kimin kızının başı örtülü, hepsini fişlemişler. Kimin çocuğu İmam Hatip'e gidiyor hepsini fişlemişler. Kim muhafazakar, kim Ramazan'da oruç tutuyor hepsini fişlemişler. Eee şimdi biz onları fişliyoruz. 40 sene onlar bu halka yaptı, inşallah sıra bizde. Yapmaya çalıştığımız bu arkadaşlar'' dedi. Avni Doğan'ın bu sözleri yeni tartışmalar başlattı.

2010: Fas'ın Meknes kentinde Cuma namazı sırasında bir caminin minaresinin yıkılması sonucu 41 kişi hayatını kaybetti, 75 kişi de yaralandı. Minare yıkıldığı sırada camide Cuma namazı için gelen yaklaşık 300 kişinin bulunduğu belirtildi.

2012 : Mustazaf-Der Adana Şubesi'ne Kimliği Belirsiz Kişiler Tarafından Molotof Kokteylli Saldırı Düzenlendi. Saldırı Sonrası Dernek Binasında Yangın Çıktı. 
İslami Sivil Toplum Kuruluşları Ve Onların Gönüllülerinin Üzerinde Polis Ve İstihbaratın Yoğun Baskısı Devam Ederken, Şimdi De Eli Molotoflu Kişilerin Bu Kuruluşlara Saldırıları İslami Stk'ların Ne Denli Yoğun Bir Baskı Altında Olduğunu Ortaya Koydu.
Adana Mustazaf Der Binasına Daha Öncede 4 Kez Molotofkokteylli Saldırı Yapılmıştı.

Advert

Paylaş: