Bingöl Üniversitesinde "kıraat merkezi" açılacak

Bingöl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Çapak, üniversite bünyesinde kurulan Kıraat İlmi Eğitimi Uygulama ve Araştırma Merkezi’nin bu ay içerisinde açılışının gerçekleştirileceğini açıkladı.

Bingöl Üniversitesinde

Advert

Bingöl Üniversitesinde eğitim vermeye başlayan Kıraat İlmi, Eğitimi Uygulama ve Araştırma Merkezi’nin resmi açılışı 21 Şubat 2018 tarihinde gerçekleştirilecek.

Resmi Gazete'nin 24 Nisan 2017 tarih ve 30047 sayılı nüshasında yayınlanan yönetmelikle kurulan Kıraat İlmi Eğitimi Uygulama ve Araştırma Merkezi’nin açılışına Reisü’l Kurra Mustafa Demirkan Hoca, Fatih Sultan Mehmet Üniversitesi İslami Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Hamdi Arslan Hoca, TİYEMDER Onursal Başkanı Selahattin Yazıcı konuşmacı olarak katılacak.

Aynı gün Bingöl Üniversitesi Recep Tayyip Erdoğan Kongre Merkezinde ve 2016 yılı Dünya Kur’an okuma birincisi olan Eminönü Yeni Camii İmam Hatibi Ferruh Muştuer, Bıçakçı Alaattin Camii İmam Hatibi İsmail Kaya, Bafra Müftülüğü Din Görevlisi Cihan Kodal, KKTC Lefkoşa Hz. Ebubekir Camii İmam Hatibi Hakan Moral da okuyucu olarak katılacakları programda konuklara Kur’an ziyafeti sunulacak.

Kıraat İlmi Eğitimi Uygulama ve Araştırma Merkezi’nin açılışı ve kıraat ilminin önemini anlatan Bingöl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Çapak, kıraat ilminin, Kur’an-ı Kerim’in okunuşu ile ilgili değişik rivayetlerin öğretildiği, derinlemesine bir Kur’an okuma ilmi de denilebilecek bir bilim dalı olduğunu söyledi.

Kıraat ilminin, ilk olarak Yıldırım Bayezid döneminde Osmanlı’da öğretilmeye başlandığını ifade eden Çapak, "Bir takım inkıtalarla günümüze kadar da ulaşmıştır. Bu noktada yakın geçmişte kıraat ilminin Türkiye’de öğretilmesi ve gündemde kalması noktasında en etkin kişi şüphesiz Merhum Reisü’l Kurra Abdurrahman Gürses Hoca Efendidir. Şu anda Türkiye’de kıraat ilmini öğreten hocaların büyük çoğunluğu Gürses Hoca’nın talebeleri ya da talebelerinin talebeleridir. Üniversitemizdeki Kıraat İlmi Eğitimi Uygulama ve Araştırma Merkezinin de nihai hedefi kurralar yetiştirmek ve icazet verebilen bir kurum haline gelebilmektir." dedi.

Kıraat İlmi Eğitimi Uygulama ve Araştırma Merkezinin açılışına bütün Bingöl halkını da davet eden Prof. Dr. Çapak, “Bu bağlamda Kıraat İlmi, Eğitimi Uygulama ve Araştırma Merkezimiz ilk olarak 2017-2018 Öğretim Yılının Güz Yarıyılında 140 kayıtlı öğrencimize Kur’an-ı Kerim okumaya giriş ve tecvit bilgisi dersleri vermiştir. Bahar yarıyılında ise Üniversitemizin İl Müftülüğü ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile imzaladığı protokoller çerçevesinde hizmet içi eğitim verilecek. Bu kapsamda Bingöl ilindeki Milli Eğitim Müdürlüğü bünyesindeki İmam Hatip Liselerinde bulunan meslek derslerinin öğretmenleri ile Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi öğretmenlerine hizmet içi eğitim programları planlandı. Yine bu protokoller çerçevesinde Bingöl İl Müftülüğü bünyesinde çalışan imam hatip ve müezzin kayyımlara yönelik hizmet içi eğitim programları da planlandık." diye konuştu.

“Alanını kendisi iyi bilmeyen bir öğretmenin öğrencilerine ve alana hâkim olmayan bir din görevlisinin topluma ve cemaatine tam anlamıyla verimli olması beklenemez. ” diye sözlerini sürdüren Prof. Dr. Çapak, şunları söyledi: “Bütün bu faaliyetleri bir program dâhilinde özellikle uygulamalı olarak ayrıca her türlü teknik imkânlarla donatılmış dersliklerimizde gerçekleştirmeyi planlıyoruz. Kıraat İlmi, Eğitimi Uygulama ve Araştırma Merkezimizde bu eğitimleri, işinin uzmanı, kıraat ilmine hakim, kıraat ve tashih-i huruf eğitimi almış öğretim görevlilerimizle yapmayı planlıyoruz. Merkezimizin öncelikle Bingöl ili için sonrasında da tüm bölge için bir imkan ve fırsat olduğunu düşünüyorum. Merkezimiz başta Bingöl olmak üzere tüm ülkemize hayırlı olsun.”

Eğitime başlanan merkezde, Diyanet İşleri Başkanlığı ile işbirliği içerisinde ileri düzeyde Kur'an-ı Kerim’i usulüne uygun okuma, ezan, sela ve aşir gibi cami okumalarına yönelik eğitimi verilecek. Farklı ülkelerden âlimlerin de ders vereceği merkezin ileride enstitüye dönüştürülmesi planlanıyor. (İLKHA)

 



 

Advert

Paylaş:
Advert